Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02

Αλέξανδρος Σκούρας
-A +A

Δημόσια Επιλογή

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Δημόσια Επιλογή

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Μία από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες κατά των φιλελεύθερων που παραμένουν πιστοί στην κλασική παράδοση είναι ότι συνεχώς αναγείρουν ιδέες και προσωπικότητες του παρελθόντος για να τοποθετηθούν πολιτικά. Ως ένας από αυτούς, ακούω συχνά επιχειρήματα του στιλ «και τι μας νοιάζει τι είπε ο Σμιθ τον 18ο αιώνα, ο Μπαστιά τον 19ο ή ο Χάγιεκ τον 20ο». Το σημερινό βιβλίο που θα βρείτε στα περίπτερα χάρη στη συνεργασία του ΚΕΦίΜ, του παγκόσμιου δικτύου δεξαμενών σκέψης που συνεργάζεται και του Φιλελεύθερου, περιέχει την πιο φρέσκια μάτια σε θέματα πολιτικής και οικονομίας από τη φιλελεύθερη παράδοση, τη Σχολή της Δημόσιας Επιλογής.

Το βίντεο του Νάιτζελ Άσφορντ μπορείτε να το θεωρήσετε ως τρέιλερ του βιβλίου ώστε να σας ανοίξει η όρεξη. Η βασική συμβολή της Δημόσιας Επιλογής είναι η απομυθοποίηση της μεταφυσικής υπόστασης του κράτους και η αναγωγή του σε έναν θεσμό που αποτελείται από ανθρώπους που είναι εξίσου επιρρεπής στα λάθη και τις αποτυχίες των υπολοίπων. Από αυτή την παραδοχή προκύπτουν αρκετά συμπεράσματα μεταξύ των οποίων και ένα κρίσιμο για τη χώρα μας: Η πρωταρχική δουλειά των πολιτικών δεν είναι η φροντίδα για το κοινό καλό, η προκοπή της χώρας ή το εθνικό συμφέρον αλλά η απόκτηση και διατήρηση της εξουσίας. Αυτό δεν είναι ένας απλός κυνικός χαρακτηρισμός των πολιτικών αλλά μία συστηματική και θεσμική παράμετρος που πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη μας. Υπάρχουν πολιτικοί με ήθος και αρχές που δεν θα κάνουν τα πάντα για την εξουσία όπως υπάρχουν και αυτοί που θα το πράξουν.

Η διαπίστωση αυτή μας βοηθά να κατανοήσουμε τα όρια της καλής πίστης και του σκεπτικισμού που οφείλουμε προς τους κυβερνώντες. Αν δεν είναι λιγότερο ευάλωτοι στη διαφθορά από τους υπόλοιπους, γιατί να τους δώσουμε εξουσίες που προσκαλούν τη διαφθορά;

Εύχομαι η σημερινή σύντομη τοποθέτηση να σας κίνησε την περιέργεια ώστε να σπεύσετε στο περίπτερο και να στηρίξετε αυτή την σπουδαία εκδοτική προσπάθεια. Η Σχολή της Δημόσιας Επιλογής μπορεί να υπάρχει εδώ και λίγες δεκαετίες όμως μας έχει δώσει ήδη νομπελίστες, πολιτικές και ιδέες που ωθούν τον φιλελευθερισμό στον 21ο αιώνα.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα