Έλατο: Οικολογικό ή… πλαστικό;

Μέρες που έρχονται, ο Δημήτρης Κατσούδας, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΚΕΦίΜ και πρωτομάστορας του εν Ελλάδι φιλελευθερισμού, μας επισημαίνει από τη σελίδα του στο facebook κάτι το ιδιαίτερα επίκαιρο: ότι τα πραγματικά οικολογικά δέντρα είναι τα φυσικά!

Ο Δημήτρης ως διατελέσας Γενικός Γραμματέας Δασών, με βαθιές γνώσεις και σημαντικότατο έργο που αδιάκοπα μνημονεύεται για την προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας μας, επισημαίνει ότι τα φυσικά έλατα που πωλούνται αυτές τις μέρες - τα νόμιμα τουλάχιστον - προέρχονται από τρεις κυρίως πηγές:

Από ειδικά φυτώρια ελάτης που μετατρέπουν γυμνά εδάφη σε δασωμένα και προσφέρουν εισόδημα σε κατοίκους της ορεινής ζώνης, από την αφαίρεση των δενδρυλίων ελάτης από τα καστανοδάση ώστε να παραμείνει η οικονομικώς πολυτιμότερη καστανιά στα δάση αυτά, καθώς και από τη διάνοιξη αντιπυρικών λωρίδων, αγωγών και πυλώνων της ΔΕΗ.

Με άλλα λόγια, τα φυσικά έλατα που πωλούνται τηρώντας τις σχετικές προδιαγραφές όχι μόνο παράγουν εισόδημα για μια σειρά από συμπολίτες μας, αλλά εντέλει προστατεύουν μ’ αυτόν τον τρόπο το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον μας.

Βεβαίως, δεν είναι αυτή η μόνη περίπτωση όπου η οικονομική λογική και οι δυνάμεις της αγοράς αποδεικνύονται σύμμαχοι του περιβάλλοντος. Όσοι γνωρίζουν το σπουδαίο έργο της πρώτης νομπελίστριας στα οικονομικά, της αείμνηστης Έλινορ Όστρομ, καταλαβαίνουν τη σημασία των οικονομικών κινήτρων αλλά και της θεσμικής ευρωστίας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, εκεί όπου υπάρχει η δυνατότητα οι πολύτιμες αυτές περιβαλλοντικές δράσεις να αποδεικνύονται και από οικονομική άποψη πολύτιμες για όσους τις αναλαμβάνουν, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο φυσικός πλούτος όχι μόνο δεν θα καταστραφεί, όχι μόνο θα συντηρηθεί αποτελεσματικά, αλλά και θα αναπτυχθεί. Κάτι αντίστοιχο βλέπουμε για παράδειγμα στα συστήματα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, την αποδεδειγμένα καλύτερη ελπίδα που διαθέτουμε για τον αποτελεσματικό περιορισμό της ανθρωπογενούς έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αγοράστε λοιπόν άφοβα φυσικά έλατα, όπως μας προτρέπει ο Δημήτρης Κατσούδας, και αυτές τις εορταστικές μέρες, ας αναλογιστούμε όλοι μας πόσες πολλές αντίστοιχες ευτυχείς συγκυρίες όπου η αγορά δίνει λύσεις σε δυσεπίλυτα προβλήματα που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά, συχνά χωρίς ποτέ να συνειδητοποιούμε την τεράστια σημασία τους για τη ζωή μας.