Εκλογές Νέας Δημοκρατίας- β' γύρος: Θέσεις ή «λίγο απ' όλα»;

Εκλογές Νέας Δημοκρατίας- β' γύρος: Θέσεις ή «λίγο απ' όλα»;

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου *

Την Κυριακή, στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου Νέας Δημοκρατίας, ο υποψήφιος για τη θέση κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίστηκε φορώντας μια πολύ περίεργη μπλούζα, απροσδιόριστης κατηγορίας. Ήταν κάτι μεταξύ ζιβάγκο, πουλόβερ και πουκάμισου. Εξίσου απροσδιόριστο ήταν και το χρώμα της: κάτι μεταξύ του γαλάζιου της Νέας Δημοκρατίας και του μωβ που επιλέγουν συνήθως οι φιλελεύθεροι του Κέντρου. Αυτή η ενδυματολογική επιλογή οπτικοποίησε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια όλα όσα κομίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη συζήτηση για τη φυσιογνωμία της κεντροδεξιάς. Όλα όσα, τελικώς, δείχνουν να γίνονται αποδεκτά από μεγάλη μερίδα των φίλων, υποστηρικτών και ψηφοφόρων της και κωδικοποιούνται στην εξής φράση: λίγο απ' όλα.

Αν και όλοι συμφωνούν με τη θέση ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται επειγόντως διακριτή ταυτότητα την οποία θα ορίζουν οι θέσεις της περισσότερο από τις αποφάσεις/αντιθέσεις της, τελικά είναι το «λίγο απ' όλα», όπως το εκφράζει ο κ. Μεϊμαράκης, που προηγείται μέσα από τη διαδικασία της κάλπης τουλάχιστον.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πρώτα απ' όλα η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει να κάνει τη διάκριση μεταξύ της φυσιογνωμίας του κόμματος και της αποτελεσματικότερης τακτικής που πρέπει αυτό να υιοθετήσει απέναντι στην κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να μην έχει καταλάβει ότι άλλο πράγμα είναι η ταυτότητα, άλλο η στρατηγική, άλλο η τακτική. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι δείχνουν να πιστεύουν ότι μια σκληρή αντιπολίτευση σε κατατάσσει αυτομάτως στη λαϊκή δεξιά ή ότι «λαϊκή δεξιά» σημαίνει αντιπολίτευση σε υψηλούς τόνους. Άλλοι πάλι, προφανώς οι περισσότεροι, θεωρούν ότι κεντροδεξιά και συναίνεση σημαίνουν «λίγο απ' όλα» και δεν σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο αίτημα της οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας, οπότε δεν κρίνουν σκόπιμο ν' αρθρώνουν λέξη πολιτικού λόγου. Η σύγχυση αυτή είχε συνέπειες και στη γενικότερη συζήτηση. Από τον Ιανουάριο και μετά βλέπουμε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να ομιλούν για τη φυσιογνωμία του κόμματος, ενώ, στην πραγματικότητα, αναλύουν μια αντιπολιτευτική στρατηγική, με αποτέλεσμα η συζήτηση να γίνεται περισσότερο για το ύφος του αντιπολιτευτικού λόγου και όχι για το περιεχόμενό του.

Στον αντίποδα του «λίγο απ' όλα» στάθηκε ο προεκλογικός αγώνας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις, υπερασπίστηκε πολιτικές, έθεσε στόχους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη Νέα Δημοκρατία του παρόντος και του μέλλοντος μέσα από θέσεις και όχι αντιρρήσεις. Αυτή η επιλογή ήταν στρατηγικά επιτυχημένη. Αφενός αυτή η προσέγγιση ως τρόπος σκέπτεσθαι λειτουργεί από μόνη της ως τεκμήριο πραγματικά μεταρρυθμιστικής διάθεσης. Αφετέρου, ήταν αυτό που τον βοήθησε ν' απαλλαγεί από το «βαρίδι» του ονόματός του.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει να κάνει τόσο με αντιπαράθεση ιδεολογίας, αφού δεν γίνεται ν' αντιπαρατεθεί η φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική κεντροδεξιά με το «λίγο απ' όλα». Δεν υπάρχει περιεχόμενο αντιπαράθεσης στο επίπεδο των θέσεων και των ιδεών. Αυτό που θα αντιπαρατεθεί είναι ο τρόπος που η Αντιπολίτευση θα τοποθετηθεί απέναντι στο αίτημα για την ανανέωση της και την άρθρωση πειστικής κυβερνητικής αντιπρότασης.

Πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο; Με συγκεκριμένες θέσεις ή με «λίγο απ' όλα»; Το πόσο ορθολογικά θα τοποθετηθούν οι ψηφοφόροι απέναντι στο ερώτημα θα το μάθουμε στις 10 Ιανουαρίου.

* Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου είναι Σύμβουλος Στρατηγικής στην Επικοινωνία.