Έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών την Τετάρτη - Ποια μέτρα εξετάζεται να χαλαρώσουν

Έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών την Τετάρτη - Ποια μέτρα εξετάζεται να χαλαρώσουν

Μετά τις έκτακτες συνεδριάσεις για τις αναταράξεις που έχουν προκληθεί στα εμβολιαστικά προγράμματα από τα περιστατικά θρόμβωσης, συνεδριάζει εκτάκτως στις 10 το πρωί της Τετάρτης και η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων (λοιμωξιολόγων κι επιδημιολόγων) για να αντιμετωπιστεί η συσσωρευμένη κόπωση που καταγράφεται πλέον στην κοινωνία.

Στην έκτακτη συνεδρίαση θα συζητηθεί η ενδεχόμενη άρση μέτρων που αποδείχθηκαν δύσκολα στην εφαρμογή και τα οποία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής τις τελευταίες ημέρες, καθώς για την μη αποδοτικότητά τους έχουν εκφραστεί δημοσίως διαπρεπείς επιστήμονες, ακόμα και τα μέλη της ίδιας της Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών εξετάζει:

Χαλάρωση του ωραρίου απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα

Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι η χαλάρωση της απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα για τα Σαββατοκύριακα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Οι ειδικοί προσανατολίζονται στην πρόταση μετατεθεί το ωράριο απαγόρευσης στις 9 το βράδυ, δεδομένου και ότι η μέρα πλέον μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο με χρήση SMS

Το δεύτερο μέτρο που φαίνεται ότι θα σταματήσει να ισχύει είναι η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6.

Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς τη χρήση ΙΧ.

Άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής τη Δευτέρα 22 Μαρτίου

Αναφορικά με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, φαίνεται ότι τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα είναι αυτά που θα πάρουν πρώτα το «πράσινο φως» επαναλειτουργίας, πάντα με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως τα κομμωτήρια και την προηγούμενη φορά που ξεκίνησε η άρση των περιοριστικών μέτρων άνοιξαν επαναλειτούργησαν πρώτα, καθώς όπως φάνηκε από τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας. 

Η Επιτροπή αντιλαμβανόμενη και τον παράγοντα της συσσωρευμένης κόπωσης εστιάζει σε αυτά τα μέτρα που αποδείχθηκε δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη, ενώ έρχεται στο τραπέζι και το ενδεχόμενο για άνοιγμα κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων νωρίτερα από το τέλος του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση το πλάνο είναι θα ανακοινωθεί ένας γενικός χρονικός ορίζοντας για την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας υπ' όψιν τους αντικειμενικούς υγειονομικούς παράγοντες και το πόσο συμβάλλει κάθε δραστηριότητα στη μετάδοση του ιού, ώστε να σταλθεί και το μήνυμα της προσδοκώμενης επιστροφής σε μια κανονικότητα στους ψυχικά κουρασμένους και οικονομικά εξαντλημένους πολίτες.

Στ. Πέτσας: Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τα τέλη Μαρτίου 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μελετά σταδιακό άνοιγμα της αγοράς προς τα τέλη Μαρτίου, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σημείωσε δε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό.

Σχολιάζοντας τα αυξημένα κρούσματα, ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» εξήγησε ότι υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Όπως είπε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο, όπως είπε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα καθώς θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων.

Επιπλέον, όπως είπε, ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών».

Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με το πρόβλημα να παρατηρείται πιο έντονα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.