Διώχνοντας τους τουρίστες που περιμένουμε

Διώχνοντας τους τουρίστες που περιμένουμε

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Υποθέτω ότι η δήλωση Καμένου στην Liberation ότι «είμαστε κοντά σε θανατηφόρο επεισόδιο με την Τουρκία», αποτελεί το καινούριο ευρηματικό διαφημιστικό σλόγκαν του ΕΟΤ για τη φετινή σεζόν. Φρονώ ότι το σύνθημα θ' αφήσει εποχή. Είναι καίριο, δωρικό, ανατριχιαστικά σαφές, με συμπυκνωμένες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να διαθέτει μια επιθετική διαφημιστική καμπάνια.

Η Έλενα Κουντουρά θα πρέπει να 'ναι περήφανη που ο αρχηγός της έκανε μια τόσο πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά στον ελληνικό τουρισμό. Κι επειδή μόνο η Liberation δεν αρκεί για μια ολόκληρη Ευρώπη που μας στέλνει 30 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, καλό θα ήταν ο Πάνος να ξεκινήσει μια μεγάλη περιοδεία για να επαναλάβει την δήλωση σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Τους αγγλικούς Times, τη γερμανική Bild, την ισπανική El Pais, την ιταλική Corriere de la Sera, την αυστριακή Die Presse.

Ας βγει και στα ξένα κανάλια, ας κάνει και συνεντεύξεις Τύπου, γιατί όχι; Το μήνυμα πρέπει να φτάσει σε όλους τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς που αυτή την περίοδο φτιάχνουν τις βαλίτσες τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μην σας πω ότι καλό θα ήταν να πεταχτεί ο Πάνος και μέχρι την Αμερική ή την Κίνα, που κι από κει τα τελευταία χρόνια ανοίγονται νέοι τουριστικοί δρόμοι και παρατηρείται μια κάποια αύξηση της τουριστικής κίνησης. Να κάνει και μια επαφή και με τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, αυτές που ετοιμάζονται να στείλουν τα καράβια τους στο καμίνι του Αιγαίου.

Θα μου πείτε, υπουργός Άμυνας είναι, εθνικό ζήτημα έχει ανακινηθεί, για ζητήματα της αρμοδιότητας του θα μιλά. Ε σωστά, υπουργός Άμυνας με υψηλά καθήκοντα είναι, όχι κανένας ξεφτίλας ταβερνιάρης, σουβενιρατζής ή ενοικιαστής δωματίων που δεν καταλαβαίνει από διεθνή πολιτική. Κάποιοι λένε βέβαια ότι υπάρχουν σοβαροί υπουργοί Άμυνας και λιγότερο σοβαροί (για να το διατυπώσω ευγενικά). Διότι αν είναι να μιλά στο κοινό του εξωτερικού όπως μιλά στην Ελλάδα ώστε να τον δοξάζουν οι ψεκασμένοι του, ας βάλει μια στολή παραλλαγής και ας πάει έτσι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Με τέτοια αμφίεση δεν κυκλοφορεί εν' Ελλάδι; Εγώ ξέρω πως οι σοβαροί υπουργοί άμυνας πάνε στους ομολόγους τους και τους προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος θανατηφόρου επεισοδίου, αλλά όταν βγαίνουν έξω δεν προτρέπουν τους υποψήφιους τουρίστες να λακίσουν από την περιοχή μας επειδή αυτή «σύντομα» θα ανατιναχτεί και μάλιστα «θανατηφόρα». 

Βέβαια, ο Πάνος παίζει τώρα το παιχνίδι της ζωής του, τον τουρισμό θα σκέφτεται; Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται να φτιάξει το τρίτο μέρος της θρυλικής τριλογίας που τον κρατά εντός του πολιτικού σκηνικού. Πρώτα ήταν ο μικρός Αλέξης που ο Πάνος του μάθαινε πώς να κρατά το τραινάκι της διακυβέρνησης στις ράγες. Μετά ο μικρός Αλέξης έσπασε το αριστερό του χέρι και ο κύριος Πάνος έπρεπε να του μάθει να γράφει με το δεξί. Ε τώρα υποθέτω ότι ο Πάνος θα του κάνει ένα μάθημα ιστορίας για τουρκοφάγους και μακεδονομάχους. Αν λοιπόν, για να φτιαχτεί σιγά-σιγά αυτό το σκηνικό, χρειαστεί να χάσουμε και 5 εκατομμύρια τουρίστες, δεν χάλασε ο κόσμος. Στο κάτω-κάτω, τα τελευταία χρόνια έγιναν τα ρεκόρ, άρα αυτοί μας τους έφεραν. Οπότε δικαιούνται και να μας τους ξαναπάρουν πίσω. Σωστά;