Δημοσκόπηση: Το ματς δεν γυρίζει

Αυτό το καλοκαίρι ήταν πρωτόγνωρα περίεργο, λόγω του Covid 19 και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του. Συνεπώς, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτική αποτύπωση αυτής της κατάστασης.

Η προχθεσινή δημοσκόπηση της GPO δείχνει πως η κυβέρνηση άντεξε. Με 17 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν απειλείται. Έχει την άνεση να κινηθεί με βάση τον σχεδιασμό της, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις και χωρίς πανικό.

Οι πολίτες, εν μέσω δύο κρίσεων που τρέχουν ταυτοχρόνως—μια εθνική, μια υγειονομική—φαίνεται πως εμπιστεύονται την κυβέρνηση, που είχε ένα σημαντικό απόθεμα επιτυχίας από το πώς αντιμετώπισε την Ανοιξη την κρίση στον Έβρο και την εμφάνιση της πανδημίας.

Αυτό το απόθεμα, παρά την δύσκολη κατάσταση του καλοκαιριού, δεν μειώθηκε. Συγχρόνως—και αυτό είναι το βασικό—ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, καθώς γνωρίζει μιαν αποδοχή της τάξεως του 52,3%. Πολύ υψηλή, αν λάβουμε υπ ́όψη τι προβλήματα κλήθηκε να διαχειριστεί στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης του.

Μια φθορά τόσο δική του όσο και της κυβέρνησης του θα ήταν μέσα στην λογική των πραγμάτων. Κι όμως...

Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση—όπως αποτυπώνεται στην δημοσκόπηση—μπορεί να μην είναι ικανοποιητική, δεν είναι όμως και αρνητική. Φαίνεται πως οι εσωκομματικοί κλυδωνισμοί δεν αγγίζουν τους ψηφοφόρους του. Αφορούν τον μικρόκοσμο της πολιτικής.

Όπως δεν τον άγγιξαν και οι σωρηδόν αποκαλύψεις για την υπόθεση Μιωνή και Novartis. Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δέσει ένα σταθερό 22-25% το οποίο –πλην θεαματικών εξελίξεων—θα καταλήξει σε ένα εκλογικό ποσοστό της τάξεως του 28-30%.

Ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, αλλά δεν είναι αρκετό για την πολυπόθητη επιστροφή στην εξουσία.

Σε αυτήν την δημοσκόπηση ο Α.Τσίπρας εμφανίζεται με αποδοχή που υπερβαίνει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Εξακολουθεί να είναι το βαρύ χαρτί του κόμματος, αλλά συγχρόνως και το βαρίδι του. Γιατί;

Ο Α. Τσίπρας είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όταν λέμε ΣΥΡΙΖΑ εννοούμε Α. Τσίπρα. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο και αυτό το γνωρίζουν και οι 53 και οι 63 και οι 103.

Ταυτοχρόνως όμως η προσωπικότητα του αποτελεί το εμπόδιο στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που πάντα αυτοί δίνουν την εκλογική νίκη. Είναι εντελώς αποκομμένος από αυτούς και δεν διαθέτει και τις υποκειμενικές δυνατότητες να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση.

Με άλλο λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα ποτέ δεν θα γίνει σκορποχώρι, αλλά και ποτέ δεν θα ξανακυβερνήσει. Θα είναι ένα συμπαγές κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η παρουσία του—υπό φυσιολογικές εξελίξεις—θέτει αυτά τα πολιτικά όρια στο κόμμα του.

Οι ιδεολογικοπολιτικές καταβολές του Α. Τσίπρα, η παντελής έλλειψη παιδείας, οι στενοί του ορίζοντες, είναι η αιτία να επιλέγει για στενούς συνεργάτες του στελέχη που προκαλούν, απωθούν, πολώνουν. Αυτή η κατάσταση καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που το διαπιστώνουμε πλέον τακτικά.

Τούτων δοθέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει στην νέα αγωνιστική σεζόν με τον αέρα του πρωταθλητή. Έχει μια πεπειραμένη ομάδα δίπλα του και, το κυριότερο, έχει την ευχέρεια να κάνει μεταγραφές από όμορους πολιτικούς χώρους.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα θα τα πάει καλά. Να δούμε τι θα κάνει στο Champions League!