Επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα παρά τα εμπόδια

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018, 00:03
-A +A
Επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα παρά τα εμπόδια

Ο δήμος Κρωπίας ή πιο γνωστός ως δήμος Κορωπίου επιχειρεί μια επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Αυτό άλλωστε αποτέλεσε και το στρατηγικό σχέδιο του δημάρχου του, κ. Δημήτρη Κιούση.

Μεγάλα βασικά έργα υποδομής ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης και ολοκλήρωσης όπως η ολοκλήρωση της κατασκευής του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης πόλεως Κορωπίου μήκους 82χλμ. Στις 31/08/2014 που ορκίστηκε για δεύτερη φορά δήμαρχος της πόλης είχε δηλώσει:  "Η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ρόλο ενωτικό και δημιουργικό. Μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της αφύπνισης του Ελληνισμού». Όπως φαίνεται το εννοούσε.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

- Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 να πλησιάζουν, θεωρείτε ότι ο Δήμος Κρωπίας υπό τη διοίκηση σας αναπτύχθηκε και σε ποια πεδία;

Κε Ράπτη, σε όλα τα πεδία αρμοδιοτήτων μας είχαμε αλλαγές προς το καλύτερο και αξιοποίηση όλου του δυναμικού της κοινωνίας του Κορωπίου. Αυτό ήταν αποτέλεσμα και της μεγαλύτερης εκλογικής υποστήριξης που έλαβε ποτέ στα δημοτικά τοπικά χρονικά ο ανεξάρτητος δημοτικός συνδυασμός μας «Νέο Ξεκίνημα» τόσο στις εκλογές του 2010 όσο και του Μάιου του 2014. Εμείς αναλάβαμε το 2011 εντός της μεγαλύτερης κρίσης που έπληξε μετά την μεταπολίτευση τη χώρα μας και πετύχαμε μεγάλες και μικρές νίκες για τα συμφέροντα του Δήμου μας κόντρα σε κάθε πρόβλεψη.

- Μπορείτε να μας αναφέρετε έστω και συνοπτικά ορισμένες από αυτές;

Θα ξεχωρίσω τις νίκες αποτροπής δυσμενών εξελίξεων. Πρώτα στα οικονομικά του Δήμου που είχε τεράστια ανοίγματα και εκκρεμείς υποθέσεις με αβέβαιες νομικές-οικονομικές προεκτάσεις. Μειώσαμε αποφασιστικά τα χρέη μας στο μέσον της διακυβέρνησής μας (στο 80%) και κατορθώσαμε να έχουμε δυνατότητες τόσο για δανεισμό για κοινωφελή έργα ύδρευσης-οδοποιίας σε εκτός σχεδίου περιοχές που αποκλείονταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ μέσα στην κρίση (με θετική εισήγηση του Υπ. Οικονομικών!) όσο και για οριζόντια μείωση 10% των δημοτικών τελών και μειωμένα τιμολόγια στα Δ.Τ και στα τιμολόγια ύδρευσης για τρίτεκνες και μονογονεικές οικογένειες.

Να μην παραλείψω ότι εξασφαλίσαμε την παραμονή κρατικών Υπηρεσιών εξυπηρέτησης του Δημότη, που κινδύνευαν να κλείσουν, όπως το Ι.Κ.Α, η Εφορία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Κτηματολογικό Γραφείο ενώ κερδίσαμε και νομικές νίκες απέναντι στην κεντρική διοίκηση για άδικους νόμους (όπως το Π.Δ Προστασίας Υμηττού του 2011 που δέσμευε μη δασικές πεδινές γεωργικές περιοχές).

Θα επισημάνω τις νίκες προγραμματισμού και ένταξης των μεγάλων βασικών έργων υποδομής που είναι και ο κύριος στόχος της διακυβέρνησής μας που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης και ολοκλήρωσης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

το μεγάλο έργο της αποχέτευσης ακαθάρτων της πόλης του Κορωπίου και του Βιολογικού Καθαρισμού,

η περιβαλλοντική αποκατάσταση της χωματερής,

τα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα ΞΕΡΕΑ Αγ. Μαρίνας και στον ανατολικό τομέα της πόλεως Κορωπίου

η πολεοδομική ένταξη όλων των πολεοδομικών ενοτήτων της Αγ. Μαρίνας και η Επέκταση Πόλεως Κορωπίου

