Γ. Κουμουτσάκος: Δημοψήφισμα αβεβαιότητας

Γ. Κουμουτσάκος: Δημοψήφισμα αβεβαιότητας

Του Γιώργου Κουμουτσάκου

To αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια αποτελεί έναρξη μιας περιόδου αβεβαιότητας για τη γειτονική χώρα, αλλά και έντονης αμφιβολίας ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η μεγάλη αποχή επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή ως προς το ότι ο συνδυασμός του ονόματος με την πρωτοφανή αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας αποτελεί θερμοκήπιο εθνικισμού.

Οι πολίτες της γείτονος αδιαφόρησαν για μια σειρά από ισχυρά κίνητρα, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ, η προοπτική ένταξης στην ΕΕ, η σημαντική γεωπολιτική και οικονομική ενίσχυση της μικρής και περίκλειστης αυτής χώρας, προκειμένου να μην κάνουν μια «παραχώρηση» στο όνομα την οποία όμως είχαν ήδη κάνει, διασφαλίζοντας παράλληλα εθνότητα και γλώσσα.
Απέδειξαν με αυτόν τον τρόπο ότι η περίοδος Γκρουέφκσι έχει εμποτίσει βαθιά αντιλήψεις και στάσεις απέναντι στα ιστορικά δεδομένα. Επιβεβαιώνει ότι οι εθνικισμός είναι βαθιά ριζωμένος. Ως εκ τούτου οι δαίμονες του παρελθόντος καραδοκούν να βγουν από το κουτί της ιστορίας προκαλώντας προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία που να λύνει πλήρως και οριστικώς το ζήτημα της ονομασίας, κάτι που δεν έκανε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτά ως προς τα Σκόπια. Διότι στην Αθήνα το αποτέλεσμα απογυμνώνει τον κυβερνητικό συνασπισμό από κάθε πρόσχημα ρίχνοντας το μεγάλο πολιτικό και ηθικό βάρος στον κ.Καμμένο ο οποίος συνεχίζει να παίζει φτηνά μικροκομματικά παιγνίδια με ένα μεγάλο θέμα. Ήρθε η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποδείξει αν εννοεί όσα λέει για τη Συμφωνία και αν δεν συμμετέχει απλώς σε μια μικροκομματική συμπαιγνία παραμονής του στην εξουσία με κάθε τίμημα.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι σταθερή. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη δημοσιότητα αυτή η Συμφωνία που θεωρούμε εθνικά επιζήμια κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι θεσμικά δυνατόν για να μη κυρωθεί. Και θα το κάνουμε τόσο στη σημερινή Βουλή όσο και στην επόμενη. Είναι σαφής δέσμευσή μας προς τους πολίτες. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη: «εάν τελικά η Συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική βουλή τότε θα πρέπει και η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

Η Νέα Δημοκρατία πορεύεται με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον που έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, επιβάλει άμεσα εκλογές και διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών.