Είναι η Μακεδονία ελληνική;

Είναι η Μακεδονία ελληνική;

Η Μακεδονία είναι ελληνική; Θα μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο στο μέλλον ή θα θεωρείται… αλυτρωτικό, όπως μας είπε ο κ. Φίλης; Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού θα ισχύει για μας; Τι θα είμαστε όσοι λέμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και πρωτεύουσα της Μακεδονίας είναι η Θεσσαλονίκη; Ακροδεξιοί και διεθνείς τρομοκράτες; Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι…

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Αρχαία Μακεδονία ήταν μία και ήταν ελληνική. Τα βασίλειο της Αρχαίας Μακεδονίας βρίσκεται στα όρια που βρίσκεται σήμερα και η ελληνική Μακεδονία. Δεν υπήρχε ούτε μία σπιθαμή αυτής της γης στην σημερινή FYROM.

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δημιουργήθηκε το βιλαέτι της Μακεδονίας που το 1913 μοιράστηκε με την συνθήκη του Βουκουρεστίου κατά 51% στην Ελλάδα, 31% στην Σερβία και 18% στην Βουλγαρία.

Το 2018, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας αποφασίζει να συμφωνήσει με τους γείτονές μας να ονομάσουν το κράτος τους Βόρεια Μακεδονία. Εφόσον οι άνθρωποι δεν διεκδικούν μερίδιο της αρχαίας μας κληρονομιάς και ο προσδιορισμός είναι γεωγραφικός και μόνο, τότε αυτή θα μπορούσε να είναι η βάση μιας λύσης. Η διαφορά μας με τον κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα έσπευσε να τους αναγνωρίσει ιδιότητες που τους μετατρέπουν από πολίτες της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας σε ένα έθνος με το όνομα Μακεδόνες!

Μας λένε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το όνομα Μακεδονία και εμείς. Τους ευχαριστούμε για την γενναιοδωρία τους. Το ερώτημα είναι αν οι Έλληνες Μακεδόνες θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι Μακεδόνες! Προχτές ο κ. Τσίπρας δεν αντέδρασε, δεν κούνησε καν το φρύδι του όταν ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε σε Μακεδόνες και Έλληνες! Δεν είπε Βορειομακεδόνες και Έλληνες της Μακεδονίας. Αυτό θα ήταν μία ένδειξη καλής θέλησης. Μία ένδειξη ότι έρχονται ως φίλοι να λύσουμε τις παρεξηγήσεις της Ιστορίας. Αλλά δεν έγινε έτσι.

Και τι φοβόμαστε; Την μικροσκοπική Βόρεια Μακεδονία; Δεν υπάρχει κάποιος που να πιστεύει στα σοβαρά ότι η εθνική μας ασφάλεια μπορεί να απειληθεί από το κράτος του κ. Ζάεφ. Θα ήταν λάθος να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο. Αλλά και ανιστόρητο να αγνοήσει την επιρροή των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή και την χρησιμοποίηση των λαών της στο παρελθόν για δικός του όφελος. Αυτό που φοβόμαστε, λοιπόν, είναι πιθανά θέματα που μπορεί να εγείρει στο μέλλον η βιασύνη και η γενναιοδωρία να αναγνωρίσει η Ελλάδα ένα Μακεδονικό έθνος στα βόρεια σύνορα της δικής μας Μακεδονίας. Σε αντίθεση με την Βουλγαρία που ποτέ δεν αναγνώρισε Μακεδονικό έθνος και Μακεδονική γλώσσα.

Η επίλυση των «διαφορών» μας με τα Σκόπια είναι κάτι που θα έπρεπε να συμβεί. Αλλά όχι με αυτούς τους όρους. Δεν ζήτησε κανείς την ταπείνωση των βόρειων γειτόνων μας. Αλλά δεν υπήρχε λόγος να τους δοθούν γλώσσα και ταυτότητα. Δεν υπήρχε λόγος να ταπεινωθούν οι Έλληνες Μακεδόνες. Διότι, η Μακεδονία είναι ελληνική. Η Μακεδονία του Αλέξανδρου. Η Μακεδονία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρξε μία πολυεθνική επαρχία με κατοίκους Έλληνες, Σλάβους, Τούρκους, Εβραίους, Ρομά, Βλάχους. Δεν υπήρξε σε αυτή Μακεδονικό έθνος.

Η Μακεδονία είναι ελληνική και πρωτεύουσά της είναι η Θεσσαλονίκη. Αλήθεια, σας μοιάζει αυτό αλυτρωτικό;

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]