Ένστολοι: Έχει ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής

Ένστολοι: Έχει ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής

Της Νικολέττας Μουτούση*

Στον τοίχο στήνουν διάφοροι κλάδοι ενστόλων την κυβέρνηση καθώς, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και υποσχέσεις για παροχές, στην πράξη αδιαφορεί ακόμη και για την ασφάλειά τους. Πυροσβέστες, αστυνομικοί, στελέχη των ΕΚΑΜ συνθέτουν το γαϊτανάκι των αντιδράσεων των τελευταίων ημερών.

Επιστολή για τα «αυτονόητα» έστειλαν χθες οι πυροσβέστες προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την πυροσβεστική ηγεσία και τους συνδικαλιστικούς φορείς του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι πυροσβέστες ξεκινούν την επιστολή τους με τα ονόματα και τις ημερομηνίες συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος και μιλάνε για το πυροσβεστικό επάγγελμα που είναι -όπως λένε- εξαιρετικά επικίνδυνο και ανθυγιεινό με πραγματικά πολλές φορές απρόβλεπτες συνθήκες.

«Αυτό όμως το ίδιο το ιδιαίτερο εργασιακό περιβάλλον είναι που απαιτεί την ιδιαίτερη θωράκιση των πυροσβεστών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μειώνουν την έκθεση στον μεγάλο επαγγελματικό κίνδυνο και να διασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο την υγεία των πυροσβεστών» αναφέρουν, αλλά, όπως προσθέτουν, σε αυτή την κατεύθυνση το ενδιαφέρον της πολιτείας δυστυχώς είναι ελάχιστο.

«Εχει καταντήσει γραφικό εν έτει 2018 να φωνάζουμε διαρκώς για τα αυτονόητα, ζητώντας: μέσα ατομικής προστασίας, ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου, καλή και άμεση συντήρηση του υπάρχοντος, θεσμοθέτηση κανόνων υγείας και ασφαλείας στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις και βέβαια εμπέδωση της κουλτούρας τήρησης κανόνων ασφαλείας από το ίδιο το πυροσβεστικό προσωπικό» επισημαίνουν.

Τονίζουν δε χαρακτηριστικά: «Σαφώς και το οποιοδήποτε κόστος για τα παραπάνω είναι εφικτό πλέον, μια και η προγραμματισμένη εντός ολίγων ημερών έξοδος της χώρας από τα μνημόνια επιβάλλει και στο Πυροσβεστικό Σώμα να μετέχει του εθνικού οικονομικού πλεονάσματος, στο οποίο συμμετείχε με τις τεράστιες περικοπές που υπέστη τα τελευταία χρόνια».

Ζητούν για τους λόγους αυτούς από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα ετοιμάσει δέσμη μέτρων και δράσεων για την ασφάλεια των πυροσβεστών αλλά και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Σώματος.

Συνθήκες γαλέρας

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι αστυνομικοί, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Βορειοανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρη Γερακαράκο, εάν δεν αντιμετωπιστούν προβλήματα, για τα οποία «έχει ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής». Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι «εργάζονται πλέον σε συνθήκες “γαλέρας” με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ίδιων, αλλά και για το επίπεδο αστυνόμευσης και ασφάλειας στην πρωτεύουσα της χώρας».

Μεταξύ άλλων διεκδικούν καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας με την απαρέγκλιτη χορήγηση των προβλεπόμενων ημερήσιων αναπαύσεων, αλλά και των οφειλομένων, την τήρηση του ωραρίου εργασίας, την πραγματική αποδέσμευση αστυνομικής δύναμης από τους λεγόμενους «ευπαθείς στόχους» και το σταμάτημα της κοροϊδίας της κοινής γνώμης αλλά και του αστυνομικού σώματος, καθώς και την κάλυψη των 4.500 κενών οργανικών θέσεων σε μάχιμες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ.

Ειδική αναφορά κάνουν «στις μετακινήσεις δυνάμεων εκτός Αττικής για έκτακτες ανάγκες που δυστυχώς λαμβάνουν χαρακτήρα μόνιμης μάστιγας», ζητώντας να τηρούνται στοιχειωδώς οι όροι αξιοπρεπούς διαβίωσης και μετακίνησης και να μπει τέρμα σε απαράδεκτα φαινόμενα υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο, της Παρασκευής 20 Ιουλίου