Έκθετος και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ

Έκθετος και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Αν κάτι χρεώνουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πέρα από τα «παρατράγουδα» του α'εξαμήνου του 2015 και την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, είναι ότι ευτέλισε όλη τη δικαιωματική ατζέντα. Το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εργαλειοποίησε τους πρόσφυγες, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τη Χρυσή Αυγή στους τακτικισμούς του, ευτέλισε τα Κινήματα της Οικολογίας και δεν έκανε τίποτα για τις Γυναίκες. Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε πάλι στις ιστορίες με τον Βενεζουελάνο πρέσβη, την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην Αντιπολίτευση, αναφερόμαστε στην παντελή απουσία των δημοσίων πολιτικών για τις γυναίκες κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι, κυριολεκτικά, κόλαφος, ράπισμα στο προσωπείο προοδευτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι τελευταία σ'ενα δείκτη που μετράει τη σχέση μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής, τον ελεύθερο χρόνο, την πρόσβαση στις θέσεις εξουσίας.

Η σχέση ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής σχετίζεται ευθέως με τις πολιτικές στην εργασία: η γονεϊκή άδεια, η πρόσβαση σε προσιτές αλλά ποιοτικές υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, η δυνατότητα πρόσβασης σε επιμορφωτικά σεμινάρια και πάνω απ'όλα η δυνατότητα για ευέλικτη απασχόληση είναι τα πεδία όπου δεν έγινε απολύτως τίποτα τα τελευταία χρόνια.

Τα ευρήματα της έρευνας δικαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης να μεταφέρει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας. Έχουμε επιχειρηματολογήσει στο παρελθόν γιατί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνιστά μεταρρύθμιση ουσίας.

Εκεί που ο κατά φαντασίαν προοδευτικός ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε οφείλει να πετύχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα επιδόματα για τη γέννηση παιδιών δεν αρκούν και είμαστε και κατά των επιδοματικών πολιτικών όταν μάλιστα δεν έχουμε δει κάποιες προβλέψεις για τις αναμενόμενες αποδόσεις των επιδομάτων αυτών. Επείγουν οι παρεμβάσεις στον εργασιακό τομέα και πάνω απ'όλα να δοθεί δυνατότητα της ευέλικτης εργασίας και της εργασίας από το σπίτι και της φτηνής και ποιοτικής μέριμνας των παιδιών της εργαζόμενης μητέρας.

Η ισότητα περνάει μέσα από την Εργασία και η ανάπτυξη της χώρας μέσα από τις πολιτικές για τη Γυναίκα, την Εργαζόμενη τη Μητέρα.