Είσαι ΑΜΕΑ; Πλέρωνε!

Του Θανάση Χειμωνά

Με τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη, την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής, την «επίσκεψη» του Ρουβίκωνα στο σπίτι του πολιτικού του σκέλους και τα άλλα διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα των κυβερνώντων πέρασε στο ντούκου. Κι όμως, πρόκειται για μια ακόμη ανήθικη και απάνθρωπη  κίνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που πλέον δεν διστάζουν σε τίποτα και πουθενά για να βρουν τα χρήματα που έχουν ανάγκη ώστε να ταΐζουν τους «ημέτερους».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισαν να επιβαρύνουν τα επιδόματα που δικαιούνται όσα ΑΜΕΑ έχουν αναπηρία κάτω του 80% (αλλά και αυτά με μεγαλύτερη αρκεί να μην πάσχουν από τύφλωση και να μην έχουν κάποια κινητική αναπηρία) με εισφορά αλληλεγγύης!

Καταρχήν, μιλάμε για το πλέον σουρεαλιστικό μέτρο. Υποτίθεται πως την εισφορά αλληλεγγύης την δίνουν αυτοί  που «έχουν» σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως όλοι «έχουν» εκτός φυσικά από τα «δικά του» παιδιά που βρίσκονται μόνιμα στην ανάγκη. Δεν πα να είναι κάποιος κωφάλαλος, σχεδόν τυφλός, καθηλωμένος σε μια καρέκλα, να πάσχει από βαρύτατη νοητική υστέρηση; Θα πλερώσει.

 Έτσι, με μια μαεστρική κίνηση, τα αναπηρικά επιδόματα βαπτίστηκαν «εισοδήματα». Το κέρδος για την κυβέρνηση (και τους «φίλους» της) διπλό. Πέρα από την επιβολή της εισφορά αλληλεγγύης, η «αύξηση» που προκύπτει στο εισόδημα των ΑΜΕΑ θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτά να χάσουν τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ που προβλέπονται  με κριτήριο το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

Τα ΑΜΕΑ λογίζονταν πάντα ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε αυτή τη χώρα. Με το ξέσπασμα της κρίσης έπεσαν κι αυτά θύματα περικοπών αν και θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί. Αυτό όμως που κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ξεπερνά κάθε φαντασία. Προσωπικά δεν εντυπωσιάζομαι. Αυτή είναι η λογική του εξαμβλώματος που μας κυβερνά: Να βρεθούν τα φράγκα πάση θυσία. Αν μπορούσαν να κατάσχουν τα αναπηρικά καροτσάκια και να τα πουλήσουν για παλιοσίδερα να είσαστε βέβαιοι πως θα το έκαναν.