Διπλωματικά χαστούκια και πίεση σε όλα τα επίπεδα

Διπλωματικά χαστούκια και πίεση σε όλα τα επίπεδα

Photo by Mario Tama / Staff / Getty Images / Ideal Image

Του Γιάννη Κουζηνού

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και του Προέδρου Madouro, τη στιγμή που χιλιάδες Βενεζολάνοι ψάχνουν στα σκουπίδια για λίγα αποφάγια, σίγουρα θα γίνουν αντικείμενο μελέτης και παράδειγμα προς αποφυγή τα επόμενα χρόνια. Είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατό την ώρα που κυριολεκτικά άνθρωποι πεθαίνουν στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης φαρμάκων, αναλώσιμων και ιατρικού εξοπλισμού, την ώρα που οι λεηλασίες σε καταστήματα τροφίμων γίνονται κάθε μέρα και περισσότερες και η χωρά βυθίζεται στο χάος, ο Madouro και οι μπολιβαριανοί επαναστάτες έχουν σαν αποκλειστικό τους μέλημα όχι την εξεύρεση λύσεων, αλλά τη δημιουργία εντυπώσεων μέσο συνεχούς προπαγάνδας και αυτολατρείας.

Το άγαλμα του Hugo Chavez που στήθηκε πριν από μερικές μέρες στο νησί Μαργαρίτα, κοντά στο σημείο που ο Madouro κυνηγήθηκε από εξοργισμένους πολίτες, δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις και έγινε στόχος πολλών ειρωνικών σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα. Ο περισσότερος κόσμος κάνει λόγο για περιττά έξοδα την ώρα που η οικονομία της χώρας καταρρέει, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που επεσήμαναν τις ομοιότητες του αγάλματος του Hugo Chavez με αυτό του Saddam Hussein. Αντιπαραβάλοντας σε φωτογραφίες τα δυο αγάλματα την ώρα που o λαός στο Ιράκ γκρεμίζει το άγαλμα του Σαντάμ, με σαρκασμό ευχαριστούν την κυβέρνηση που τους έδωσε το άγαλμα για να ξεσπάσουν όταν πέσει το καθεστώς.

Το άγαλμα όμως δεν είναι ο κύριος λόγος έντασης στο νησί, καθώς από τις 13 έως τις 18 Σεπτεμβρίου εκεί θα διεξαχθεί η Συνοδός Κορυφής των Αδεσμεύτων –Non-Aligned Movement (NAM). 14.000 αστυνομικοί και στρατός έχουν κατακλύσει το νησί και έχει αποκλειστεί η πρόσβαση με οποιοδήποτε τρόπο στους ανεπιθύμητους της αντιπολίτευσης. Η μικρή συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής αποτελεί το ένα μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης, αφού οι αρνήσεις τελικά φαίνεται να είναι περισσότερες από τις αφίξεις. Εκτός από τους συνήθεις υπόπτους, Προέδρους φιλικά προσκείμενους προς το καθεστώς, οι περισσότερες χώρες είτε αρνήθηκαν την πρόσκληση, είτε θα εκπροσωπηθούν από χαμηλόβαθμα στελέχη. Για μια Σύνοδο Κορυφής αυτό φυσικά αποτελεί διπλωματική ήττα για τον Madouro και απόδειξη ότι πλέον ολοένα και περισσότερες χώρες κρατούν αποστάσεις από το υπό κατάρρευση καθεστώς στη Βενεζουέλα.

Το δεύτερο αλλά ίσως πιο μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η αντίδραση του κόσμου στο νησί κατά τη διάρκεια της Συνοδού Κορυφής. Αν και οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις είναι πολύ μεγάλες, μεγαλύτερη πρόκληση και προσβολή προς τους κατοίκους του νησιού, που υποφέρουν όπως όλοι στη Βενεζουέλα από την έλλειψη φαγητού, είναι η μεταφορά τόνων τροφίμων για τους επίσημους προσκεκλημένους αλλά και τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας και όχι μόνο. Εκατοντάδες λεωφορεία έχουν μεταφέρει ήδη υποστηρικτές του Madouro στο νησί από το Καράκας για να στήσουν «αυθόρμητες» συγκεντρώσεις συμπαράστασης καλύπτοντας τις πραγματικές φωνές της απελπισίας και της πείνας. Πέρα από το διαφαινόμενο φιάσκο της Συνόδου Κορυφής των Αδεσμεύτων, ένα ακόμα χαστούκι σε διπλωματικό επίπεδο ήρθε με την άρνηση της Mercosur να προχωρήσουν στη Βενεζουέλα την προεδρία του οργανισμού αν η χώρα δεν συμμορφωθεί με τις «νομικές ρυθμίσεις» του οργανισμού πριν από την 1η Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα στο Καράκας επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων και, όπως όλα δείχνουν, την αρχή μιας σειράς συναντήσεων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση και προσπάθεια διαλόγου για τις συνθήκες τους όρους και το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ανάκλησης.

Photo by Carlos Diaz - File:Protesta en Caracas, 18Oct2014 (15550640046).jpg Protesta en Caracas, 18Oct2014, CC BY 2.0

Ο γενικός γραμματέας του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Jesus 'Chuo' Torrealba (ΦΩΤ.), επιβεβαίωσε δύο συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης, όπου η αντιπολίτευση έθεσε σαν απαράβατο όρο τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μέσα στο 2016 και με τους όρους που υπαγορεύει το Σύνταγμα. Τόνισε μάλιστα ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να αλλάξουν μια ακόμα φορά τους όρους της διαδικασίας της δεύτερης φάσης, που θέλει τη συλλογή υπογραφών ίσες με το 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σε συλλογή υπογραφών ίσες με το 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανά πολιτεία, κάτι που καθιστά φυσικά σχεδόν αδύνατη την επίτευξη του στόχου. O Jesus 'Chuo' Torrealba επίσης επιβεβαίωσε ότι είχε προγραμματιστεί μια ακόμα συνάντηση, αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει χάος και αποσταθεροποίηση!

H αντιπολίτευση παράλληλα προετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Ίσως επειδή μετά την τεράστια προσέλευση του κόσμου την 1η του Σεπτέμβρη ακούστηκαν πολλές φωνές δυσαρέσκειας από τον κόσμο για τη μη κλιμάκωση άμεσα των κινητοποιήσεων και το ουσιαστικό μάζεμα, τη συγκράτηση του πλήθους από την αντιπολίτευση, αυτήν τη φορά δόθηκε η υπόσχεση ότι αν η προσέλευση είναι το ίδιο μεγάλη, θα μείνουν στους δρόμους τουλάχιστον για 24 ώρες συνεχόμενα ή μέχρι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.