Δημοψήφισμα, διάλογος, έφεση Λεοπόλδο Λόπεζ. Αναμονή εξελίξεων σε τρία μέτωπα

Δημοψήφισμα, διάλογος, έφεση Λεοπόλδο Λόπεζ. Αναμονή εξελίξεων σε τρία μέτωπα

Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Contributor

Του Γιάννη Κουζηνού

Σε αναμονή εξελίξεων βρίσκεται η Βενεζουέλα αυτές τις μέρες με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε όλα τα μέτωπα. Το CNE – Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο – υποχρεούται να ανακοινώσει ως τις 26 Ιουλίου το αποτέλεσμα της διαδικασίας επικύρωσης των υπογραφών για την συγκέντρωση του 1% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που αν αυτό επιτευχθεί θα σημάνει το πέρασμα στην δεύτερη φάση που απαιτεί την συλλογή και επικύρωση του 20% για την τελική έναρξη και διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανάκλησης του Μαδούρο στα μέσα της θητείας του όπως το αναθεωρημένο από τον Τσάβες σύνταγμα προβλέπει.

Βέβαια το "απαιτεί" και το "υποχρεούται" είναι λέξεις και έννοιες που δεν παίζουν και μεγάλο ρόλο στις μέρες μας στην Βενεζουέλα αφού όπως έχω ξαναγράψει, η διαδικασία που ακολουθείται από το υποτίθεται ανεξάρτητο όργανο αλλά στην ουσία "κόκκινο" CNE – Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δεν είναι τίποτα άλλο από μια σειρά απαιτήσεων που ουσιαστικά εφευρίσκουν στην πορεία, δεν προβλέπονται ούτε στο σύνταγμα αλλά και από κανέναν νόμο του κράτους και έχουν σαν μόνο στόχο να δημιουργήσουν εμπόδια και καθυστερήσεις στην διαδικασία. Με αλλά λόγια ακόμα και η "υποχρέωση" του CNE να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της επίτευξης η όχι του στόχου της επικύρωσης του 1% με τα από ένα μήνα από το πέρας της διαδικασίας δεν έχει καμία λογική και ο μόνος προφανής λόγος είναι να κερδίσουν χρόνο για την κυβέρνηση και τον Μαδούρο.

Η διαδικασία θα διεξήχθη από το CNE με τον ίδιο ηλεκτρονικό τρόπο που διεξάγονται οι εκλογές στην χώρα και ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών, όταν μάλιστα ψηφίζει σχεδόν το σύνολο των πολιτών, ανακοινώνονται σε 4-5 ώρες μετά από το κλείσιμο της κάλπης για την επικύρωση 400.000 υπογραφών χρειάστηκε 1 μήνα. Η αντιπολίτευση με ανακοινώσεις της και δια μέσου των εκπροσώπων της διαβεβαιώνει και πανηγυρίζει την επίτευξη του στόχου αλλά δεδομένης της όλης κατάστασης προσωπικά θέλω να περιμένω την επίσημη ανακοίνωση όταν και αν αυτή έρθει. Αναμένουμε λοιπόν.

Το δεύτερο μέτωπο από το οποίο αναμένουμε αυτές τις μέρες εξελίξεις είναι η έναρξη η όχι του διαλόγου μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης με πιθανή μάλιστα παρέμβαση και διαμεσολάβηση εκπροσώπου από το Βατικανό. Η έναρξη διαλόγου είναι κάτι που προωθείται έντονα από τους κύκλους της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση έως σήμερα να θέτει σαν απαράβατο όρο την ελεύθερη και απρόσκοπτη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανάκλησης μέσα στο 2016 και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, ενώ η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την αποδοχή οποιοδήποτε όρου σαν προαπαιτούμενο για την έναρξη του διαλόγου. Πληροφορίες θέλουν η αντιπολίτευση να υποχωρεί ελαφρά μετά την πιθανή ανάμιξη εκπροσώπου από το Βατικανό στην διαδικασία του διαλόγου, καθώς η ανάμιξη του ήταν δικό τους αίτημα και να μην θέτει ζήτημα αποδοχής των όρων της πριν την έναρξη των συνομιλιών. Χωρίς ίσως να έχει και μεγάλη σημασία η προσωπική μου άποψη είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να συνομιλείς με ένα καθεστώς που παραβιάζει καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους νόμους, δημιουργεί χίλια εμπόδια όπως περιγράφω παραπάνω στην διεξαγωγή μιας απλής συνταγματικής διαδικασίας, αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα και να μπλοκάρει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και ταυτόχρονα κρατά φυλακισμένους σε απάνθρωπες συνθήκες πάνω από 70 ανθρώπους με μόνη κατηγορία την αντίθετη φωνή που ύψωσαν εναντίον τους. Αναμένουμε λοιπόν.

Το τρίτο μέτωπο που είναι πλέον ανοιχτό και αναμένουμε τις επόμενες μέρες εξελίξεις είναι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στην Βενεζουέλα, στην άσκηση έφεσης από τον πολιτικό κρατούμενο, και δημοφιλέστερο πολιτικό αυτή την στιγμή στην χώρα, Λεοπόλδο Λόπεζ, που έχει καταδικαστεί σε σχεδόν 14 χρόνια φυλάκισης για υποκίνηση βίας, σε μια δική παρωδία όπως χαρακτηρίστηκε από τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων  δικαιωμάτων ανά τον κόσμο. Η ακροαματική διαδικασία έληξε το Σάββατο και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 10 ημέρες.

"Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τις καταγγελίες μου προς το καθεστώς στην Βενεζουέλα ως διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό, αντιδημοκρατικό και καταπιεστικό, όπως είναι συνταγματικό δικαίωμα μου να κάνω" ακούγετε να λέει ο Λόπεζ σε ένα ηχητικό από την διαδικασία της έφεσης που δημοσίευσαν συνεργάτες του. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στην ακροαματική διαδικασία όπου ένας από τους εισαγγελείς της δίκης του Λόπεζ πίσω στο 2014 ο Franklin Nieves, που κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο χρόνο, απευθυνόμενος προς τους δικαστές και εισαγγελείς της έφεσης λέει.

"Ξέρετε ότι όλοι δεχτήκαμε απειλές και διαταγές για να κατασκευάσουμε, να στήσουμε την υπόθεση εναντίον του Leopoldo Lopez. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να επανορθώσετε"

Η μόνη φωνή που ακούστηκε από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος κατά την διάρκεια της έφεσης ήταν αυτή του στρατιωτικού, επί χρόνια προέδρου της βουλής, και νούμερο δύο στον συνασπισμό που στηρίζει την κυβέρνηση ( PSUV) Diosdado Cabello που με την συνήθη αδιαφορία που χαρακτηρίζει το καθεστώς προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του συντάγματος δήλωσε.

"Σας εγγυώμαι ότι ο Λεοπόλδο Λόπεζ και οι δολοφόνοι των διαδηλώσεων του 2014 θα παραμείνουν στη φυλακή, γιατί πρέπει να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους"

Τώρα το πως ο κύριος Diosdado Cabello μπορεί να εγγυηθεί κάτι που μόνο το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει, είναι ένα ερώτημα που μπορεί να τεθεί κατά την έναρξη του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Μέχρι τότε… αναμένουμε.