Εκλογές 19 Μαΐου ή Οκτώβριο

Εκλογές 19 Μαΐου ή Οκτώβριο

Του Σάκη Μουμτζή

Έχω εξηγήσει την άποψη μου πως ο Α.Τσίπρας θα ρουφήξει και την τελευταία ημέρα εξουσίας. Συνεπώς, πιστεύω πως θα προσφύγει στις κάλπες τον Οκτώβριο.

Θα ρισκάρει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν έχει να χάσει τίποτα, παρά την εξουσία, που θα την χάσει, ούτως ή άλλως, τον Οκτώβριο, πλην θαύματος, στο οποίο και προσβλέπει.

Γράφεται, πως δέχεται εισηγήσεις για να κάνει εκλογές τον Μάιο, με το σκεπτικό πως αν η διαφορά στις ευρωεκλογές θα είναι μεγάλη—θα πλησιάζει δηλαδή τις δέκα μονάδες—η κατάσταση στην συνέχεια δεν θα είναι διαχειρίσιμη.

Κι έτσι να είναι τα πράγματα, για ποιο λόγο ο Α.Τσίπρας να παραδώσει την εξουσία στον Μητσοτάκη από τον Μάιο; Για να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό που θα του επιτρέψει να ανασυνταχθεί ταχέως, υποστηρίζουν όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό εκλογές τον Μάιο.

Σε αυτήν την περίπτωση μόνον μια ημερομηνία υπάρχει. Η 19η Μαΐου.

Η ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων των εκλογών στις 26 Μαΐου θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα, που αναμφίβολα θα πλήξουν το κύρος της εκλογικής διαδικασίας συνολικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πολιτική ζημία που θα υποστεί η κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα είναι σημαντική.

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι –σύμφωνα με το σκεπτικό αυτών που εισηγούνται εκλογές τον Μάιο—να μην υποστεί την μακρόσυρτη φθορά συνεχόμενων ηττών, εκ των οποίων η τελευταία και πιο σημαντική, αυτή των εθνικών εκλογών μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Άρα, μέλημα τους είναι να αποφύγουν τις πολιτικές συνέπειες του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών της 26ης Μαΐου. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι αν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές των ευρωεκλογών.

Σε αυτήν την περίπτωση, με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ηττηθεί στις εθνικές εκλογές, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι σχετικώς αδιάφορο γι΄αυτόν. Αφού θα έχουν χάσει την εξουσία, ας βγάλουν και δύο βουλευτές λιγότερους στην ευρωβουλή. Άλλωστε, σε μια τέτοια σειρά των εκλογικών αναμετρήσεων, η συμμετοχή στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα είναι περιορισμένη.

Όλη η κινητοποίηση θα έχει επικεντρωθεί στις εθνικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

Αν λοιπόν δεχτούμε πως ο πρωθυπουργός πεισθεί από τους συνεργάτες του και προσφύγει στις κάλπες στις 19 Μαΐου, η απόφαση του θα πρέπει να ανακοινωθεί την τρέχουσα εβδομάδα.

Διακινείται η άποψη πως ο Α.Τσίπρας μπορεί να κάνει εκλογές τον Ιούνιο. Αυτή η άποψη δεν έχει καμιά πολιτική βάση. Με μια ήττα στις ευρωεκλογές, ανεξαρτήτως μεγέθους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σαν πρόβατο επί σφαγή στις εθνικές εκλογές, αν διεξαχθούν μετά από ένα μήνα. Θα είναι εκλογές προδιαγεγραμμένης ήττας.

Άλλωστε, υπάρχει και ένα ουσιαστικό πρόβλημα. Σε αυτήν περίπτωση πότε θα προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές; ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Γιατί αν προκηρυχθούν μετά, αυτές θα λάβουν την τυπική διαδικασία παράδοσης της εξουσίας στην Νέα Δημοκρατία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές.

Υπομονή λοιπόν ως το τέλος της εβδομάδος και μετά βλέπουμε.