Εκλογές στα κατεχόμενα: Αναμένεται ακόμη πιο απροκάλυπτη τουρκική παρέμβαση 

Εκλογές στα κατεχόμενα: Αναμένεται ακόμη πιο απροκάλυπτη τουρκική παρέμβαση 

Καταρχήν η δυναμική παρέμβαση Ερντογάν των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι έπιασε τόπο, καθώς κατάφερε να φέρει στην πρώτη θέση του πρώτου γύρου των εκλογών στα κατεχόμενα τον εκλεκτό της Ερσίν Τατάρ που υπολείπονταν του Ακιντζί στις δημοσκοπήσεις.

Και είναι σίγουρο ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση να εξασφαλίσει την επικράτηση του εκλεκτού της την επόμενη Κυριακή. Πολλώ δε μάλλον όταν ο δεύτερος των χθεσινών εκλογών, Μουσταφά Ακιντζί, αποκτά προβάδισμα, αν στα ποσοστά του προσθέσουμε εκείνα του τρίτου Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος και υποστηρίζει όπως και ο Ακιντζί το ομοσπονδιακό μοντέλο βασισμένο στον διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου. Αθροιστικά τα ποσοστά των δύο ανέρχονται στο 51,33%.

Η δεύτερη παρατήρηση για τις χθεσινές εκλογές στα κατεχόμενα είναι ότι η συμμετοχή ήταν η δεύτερη χαμηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ, γεγονός που μάλλον ευνόησε σε αυτό τον πρώτο γύρο, τον Τατάρ και την Άγκυρα.

Τρίτη παρατήρηση είναι ότι καταγράφεται εκλογικά ένα μεγάλο ποσοστό, όσων πήγαν στην κάλπη, και το οποίο πλησιάζει το 50%, οι οποίοι πιστεύουν ή και επιδιώκουν την διχοτόμηση, δηλαδή την λύση των δύο κρατών. Η πλατφόρμα του Τατάρ είναι απολύτως ξεκάθαρη. Έχει απορρίψει το ομοσπονδιακό σύστημα, κάνει λόγο για δύο κράτη, απολύτως ίσα ως προς την κυριαρχία με ποσοστά 50%-50%.

Δηλαδή προωθείται η διχοτόμηση. Και έχει την σημασία του ότι η Τουρκία μέχρι πρότινος τουλάχιστον αναζητούσε μια λύση που θα της επέτρεπε να έχει λόγο και στο ελληνοκυπριακό κομμάτι. Αντίθετα οι Ακιντζί και Ερχιουρμάν τάσσονται υπέρ ενός ομοσπονδιακού μοντέλου στην βάση του διαμοιρασμού της εξουσίας και των φυσικών πόρων.

Το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί. Είναι πρόωρο και παρακινδυνευμένο να βασισθεί κανείς στο άθροισμα των εκλογικών ποσοστών των δύο παραπάνω για να υποστηρίξει ότι αποκτά προβάδισμα η λύση του ομοσπονδιακού μοντέλου στην Κύπρο. Και αυτό καθώς είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει απροκάλυπτη τουρκική παρέμβαση, χωρίς κανένα πρόσχημα και ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες να καθορίσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά το αποτέλεσμα.

Δεν αποκλείεται αυτή την εβδομάδα να δούμε μια ανοικτή σύγκρουση της Άγκυρας με τον Ακιντζί, τον οποίο ο Ερντογάν έχει ήδη αποκηρύξει. Μια σύγκρουση που θα γίνει ακόμη πιο σκληρή. Άλλωστε ο ίδιος ο Ακιντζί έχει δηλώσει ότι η Τουρκία τον απείλησε, προκειμένου να εμποδίσει την συμμετοχή τους στις εκλογές.