Έγιναν ακόμα δύο απλά και λογικά βήματα

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η κανονικότητα στην οικονομική, επιχειρηματική και κοινωνική ζωή των πολιτών, δεν απαιτεί απαραίτητα την υιοθέτηση ιδιαίτερα καινοτόμων λύσεων και πρωτοποριακών αλλαγών. Αρκετές φορές, απαιτούνται μόνο δυο - τρεις απλές και λογικές κινήσεις, για να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη και την επιχειρηματικότητα πιο φιλική και ουσιαστική.

Αποτελεί μια απλή και λογική απόφαση, το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε πίσω την ιδέα της υποχρεωτικής ασφάλισης, των απλών μετόχων των Ιδιωτικών Kεφαλαιουχικών Εταιρειών (I.K.E.). Αποτελεί μια απλή και λογική απόφαση, η αναμενόμενη κατάργηση των πολλαπλών εισφορών για τους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ασκούν παράλληλη οικονομική δραστηριότητα.

Μέχρι σήμερα, ο νόμος προέβλεπε ότι ήταν υποχρεωτική η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για οποιοδήποτε εισόδημα που δημιουργείτο από κάθε παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα. Η ασφαλιστική εισφορά “ήταν δεμένη” με το εισόδημα και όχι με τον ασφαλισμένο. Και αυτός ο παράλογος νόμος αφορούσε τόσο στους μισθωτούς όσο και στους επαγγελματίες. Αυτός ο παράλογος νόμος αποθάρρυνε την επιχειρηματικότητα και την δημιουργικότητα, διότι λειτουργούσε ως ανάχωμα απέναντι σε όσους επιθυμούσαν ναΒ  ασκήσουν πολλαπλές δραστηριότητες για να αυξήσουν το εισόδημα τους και σε όσους επιθυμούσαν παράλληλα με την βασική τους απασχόληση να δοκιμάσουν και κάτι άλλο.

Έτσι το καθεστώς αυτό, αναμένεται να καταργηθεί μέσα στο 2020, όχι μόνο για τους μισθωτούς αλλά και για τους επαγγελματίες. Με αυτόν τον τρόπο οΒ  μισθωτός ή ο επαγγελματίας, που καταβάλλει εισφορές για την βασική δραστηριότητα του, δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για κάποια άλληΒ  επαγγελματική του δραστηριότητα.

Δεν απαιτούσε γνώσεις κβαντομηχανικής μια τέτοια απόφαση. Όπως δεν απαιτούσε γνώσεις πυρηνικής φυσικής, η απόφαση για την ανατροπή της επιβολής ασφαλιστικών εισφορών των μετόχων των ΙΚΕ, που αν υιοθετείτο θα αποτελούσε μια πικρή παγκόσμια πρωτοτυπία. Όμως αυτές τις απλές κινήσεις εξορθολογισμού, ασφαλώς και δεν μπορούμε να τις περιμένουμε από τους μανδαρίνους του δημοσίου, των οποίων η μόνη προτεραιότητα είναι η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης και η αναγκαιότητα της θέσης τους, της υπογραφής τους και της στρογγυλής σφραγίδας τους.Β 

Αυτές τις απλές αλλά καταλυτικές αποφάσεις, μπορούν να τις λάβουν όμως οι πολιτικοί που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Που βλέπουν τους πολίτες να νοιώθουν και να βιώνουν τον ανορθολογισμό σε κάθε βήμα της ζωής τους και να υφίστανται την παράνοια των νόμων που επιβάλει το κράτος. Πολίτες, που έρχονται αντιμέτωποι με αχρείαστες διαδικασίες. Πολίτες, στους οποίους επιβάλλονται πρόστιμα και φορολογικές επιβαρύνσεις, που οφείλονται στην ολιγωρία των μανδαρίνων του δημοσίου.

Μια τέτοιου είδους παράλογη επιβάρυνση, φαίνεται πως οδηγείται στην ακύρωση της. Όλοι γνωρίζουμε πως επιλέγοντας να πληρώσουμε την εφορία χρησιμοποιώντας την διαδικασία των δόσεων, επιβαρυνόμαστε με ένα επιπλέον ποσό που αφορά στους τόκους, που προκύπτουν από το κόστος του χρήματος της ρύθμισης έναντι της άμεσης καταβολής της οφειλής. Ας σημειώσουμε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη προβεί στην μείωσηΒ  του επιτοκίου που επιβαρύνει τις ρυθμίσεις.

Τι συμβαίνει μέχρι σήμερα; Εάν για οποιονδήποτε λόγο ο φορολογούμενος επιθυμεί να εξοφλήσει με άμεση εφ’ άπαξ καταβολή το σύνολο των υπόλοιπων δόσεων της ρύθμισης, θα πρέπει να καταβάλει και τους αναλογούντες τόκους, που έχουν προϋπολογιστεί να καταβληθούν μέχρι και την πληρωμή της τελευταίας δόσης. Αν για παράδειγμα, ο φορολογούμενος εξοφλήσει σήμερα την ρύθμιση που είχε κάνει μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, θα πρέπει παράλληλα με το ρυθμισμένο ποσό να πληρώσει και τους τόκους μέχρι το φθινόπωρο. Ο απόλυτος παραλογισμός δηλαδή.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην προσπάθεια εξορθολογισμού αυτού του παράλογου ισχύοντος καθεστώτος, αποφάσισε ότι σε περίπτωση που το υπόλοιπο μιας ρυθμισμένης οφειλής εξοφληθεί πρόωρα, τότε ο φορολογούμενος οφειλέτης επιβαρύνεται με τις προσαυξήσεις που αναλογούν μέχρι εκείνη την στιγμή και όχι μέχρι την λήξη των αρχικά υπολογισμένων δόσεων.

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι δυο χρονίζοντα προβλήματα των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων, βρίσκουν την λύση τους και επιτρέπουν στους πολίτες να ασχοληθούν με πιο σημαντικά πράγματα. Όσο περισσότερο το κράτος απλοποιεί τις διαδικασίες και συρρικνώνει τις παρεμβάσεις του, τόσο οι πολίτες αισθάνονται ελεύθεροι και δημιουργικοί για να δουλέψουν, να επιχειρήσουν, να δημιουργήσουν και να ευημερήσουν. Ας προχωρήσουμε στην επανάσταση του αυτονόητου.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Β