Ειδομένη: μικρογραφία μιας κοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδομένη: μικρογραφία μιας κοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ

Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα

Η ειδησεογραφία είναι πλέον, πολύ πλούσια για να μπορείς ελεύθερα να αγανακτείς. Η Ειδομένη, ο Πειραιάς και το Ελληνικό όχι μόνο συνεχίζουν να αποτελούν γκέτο αλλά μεταλλάσσονται σταδιακά, σε κοινωνικούς «βιότοπους» εξαθλιωμένων ανθρώπων. Εξελίσσονται, όπως ήταν επόμενο, σε «εργαστήρια» καλλιέργειας «παθογόνων οργανισμών» που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο, την απελπισία των προσφύγων.

Ειδικά στην Ειδομένη, επικρατούν συνθήκες οι οποίες είναι θέμα χρόνου να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο: κλειστή σιδηροδρομική γραμμή, ναρκωτικά, εγκληματικότητα, πορνεία, τράφικινγκ και αυξανόμενη βία. Όλα αυτά δηλαδή, που συμβαίνουν νομοτελιακά, σε κοινότητες απομονωμένες, απροστάτευτες από την πρόνοια και εκτεθειμένες στον παρασιτισμό.  

Δεν τα ήξερε όλα αυτά η αριστερή «διανόηση» του ΣΥΡΙΖΑ πριν υποστηρίξει την κουλτούρα των ανοιχτών συνόρων; Δεν γνώριζαν οι «θεωρητικοί» του κινήματος ότι κάθε φορά που διεξάγεις ασκήσεις «πηγαίου ανθρωπισμού», θα πρέπει να είσαι έτοιμος με υποδομές και πρόνοια για τους ανθρώπους; Εκτός βέβαια, κι αν στο όραμά σου υπάρχει ανθρωπισμός χωρίς ανθρώπους, ιδεολογία χωρίς ιδέες και πολιτική χωρίς πολίτες!

 Αγαπητοί σύντροφοι, πολύ φοβάμαι πως αυτή ακριβώς είναι η κοινωνία για την οποία χαλάσατε τον κόσμο, προκειμένου να πάρετε την εξουσία: ένα εξαθλιωμένο γκέτο που συμπορεύεται συμπτωματικά, με την εξαθλίωση των φτωχών της Βενεζουέλας. Αυτή είναι η κατάληξη του αντικαπιταλιστικού σας οίστρου και της προχειρότητας με την οποία ντύνετε την πολιτική σας αυθεντία για να γράψετε ποίηση και εκθέσεις ιδεών: το νοσηρό αποκύημα μιας φαντασίας που γίνεται πραγματικότητα κυνισμού και αδιαφορίας.

Το ότι δεν πρόκειται να την επεκτείνετε σε όλη τη χώρα, δεν είναι  δική σας επιλογή. Αν δεν υπήρχε η ασφαλιστική δικλείδα των ξένων θα το κάνατε και μάλιστα πολύ γρήγορα. Όπως ακριβώς έκανε ο Μαδούρο στην Βενεζουέλα! Γιατί προφανώς, ο ηγέτης σας δεν είναι Τσάβες να συγκαλυπτεί  και  να συγκρατεί την σήψη που επωάζει την καταστροφή. Είναι «Μαδούρο» και τα πρωτοπαλίκαρά του στην πρώτη κυβέρνηση (Βαρουφάκης, Λαφαζάνης, Στρατούλης, Λαπαβίτσας κλπ) θα μετέτρεπαν τη χώρα σε Ειδομένη, πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι έχει συμβεί.

Δυστυχώς όμως, η κοινή γνώμη δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ακριβώς, τι γίνεται εκεί πάνω. Κάθε είδηση και εικόνα αναπαράγεται πια, μέσα από την αισθητική του δραματοποιημένου τηλεοπτικού θεάματος. Ίσως μόνο, τα κοντινά χωριά της περιοχής να τρομάζουν με την ραγδαία εξέλιξη της αρρωστημένης κατάστασης. Γιατί θα ήταν μια καλή αναπαράσταση παρηκμασμένων περιοχών της Ρωσίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, όταν  ίσχυε ο σοσιαλιστικός «ανθρωπισμός» των ευαίσθητων ιδεολόγων. Αυτών  που λογαριάζουν τον άνθρωπο μόνο ως ψηφίδα στο παζλ των ολοκληρωτικών  τους νευρώσεων.

Όσοι  λοιπόν, άκουγαν με «κατανόηση» τις απίστευτες κραυγές του Στρατούλη πριν μερικούς μήνες, καλό θα ήταν να κάνουν μια μονοήμερη εκδρομή στην Ειδομένη, για να γνωρίσουν από κοντά, την κοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Και να σκεφτούν πως, η σχετική ασφάλεια που απολαμβάνουν σήμερα, οφείλεται στην στρατηγική θέση της χώρας που πέτυχαν στο μακρινό παρελθόν, για χάρη τους, κάποιοι «καταραμένοι» Δεξιοί και λάτρεις του κεφαλαίου!

Τα capital- controls ήταν μια μικρή γεύση «νεοσοσιαλισμού». Η Ειδομένη είναι τώρα, ο αποκαλυπτικός εφιάλτης  από τον οποίο δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι έχουμε ακόμα ξεφύγει…