Έχει ουσία η φασαρία του ΠΑΣΟΚ για τους μετακλητούς;

Δίνουν και παίρνουν οι «καταγγελίες» σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Η λεκτική συμπόρευση των συγγραφέων των καταγγελιών του Σύριζα και του ΠΑΣΟΚ, καταδεικνύει την αγωνία των δυο αυτών πολιτικών φορέων, να αλιεύσουν υποστήριξη, δύναμη, αλλά και δυνητικές ψήφους μέσα από τη δεξαμενή των ψεκασμένων, των εμπόρων πατριωτισμού, των συνωμοσιολόγων και των δήθεν υπερασπιστών των συνταγματικών ελευθεριών που «καταπατούνται».

Το φάσμα των καταγγελιών είναι ευρύ. Ο χειρισμός των τουρκικών πιέσεων στον Έβρο, ο χειρισμός του πρώτου κύματος της πανδημίας, το lockdown, το δήθεν σκάνδαλο με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο χειρισμός των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους της ΕΕ, η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών λόγω της τουριστικής ύφεσης, η επιτροπή Πισσαρίδη, οι συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο και ο χειρισμός της έξαρσης των νέων κρουσμάτων από τον covid-19.

Μέσα σε όλα, έχουμε και τις καταγγελίες για τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων σε «πολιτικά γραφεία, σε γραφεία αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε υπουργεία κ.ο.κ.». Καταγγελίες που ομιλούν για αριθμό ρεκόρ.

Αν δούμε βέβαια ποιος είναι ο καταγγέλλων και ποιο είναι το αντικείμενο της καταγγελίας, ίσως και να φανεί ότι δεν υπάρχει λόγος να γραφτεί αυτό το άρθρο. Όμως καλό είναι να μην μένουν τα πράγματα αναπάντητα, διότι πιθανόν να δημιουργούν εντυπώσεις. Την καταγγελία, την κάνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής – Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δηλαδή ο κατ’ εξοχήν πελατειακός πολιτικός οργανισμός που άλωσε το δημόσιο τομέα από το 1981 και μετά. Που είχε μετατρέψει τον διορισμό στο δημόσιο, ως το απόλυτο εργαλείο εκμαυλισμού συνειδήσεων και υφαρπαγής ψήφων. Όσον αφορά στο αντικείμενο της καταγγελίας, η κυβέρνηση κατηγορείται διότι αύξησε τον αριθμό των μετακλητών, από 2.739 επί κυβερνήσεως Τσίπρα – Καμμένου, σε 2.817 σήμερα. Δηλαδή κατά 78 άτομα.

Μάλιστα ο Τομέας Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ - Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστηρίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τις ίδιες τακτικές που μας οδήγησαν σε αυτά (τα μνημόνια) και ξαναδημιουργεί τις κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες είναι βόμβες στα δημοσιονομικά θεμέλια της χώρας».

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, τους περισσότερους μετακλητούς φέρονται να έχουν προσλάβει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η Πολιτική Προστασία, καθώς και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όμως τι πιο φυσιολογικό από την ενίσχυση τομέων κρίσιμων, στους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποτύχει παταγωδώς, όπως είναι ο χώρος της Μετανάστευσης και του Ασύλου; Τι πιο φυσιολογικό από την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, που σηκώνει πάνω της το βάρος της πανδημίας του covid-19; Τι πιο φυσιολογικό από την ενίσχυση των μηχανισμών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει αναλάβει να αναμορφώσει και να βελτιστοποιήσει τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και να απλοποιήσει τις διαδικασίες των σχέσεων πολίτη - Δημοσίου;

Οι «καταγγελίες» του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ - Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συνεχίζονται. Κατηγορείται η κυβέρνηση ότι τοποθετεί ως μετακλητούς υπαλλήλους «ιδιώτες οι οποίοι παίρνουν θέσεις διευθυντικές», ενώ «μέχρι σήμερα οι μετακλητοί είχαν μια δουλειά "λάντζας"». Μάλιστα. Δηλαδή κατηγορείται η κυβέρνηση ότι αντί να τοποθετεί κόσμο σε θέσεις «λάντζας» εκπληρώνοντας ρουσφέτια, τοποθετεί ιδιώτες που αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις, στους οποίους μάλιστα παρέχεται, σύμφωνα με τις καταγγελίες και «το δικαίωμα να υπογράφουν». Εδώ το ΠΑΣΟΚ, υπερασπίζεται το Ιερό Δισκοπότηρο του Δημοσίου, που είναι το δικαίωμα υπογραφής και η στρογγυλή σφραγίδα, που σύμφωνα με τις καταγγελίες παραδίδεται πλέον σε ιδιώτες.

Επίσης καταγγέλλεται «η επιλογή των υπουργικών εκλεκτών σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης που μπορεί να υποκρύπτει και την πρόθεση των κυβερνώντων να ελέγξουν κρίσιμες λειτουργίες της διοίκησης όπως αναθέσεις έργων, συμβάσεις και λοιπά θέματα που χειρίζεται ένας διευθυντής οικονομικού».

Μάλιστα. Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ - Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταγγέλλει την κυβέρνηση, ότι αντί οι μετακλητοί υπάλληλοι που τοποθετούνται, να είναι κάποιοι «λαντζιέρηδες - ρουσφετάκια», είναι ιδιώτες, που αναλαμβάνουν ευθύνες, που έχουν καθήκοντα και που πρέπει να φέρουν σε πέρας ένα συγκεκριμένο έργο. Ένα έργο που πρέπει να γίνει για να σωθεί η χώρα. Η χώρα δεν έχει ανάγκη, από μετακλητούς υπαλλήλους που να κουβαλάνε καφέδες και φακέλους. Έχει ανάγκη από πολίτες, που να μπορούν να κάνουν δουλειά. Και ακριβώς αυτό είναι το σημείο στο οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση. Δηλαδή στο κατά πόσο, οι μετακλητοί υπάλληλοι θα φέρουν σε πέρας τη δουλειά τους.

Είναι θλιβερό, να μην αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι σήμερα, με όλες αυτές τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, δεν θα πρέπει να μπολιαστεί ο κρατικός μηχανισμός με πολίτες από τον ιδιωτικό τομέα που γνωρίζουν τι σημαίνει δουλειά, τι σημαίνει χρονοδιάγραμμα, τι σημαίνει προσήλωση στο στόχο και τι σημαίνει αποτελεσματικότητα.

Και τέλος είναι θλιβερό, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ - Δημοκρατική Συμπαράταξη να κλείνει τόσο άδοξα τον κύκλο της ζωής του, ως ουραγός της άλογης, άφρονης και αδιέξοδης καταγγελτικής πολιτικής του Σύριζα.