Εκλογικός νόμος: μια συμβιβαστική πρόταση απέναντι στον καιροσκοπισμό

Εκλογικός νόμος: μια συμβιβαστική πρόταση απέναντι στον καιροσκοπισμό

Του Γιώργου Μαυρωτά*

Η κυβέρνηση παρουσίασε την πρόταση της για τον εκλογικό νόμο. Ουσιαστικά εισάγει δύο νέα στοιχεία. Την κατάργηση του bonusτων 50 εδρών και την δυνατότητα ψήφου στα 17. Τίποτε όμως για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, τίποτε για την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού. Παρά την κουβέντα που γινόταν, έφερε μόνο αυτά που (νομίζει ότι) τη συμφέρουν.

Ας ξεκινήσουμε από την ψήφο στα 17. Στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ μακριά από αυτό που ίσχυε ως τώρα. Για παράδειγμα αν οι εκλογές γίνουν τον Μάρτιο του 2017 θα ψηφίσουν όσοι είναι γεννημένοι ως τον Μάρτιο του 2000, ενώ θα ψήφιζαν όσοι είναι γεννημένοι ως 31/12/1999. Το καλό είναι ότι έχοντας μαθητές της Β' Λυκείου στο εκλογικό σώμα θα ανέβουν τα θέματα της παιδείας στην προτεραιότητα της πολιτικής ατζέντας. Το κακό είναι ότι θα περισσέψει κι εδώ ο λαϊκισμός (θα τάζουν είσοδο χωρίς εξετάσεις στα πανεπιστήμια, λιγότερο μάθημα, ευκολότερες εξετάσεις, περισσότερες εκδρομές κλπ) καθότι για τον 17χρονο το σχολείο είναι η μόνη του έννοια. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος για να χαϊδέψουν μαθητικά αυτιά οι λαϊκιστές να οδηγηθούμε σε τραγελαφικές καταστάσεις για την παιδεία και πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην κυριαρχήσει η κομματοκρατία και στα Λύκεια. Αρκετά τραβάμε με τα Πανεπιστήμια….

Το άλλο ζήτημα είναι το bonusτων 50 εδρών. Αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι σαν να είχαμε ένα κόμμα στη Βουλή που ονομαζόταν “Bonus” και είχε 50 βουλευτές. Κι έδινε τις έδρες του σε όποιον ερχόταν πρώτος. Το νούμερο 50 είναι υπερβολικό(το εισήγαγε ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2008, αλήθεια τι να σκέφτεται ο ίδιος για την πλήρη κατάργησή του;) και πρέπει σίγουρα να μειωθεί, να πάμε σε ένα πιο αναλογικό σύστημα. Ήδη από πέρσι (22/07/2015) το Ποτάμι είχε ζητήσει από την κυβέρνηση την κατάργηση του Bonusτων 50 εδρών. Άλλοι καιροί όμως τότε, δεν εξυπηρετούσε τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ…

Από την άλλη η πλήρης κατάργησή του Bonus(η απλή αναλογική) με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα οδηγεί σε 5κομματική κυβέρνηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό και μπορεί να δουλέψει γιατί όταν του λέμε για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση με 5 κόμματα; Η αλήθεια είναι ότι η ανάγκη δημιουργίας μιας 5κομματικής κυβέρνηση αμέσως μετά από εκλογές θα χρειαστεί πολύ χρόνο (που δεν έχουμε) και θα βυθίσει σε μεγαλύτερη ακυβερνησία τη χώρα.

Η πρόταση του Ποταμιού έχει διατυπωθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, πολύ πριν ανοίξει η κουβέντα για τον εκλογικό νόμο. Περιλαμβάνει τη διπλή κάλπη (άλλη κάλπη για τον τοπικό Βουλευτή από ενιαίο ψηφοδέλτιο, κι άλλη για το κόμμα προτίμησης σε εθνικό επίπεδο, το λεγόμενο γερμανικό σύστημα), ψήφο στους απόδημους και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν ως στόχο να αναβαθμιστεί το κοινοβούλιο.

Για το Bonusτο Ποτάμι προτείνει το αναλογικό Bonusμε το σκεπτικό ότι το σύστημα πρέπει να έχει κι έναν πλειοψηφικό χαρακτήρα που θα διευκολύνει τη διακυβέρνησητης χώρας. Το Bonusδεν θα είναι σταθερό αλλά ανάλογα της δύναμης του πρώτου κόμματος. 1 έδρα για κάθε 2%. Αν πάρει 30% το πρώτο κόμμα έχει bonus 15 έδρες. Αν πάρει 40% έχει bonus20 έδρες. Είναι μια συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των δύο άκρων (bonus 50 εδρών και απλή αναλογική). Με τον τρόπο αυτό γίνεται σαφώς πιο αναλογικό το σύστημα κι εξασφαλίζεται και η σταθερότητα της διακυβέρνησης αφού και με 3 κόμματα μπορεί να γίνει κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δουν τη συμβιβαστική πρόταση του ποταμιού για το bonusως αυτήν στην οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, αν υπάρχει βέβαια αυτή η πρόθεση.

Αυτό πάντως που μου προκαλεί πολύ δυσάρεστη εντύπωση από την πρόταση της κυβέρνησης είναι ότι ενώ σπεύδει να δώσει ψήφο στους 17χρονους πάλι αγνοεί επιδεικτικά τους απόδημους Έλληνες. Μόνο κροκοδείλια δάκρυα για το “braindrain” αλλά πέραν τούτου ουδέν για τους νέους μετανάστες μας. Δεν την συμφέρει άλλωστε…

Επίσης δεν προχωράει στην προαναγγελθείσα κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Έτσι ώστε να μην βγαίνουν βουλευτές οι εκλεκτοί των καναλιών. Φαίνεται ότι για να εξασφαλίσει τις ψήφους του κ. Λεβέντη –που δεν ήθελε το σπάσιμο γιατί το όπλο του είναι η πολυετής παρουσία στην τηλεόραση-  την έκανε γαργάρα αυτήν την υπόσχεσή της.

Η απλή αναλογική συμφέρει τα πιο μικρά κόμματα άρα και το Ποτάμι. Όμως ποτέ δεν ακολουθήσαμε την πυξίδα του κομματικού συμφέροντος αλλά αυτή του εθνικού συμφέροντος. Και το έχουμε πληρώσει. Το εθνικό συμφέρον λοιπόν στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι να μην μείνει η χώρα σε κυβερνητικό κενό γιατί όπως και η φύση έτσι και η πολιτική απεχθάνεται τα κενά. Και τότε, εκεί μπορεί να γεννηθούν «τέρατα»…

* Ο κ. Μαυρωτάς είναι βουλευτή Αττικής του Ποταμιού και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