Εκπλήξεις μεταξύ φίλων

Δυσάρεστη ομολογουμένως η έκπληξη που επιφύλαξε ο Αμερικανός πρόεδρος στην Αθήνα, μετά τη θετική εισήγηση προς το Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16 και ενώ επίκειται σε λίγες μέρες η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, η Τουρκία και ο Ερντογάν που παίζουν πολλούς ρόλους και σε πολλά ταμπλό, έρχονται και «κουμπώνουν» ταμάμ ακόμη και στα πιο αντικρουόμενα συμφέροντα. Η πραγματικότητα αιώνων, θέσης στο γεωγραφικό χάρτη, μεγεθών και ιστορίας δεν αλλάζει, επειδή το επιθυμούν εθνικές αυταπάτες, βολονταρισμοί και αντιπολιτευτικά παίγνια.

Ο πρωθυπουργός ούτε τον θιγμένο μπορεί να κάνει, ούτε να μαλώσει το Τζο Μπάιντεν επειδή οι ΗΠΑ θα αναβαθμίσουν τα τουρκικά F-16.

Το ενοχλητικό είναι η χρονική συγκυρία της απόφασης, καθώς δίνει στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να ανεβάσει σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της κύρωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, μια  αντια-αμερικανική οπερέτα, από αυτές που μετά από τόσα χρόνια επανάληψης, τις έχει μάθει απέξω. 

Αναγκαστικά ο πρωθυπουργός θα υποστεί τις υποδείξεις και τα «μαθήματα εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος» από το μέτωπο Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη και Βελόπουλου.

Ριζοσπαστική, κουμμουνιστική Αριστερά και εθνικιστική δεξιά δυσφορούν σε κάθε τι κατά τη γνώμη τους φιλοαμερικανικό και αγανακτούν επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τον «αγώνα» της Ρωσίας για την από-ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και μαζί με την Ε.Ε. ταλαιπωρεί το καθεστώς Πούτιν με κυρώσεις.

Η ετερόκλητη αυτή συμμαχία των Ρωσόφιλων, θα σφραγίσει τους «δεσμούς» της καταψηφίζοντας την επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, που στηρίχθηκε στο προϊόν της μεγάλης διπλωματικής επιτυχίας της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου! Τότε που ο Υπουργός Άμυνας συζητούσε να φτιάξουν οι Αμερικανοί βάση μέχρι και στην Κάρπαθο.

Εκτός από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπόλοιποι αρχηγοί της «Συμμαχίας των Ρωσόφιλων» δε δεσμεύονται από καμιά υπογραφή, ούτε από τις μνήμες και τα αρχεία των Αμερικανών συνομιλητών τους. Θα ζητήσει κανείς τον λόγο από τον Περισσό γιατί δεν θέλει στο Στεφανοβίκειο αμερικανικά ελικόπτερα ή γιατί θα ήθελε στην Αλεξανδρούπολη η δεύτερη γλώσσα να είναι τα ρωσικά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει για άλλη μια φορά, με την γκάμα των κυβιστήσεων που διαθέτει και τις ευκαιριακές συμμαχίες του.

Θα κάνει μερικούς αριστερούς συντρόφους να θυμηθούν τις μαύρες μέρες που δεν τολμούσαν να πάνε πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία γιατί η κομματική εντολή ήταν «οι Αμερικανοί είναι φίλοι μας, τώρα».  

Και μέχρι εκεί.     

Και το κερασάκι στην τούρτα; Η δέσμευσή του πως όταν επανέλθει στην εξουσία (φυσικά και θα δεσμευθεί πως όταν επανέλθει στην εξουσία) θα «επανατροποποιήσει» το κείμενο της συμφωνίας, διότι δεν συντάχθηκε με αμοιβαιότητα για την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Φταίει ίσως ότι δεν άφησαν στο Μαξίμου το εγχειρίδιο της σύνταξης της Συμφωνίας των Πρεσπών…