Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου:  Η υγεία είναι θέμα του γιατρού, όχι του πνευματικού

Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου: Η υγεία είναι θέμα του γιατρού, όχι του πνευματικού

«Το ζήτημα των εμβολίων ή του διαγνωστικού ελέγχου δεν είναι θέμα του πνευματικού, αλλά του ιατρού δηλώνει στο Liberal o Μητροπολίτης Καρδίτσας Τιμόθεος σημειώνοντας μάλιστα ότι «όποιος μπαίνει σε χωράφια άλλων παίρνει στο λαιμό του ανθρώπους». Επίσης τονίζει πως δεν είναι εύκολο να τεθούν σε αργία όσοι ιερείς δεν εμβολιάζονται παραπέμποντας σε αυτά που ισχύουν στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη και εκπρόσωπο Τύπου της Ιεράς Συνόδου, για να τεθεί θέμα αργίας ανεμβολίαστων ιερέων, όπως ζητά ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης είναι ολόκληρη διαδικασία. Τονίζει δε πως δεν έχει τεθεί ανάλογο θέμα για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, καλεί εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «το θέμα του εμβολίου δεν είναι θέμα πίστεως. Είναι θέμα υγείας, υγειονομικό. Είναι ένα όπλο που μας δίνει τη δυνατότητα να πολεμήσουμε για τη ζωή μας».

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Εκτιμάτε ότι θα τύχει ευήκοα ώτα το μήνυμα της εκκλησίας για τον εμβολιασμό και τα διαγνωστικά τεστ;

Ελπίζουμε πως το μήνυμά μας θα βρει ανταπόκριση. Έχουμε μια αύξηση ραγδαία των κρουσμάτων από τον κορονοϊό. Πάρα πολλοί αδερφοί μας, άνθρωποί μας έχουν ασθενήσει, τα επίπεδα διασωληνωμένων και θανάτων είναι πλέον πολύ υψηλά. Η Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος, ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος και οι ιερείς θεώρησαν χρέος τους να κάνουν αυτή την παρέμβαση και μαζί με την ελληνική πολιτεία και την ιατρική-επιστημονική κοινότητα, να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους να προχωρήσουν και να αποφασίσουν τουλάχιστον σε πρώτη φάση να κάνουν το εμβόλιο.

Είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μία δυνατότητα καταπολέμησης του κορονοϊού. Είναι πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός, πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας. Δεν πρέπει όταν ακούμε το εμβόλιο, να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα που δεν υπάρχουν και δεν υφίστανται. Το θέμα του εμβολίου δεν είναι θέμα πίστεως. Είναι θέμα υγείας, υγειονομικό. Είναι ένα όπλο που μας δίνει τη δυνατότητα να πολεμήσουμε για τη ζωή μας.

- Είναι μεγάλο το πρόβλημα με το μη εμβολιασμό στους κόλπους του κλήρου;

Δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα. Κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται από την πνευματική σχέση που έχουν με κληρικούς μας. Θεωρώ ότι συνεχώς μειώνονται αυτοί. Κάποιοι που είναι δεδομένο μέσα τους ότι δεν εμβολιάζονται για τον όποιο λόγο, για αυτούς θεωρώ πως η έκκλησή μας, ή η παρέμβαση της πολιτείας δεν θα έχει αποτέλεσμα. Είπε κάτι σωστό ο υπουργός κ. Γεωργιάδης. Πως δηλαδή κάποιος που δεν θέλει να εμβολιαστεί, ό,τι και να κάνεις, έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί. Εμείς όμως με πολύ αγάπη έχουμε υποχρέωση ακόμη μια φορά να τα πούμε.

- Πρόσφατη δημοσκόπηση καταδεικνύει πως ένα 8% των ανεμβολίαστων ερωτηθέντων, θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη εφόσον τους παροτρύνει ο πνευματικός τους. Πώς σχολιάζετε το εύρημα;

Η Ιερά Σύνοδος για αυτό έκανε αυτή την παρέμβαση. Γιατί το ζήτημα των εμβολίων ή του διαγνωστικού ελέγχου δεν είναι θέμα του πνευματικού, αλλά του ιατρού. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Όποιος μπαίνει σε χωράφια άλλων παίρνει στο λαιμό του ανθρώπους. Να αφήσουν τους ανθρώπους με οδηγίες από τους ιατρούς τους, να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Αυτό το πρόβλημα που θέτετε δεν είναι μόνο στον χώρο της εκκλησίας. Δυστυχώς είναι σε όλους τους χώρους, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θάνατος δύο γυναικών, όπου δεν έκαναν το εμβόλιο επειδή τους συμβούλεψε ο γυναικολόγος τους.

- Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης είπε ότι θα θέσει σε αργία χωρίς μισθό τους ανεμβολίαστους ιερείς. Θα έπρεπε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του;

Θεωρώ πως μετά τη συνάντηση που είχε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μυτιλήνης με τους ιερείς του, μετά τη διασπορά του κορονοϊού από ιερέα, όσα ειπώθηκαν είναι από φόβο. Δεν είναι εύκολο στην πράξη να γίνει αυτό. Ήδη η εκκλησία έχει ακολουθήσει πολλά έκτακτα μέτρα από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού. Όμως υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αργία. Για να τεθεί κάποιος σε μια αργία υπάρχει μια διαδικασία.