Δύο αιώνες διεφθαρμένου ελληνικού κράτους

Δύο αιώνες διεφθαρμένου ελληνικού κράτους

Το 2004 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συγκλόνισε με το σύνθημα της επανίδρυσης του κράτους. Το 2015 ο ελληνικός λαός γύρισε την πλάτη του στο «παλαιό» και πίστεψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έφερνε την Δικαιοσύνη. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν ξέρω το αποτέλεσμα στην Μεγάλη Βρετανία. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι σε σχέση με το ελληνικό κράτος δεν θα αλλάξει εύκολα το παραμικρό!

Τι είναι αυτό τελικά που μας εμποδίζει να διορθώσουμε κάτι που όλοι μας βλέπουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί; Διότι δεν υπάρχει άνθρωπος να διαφωνεί στο ότι η Ελλάδα χρειάζεται να έχει ένα σοβαρό κράτος. Όποιον και να ρωτήσετε για το ποιος φταίει για τα δεινά μας θα σας δείξει με το δάκτυλο προς μία ακαθόριστη κατεύθυνση και θα σας πει, χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής του, σαν να ρίχνει το πέπλο και να αποκαλύπτει ένα μεγάλο μυστικό, «το κράτος».

Και τι είναι τελικά αυτό το περίφημο κράτος; Η πολεοδομία του δήμου, ο εξεταστής του υπουργείου Μεταφορών, ο εφοριακός; Ποιος κάνει κακό σε αυτό το κράτος να πάμε να τον πιάσουμε και να τελειώνουμε!

Σήμερα το Φιλελεύθερο forum διοργανώνει μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα στην αίθουσα των εκδόσεων Αρμός, στις 7.30 το απόγευμα, στην οδό Μαυροκορδάτου 11, στην Αθήνα. Μιλάνε ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, ο τέως επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο καθηγητής στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο συγγραφέας Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο οποίος είναι και δημόσιος υπάλληλος.

Θα έχετε βαρεθεί να ακούτε τις σχετικές συζητήσεις. Ακόμη κι όσοι φανατικά υποστηρίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός κράτους δικαίου, νιώθουν βαθιά κόπωση. Κι αυτό διότι δεν βλέπουν ποιος θα είναι εκείνος που θα καταφέρει να κάνει στο μέλλον την διαφορά. Η επανίδρυση του κράτους από τον Καραμανλή δεν έγινε και η πρόταση του Τσίπρα για την δημόσια διοίκηση είναι τελικά ο Καρανίκας. Ή δεν είναι έτσι; Από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην εκδήλωση σήμερα έχουμε προσδοκίες. Προσδοκίες για νέες ιδέες και προτάσεις. Επειδή χρειαζόμαστε τροφή για σκέψη. Κι επειδή έχουμε κουραστεί από τις διαπιστώσεις, χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε τις νέες προτάσεις.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

 

*Από τις 19.30 θα μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκδήλωση, μέσα από τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.ustream.tv/channel/21980676