Είμαστε το μέλλον που θα φτιάξουμε σήμερα!

Είμαστε το μέλλον που θα φτιάξουμε σήμερα!

Κάθε γενιά έχει να αντιμετωπίσει τη δική της μεγάλη πρόκληση. Δεν είναι η ίδια για όλες τις γενιές καθώς συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη των κοινωνιών μας. Για τη δική μου γενιά δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μεγάλη πρόκληση αφορά στο να καταφέρουμε να ζήσουμε σε ένα βιώσιμο κόσμο. 

Η πανδημία του νέου κορονοϊού ήρθε ξαφνικά και άλλαξε μέσα σε μια μέρα τις ζωές μας. Αποδείχθηκε πως τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ακόμη και η απλή ανθρώπινη αγκαλιά. Ζωές χάθηκαν και συνεχίζουν να χάνονται. Το ίδιο συμβαίνει και με την παγκόσμια οικονομία όπου και εκεί οι απώλειες είναι πραγματικά τεράστιες. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι παγκόσμιοι κολοσσοί των αεροπορικών εταιρειών που βρέθηκαν στο χείλος της κατάρρευσης. Καμία σχεδόν μορφή οικονομικής δραστηριότητας δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την πανδημία και μάλιστα οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν παγκοσμίως ανέρχονται σε 495 εκατομμύρια,  σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). 

Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Είμαι περήφανη για την Ελλάδα. Είμαι περήφανη για το γεγονός ότι η αποτελεσματική διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως success story και έδωσε τη δυνατότητα επανεκκίνησης στην οικονομία.  Είναι σπουδαίο πως για πρώτη φορά, τουλάχιστον για τη γενιά τη δική μου, νιώσαμε πως βρισκόμαστε σε μια χώρα που έχει σχέδιο και εμπνέει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της. 

Αυτό ακριβώς είναι κατά τη γνώμη μου και το μεγάλο στοίχημα. Να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτό που κερδίσαμε και όχι να σπαταλήσουμε το κεφάλαιο διεθνούς αξιοπιστίας και κοινωνικής εμπιστοσύνης που σχηματίστηκε όλους τους προηγούμενους μήνες. Για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε αφενός να συνεχίσουμε να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο και να στρέψουμε την προσοχή μας προς τα εκεί που πραγματικά είναι το μέλλον. Στις δράσεις βιωσιμότητας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις  ψηφιακές τεχνολογίες και στην εκπαίδευση. 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  έχει δηλώσει στην ελληνική δημόσια τηλεόραση: "Η Πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάκαμψης και μαζί με τις υποδομές αποτελούν τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδος που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου".  

Η ώρα λοιπόν για μια έξυπνη, πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη είναι τώρα. Είναι το στοίχημα της δικής μου γενιάς και πρέπει να το κερδίσουμε, μακριά από παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές του χθες. Μακριά από fake news και θεωρίες συνομωσίας που επιχειρούν να δηλητηριάσουν τη σκέψη και να θολώσουν την κρίση. Αντίθετα, χρειαζόμαστε περισσότερη θετική σκέψη, επιστημονική τεκμηρίωση και καλή θέληση για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.  Στη νέα γενιά ανήκει το αύριο και γι αυτό θα πρέπει να έχει δραστήρια συμμέτοχη στη διαμόρφωσή του. Αυτό μόνο με ευθύνη μπορεί να το επιτύχει. Ατομικά ο καθένας και η καθεμιά αλλά και συλλογικά ως νέα γενιά, προκειμένου να μη μείνει κανένας πίσω. 

Δεν ξεχνάω ποτέ μια φράση που άκουγα πολύ συχνά ως παιδί. "Την ευγνωμοσύνη που νιώθουμε για την αγάπη της οικογένειάς μας έχουμε ευθύνη να την ανταποδίδουμε ως προσφορά στην κοινωνία".  Σήμερα καταλαβαίνω ακόμη πιο καθαρά τα λόγια αυτά. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της γενιάς μου που μεγάλωσε σε πιο εύκολες συνθήκες σε σχέση με προηγούμενες γενιές κι αυτό το χρωστάει στην οικογένεια. Είναι ώρα να ανταποδώσουμε. Με ευθύνη και προσφορά. Αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανένας για λογαριασμό μας. Είμαστε το μέλλον που θα φτιάξουμε σήμερα! 

*Η Ουρανία Εφραίμογλου είναι μαθήτρια Γ’ Λυκείου (ΙΒ2 Κολλέγιο Ψυχικού)