Είναι «ασφαλείς» οι σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit;

Είναι «ασφαλείς» οι σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit;

Του Κώστα Μήλα

Μόλις δημοσιεύθηκε μία έρευνα από το Hobson International, σύμφωνα με την οποία, μέχρι και το 30% των φοιτητών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) «σκέφτονται» να μην έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πανεπιστημιακές σπουδές λόγω Brexit. Οι βασικές τους ενστάσεις έχουν να κάνουν με το «γεγονός» ότι, μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται κράτος «αφιλόξενο». Αναφέρεται ενδεικτικά, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι, το Σαββατο-Κύριακο μετά το Δημοψήφισμα, αυξήθηκαν τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφoβίας.

Ο γράφων, ο οποίος διδάσκει στο Liverpool, δεν έχει παρατηρήσει κάτι τέτοιο. Πράγματι, τόσο εμείς, ως Διδακτικό Προσωπικό, όσο και οι ήδη εγγεγραμμένοι Βρετανοί φοιτητές μας, εξακολουθούμε να θεωρούμε όλους του φοιτητές (είτε αυτοί προέρχονται από την Ε.Ε., είτε είναι overseas) αναπόσπαστο στοιχείο της Πανεπιστημιακής κοινότητας και εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι «περνάει από το χέρι μας» ώστε αυτοί να αισθάνονται «όπως στο σπίτι τους». Το ίδιο βέβαια ισχύει και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βέβαια, μετά το Brexit, η Πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται υπό οικονομική πίεση. Και τούτο διότι οι πανεπιστημιακές σπουδές αποτελούν την «βαριά βιομηχανία» του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναφέρω ενδεικτικά ότι μέχρι και 430.000 φοιτητές από περίπου 180 κράτη σπουδάζουν, σε ετήσια βάση, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Mάλιστα, μια και μιλάμε για Brexit, αναφέρω ειδικότερα ότι οι φοιτητές από την Ε.Ε. συνεισφέρουν, σε ετήσια βάση, μέχρι και 3,7 δις στερλίνες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Όσο δε αφορά τους έλληνες φοιτητές, σημειώνω ότι, από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα, ο αριθμός Ελλήνων φοιτητών στα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μειωθεί από 11.630 (το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011) σε 10.130 (το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015).

Βέβαια, μετά το Brexit, πολλοί εκτιμούν ότι τα τα ετήσια δίδακτρα, περίπου 9,000 Στερλίνες για τους φοιτητές της Ε.Ε., ίσως να διπλασιασθούν έτσι ώστε να εξομοιωθούν με εκείνα των overseas φοιτητών. Από τις συζητήσεις που είχαμε στο Liverpool (αλλά και από συζητήσεις με συναδέλφους καθηγητές άλλων πανεπιστημίων) μάλλον πιθανότερο είναι τα δίδακτρα των φοιτητών της Ε.Ε. να αυξηθούν (από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018) με βάση όμως την εξέλιξη του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και τούτο διότι ασφαλώς και δεν θέλουμε να δούμε την «αγορά» της Ε.Ε. να μετακομίζει κάπου αλλού κάτι το οποίο σίγουρα θα «γονάτιζε» την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου!

Θέμα λοιπόν «ασφάλειας» στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υφίσταται για τους μη Βρετανούς φοιτητές. Εκείνο όμως που θα πρέπει να τους απασχολήσει, είναι ότι μετά το Brexit, οι φοιτητές ειδικά της Ε.Ε. ίσως και να μην μπορέσουν να εργασθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο με απλή επίδειξη διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας. Μετά το Brexit λοιπόν, αναμένεται νέο εργασιακό καθεστώς για αυτούς. Πόσο γρήγορα θα ξέρουμε, μόνο ένας...Θεός ξέρει! Αυτό, θα αποτελέσει πεδίο δύσκολων και χρονοβόρων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. Παρακολουθώ το θέμα και θα επανέλθω κάποια στιγμή με περισσότερα σχόλια!