Ελπίδα σωτηρίας. Ευκαιρία απογείωσης

Ελπίδα σωτηρίας. Ευκαιρία απογείωσης

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Ο Μάρκος Δραγούμης, που είναι η πιο εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού φιλελευθερισμού, στο βιβλίο του η “Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό”, διατυπώνει την ελπίδα πως θα βγούμε κερδισμένοι την επόμενη ημέρα, με καλύτερους θεσμούς, σοφότερους πολίτες και υπεύθυνους πολιτικούς. Είναι ακριβώς αυτή η ίδια ελπίδα, που ξαναγεννιέται σήμερα.

H ελπίδα που έχουμε μπροστά μας, είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει τις αναγκαίες και ρεαλιστικές για τον δημοκρατικό και προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας λύσεις και τη δύναμη που θα επουλώσει κάθε υφής τραύματα, που άφησε ανοικτά η κυβέρνηση του εθνολαϊκισμού που κατέρρευσε χθες με τρόπο ηχηρό.

Η ελπίδα πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι δυναμικές παραγωγικές ομάδες της κοινωνίας, απελευθερωμένες πλέον από τις παράλογες συριζαϊκές δοξασίες περί δραχμής, περί Βενεζουέλας και από τις θεσμικές και οικονομικές εκτροπές που αποτελούσαν την καθημερινότητα μέχρι και χθες.

Το συναίσθημα της ελπίδας, συμβαδίζει με την πραγματικότητα της τελευταίας ευκαιρίας που ανοίγεται μπροστά στους πολίτες αυτής της χώρας. Χωρίς ίχνος καταστροφολογίας, χωρίς ίχνος κινδυνολογίας, χωρίς ίχνος υπερβολής, μπροστά μας ανοίγεται η τετραετία της μοναδικής και τελευταίας ευκαιρίας να αλλάξει η χώρα. Της τελευταίας ευκαιρίας για την σωτηρία, την τροχοδρόμηση και την απογείωση. Διότι είτε θα υπάρξει απογείωση, είτε θα υπάρξει μια εκ νέου βύθιση στο περιβάλλον των ονειρώξεων και των εμμονών που έφεραν την χώρα εδώ που είναι. Μέση οδός δεν υπάρχει.

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για αναταράξεις, για τις οποίες οι σοφότεροι πολίτες θα αντιληφθούν τη σημασίας τους και το όφελος που θα προκύψει γι' αυτούς. Ας προετοιμαστούμε για τις συγκρούσεις με τα παγιωμένα συμφέροντα που είτε μπλοκάρουν επενδύσεις όπως το Ελληνικό, με τα παγιωμένα συμφέροντα που μπλοκάρουν ιδιωτικοποιήσεις όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τα παγιωμένα συμφέροντα που επιδιώκουν την οπισθοδρόμηση όπως στη Δ.Ε.Η., παγιωμένα συμφέροντα που προκαλούν αδράνεια που κοστίζει τους πολίτες όπως η ΛΑΡΚΟ και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Ας προετοιμαστούμε για σκληρές, ουσιαστικές, ειλικρινείς και ισότιμες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους ξένους εταίρους μας. Συζητήσεις που θα εστιάσουν στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, στον βασικό παρονομαστή όλων των δεικτών και των κλασμάτων, η αύξηση του οποίου θα ανατρέψει όλη τη φιλοσοφία προσέγγισης απέναντι στα πλεονάσματα και στο χρέος. Διότι η ανάπτυξη, δεν είναι μια πολυτέλεια που θα έρθει από μόνη της. Ούτε είναι κάτι που θα εμφανιστεί ξαφνικά από το πουθενά. Είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη που θα ανοίξει το μικρό παράθυρο ευκαιρίας, που εμφανίζεται μπροστά μας. Το διεθνές περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων των επενδύσεων, το σχετικά χαμηλό κόστος των υπαρχόντων εκδόσεων χρέους και της εξυπηρέτησης τους, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον περιβάλλον, στο οποίο απαιτείται η άμεση προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε και ο ερχομός της Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δείχνει πως θα υπάρξει μια πιο φιλική στάση απέναντι στα δημοσιονομικά, σε αντίθεση με τα τραπεζικά όπου εκεί τα πράγματα θα είναι πιο αυστηρά.

Ας προετοιμαστούμε για τις προκλήσεις και τις αλλαγές που έχουν πλέον ωριμάσει στη συνείδηση των πολιτών, όπως είναι τα θέματα της Παιδείας, της Υγείας και του Ασφαλιστικού. Θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν “χθες”, διαφορετικά στην Παιδεία θα έχουμε στρατιές ανίκανων και αγράμματων παιδιών να στοιβάζονται στους καταλόγους των ανέργων, στην Υγεία θα έχουμε την επέκταση της έλλειψης στοιχειώδους νοσοκομειακής προστασίας και στο Ασφαλιστικό θα έχουμε ομάδες συμπολιτών μας που θα αδυνατούν να σχεδιάζουν το μέλλον τους.

Η σωτηρία και η απογείωση της χώρας περνάει μέσα από τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στο κράτος δικαίου, στο άνοιγμα των αγορών, στην ανταγωνιστικότητα και στην καινοτομία. Περνάει μέσα από τους καλύτερους θεσμούς.

Καλύτεροι θεσμοί, σοφότεροι πολίτες, υπεύθυνοι πολιτικοί. Οι τρεις παράγοντες πάνω στους οποίους μπορεί να βασιστεί η χώρα για να σωθεί, σε αυτήν την τελευταία στην κυριολεξία, ευκαιρία που της δόθηκε από την ιστορία, φέρνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

*

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.