τα μεγάλα έργα ύδρευσης και οι υποδομές ύδρευσης στην πόλη Κορωπίου και στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας(τηλεμετρία της Ύδρευσης Πόλεως και Αγίας Μαρίνας), η κατασκευή πολλών αντλιοστασίων

Τα έργα οδοποιίας και ύδρευσης σε εκτός σχεδίου περιοχές

η τροποποίηση της Μελέτης για το Κυκλοφοριακό της πόλης που συνδυάζεται με ανακατασκευές λειτουργικές, αισθητικές και υποδομών της κεντρικής λεωφόρου και με δημιουργία 4 κυκλοφοριακών κόμβων

η κατασκευή και λειτουργία του Σχολικού Συγκροτήματος στο Κίτσι

η αγορά έκτασης για το νέο σχολικό συγκρότημα στο Ο.Τ. 341

η αγορά έκτασης για το Βασικό Πράσινο Σημείο

η κατασκευή και ο εξοπλισμός των κοινωνικών κτιρίων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ 

η δημιουργία του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, των Δασικών Παρατηρητηρίων, της εθελοντικής – δημοτικής ομάδας επέμβασης και του πυροσβεστικού στόλου

η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο καθορισμός-μίσθωση των γωνιών ανακύκλωσης, η λειτουργία 5ου Δημοτικού Σχολείου

η μελέτη της αποχέτευσης ακαθάρτων Αγ. Μαρίνας-Αγ. Δημητρίου-Σκάρπιζας-Κίτσι με τη θετική εισήγηση για την σύνδεση με το ΚΕΛ Παιανίας-Κορωπίου

η βιοκλιματική ανάπλαση της Πλ. Ιερού Ναού Αναλήψεως του Κυρίου, το νέο αρχονταρίκι και η αναπαλαίωση παραδοσιακού κτιρίου του Κορωπίου (Μεσογείτικο καμαρόσπιτο).

Τέλος, θα αναφέρω τις νίκες τόνωσης του ηθικού των πολιτών μας και ουσιαστικής βοήθειας προς τους πολίτες και τις επαγγελματικές ομάδες που υπέφεραν περισσότερο από τις συνέπειες των μνημονίων τόσο με τη δημιουργία των έκτακτων κοινωνικών δομών υγείας και πρόνοιας (Δημοτικά –Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο) όσο και με εκδηλώσεις και συνεχείς ενέργειες τόνωσης της αγοράς.

- Αν δεν κάνω λάθος μου είπατε πριν ότι ορισμένα έργα κινδύνευαν να απενταχθούν ή να ματαιωθούν;

Μάλιστα. Ορισμένα από αυτά τα μεγάλα βασικά έργα ήταν έτοιμα να απενταχθούν λόγω, της δραματικής κατάστασης των δημοσίων οικονομικών όπως π.χ. τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα ή ανταγωνισμού μεταξύ συμφερόντων όπως το μεγάλο έργο της αποχέτευσης ακαθάρτων και του Βιολογικού Καθαρισμού. Έγιναν 43 προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο ΣτΕ για το έργο της αποχέτευσης με αποτέλεσμα την καθυστέρηση 3 ετών.

Είχαμε συνεχή φυσικά αυτοπρόσωπη παρουσία και μάχη μας στις δικαστικές αυτές διαδικασίες μαζί με την τότε ηγεσία και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Αλλά και το 2015 κινδύνεψε το έργο από την διακοπή εργασιών (Μάιος έως Αύγουστος 2015) λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσαν οι συνέπειες της ρήξης- κρίσης της χώρας με την Ε.Ε και τους δανειστές το δημοσίου χρέους

- Ποιο έργο που ολοκληρώσατε θα τοποθετούσατε στην επικεφαλίδα του απολογισμού σας;

Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω δύο που απλά είναι ενδεικτικά της ισχυρής πολιτικής βούλησης και της αυστηρής εποπτείας υλοποίησης. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης πόλεως Κορωπίου μήκους 82χλμ.Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο πνοής στην Αττική αναπτύχθηκε σε 120 χιλιόμετρα ως συνολικό αρχαιολογικό ανασκαφικό αποτέλεσμα και αντίστοιχο δίκτυο συλλεκτήριων αγωγών, προσαγωγής και διάθεσης αρχικού προϋπολογισμού 124.890.213 εκ. ευρώ. Το μεγάλο αυτό έργο συνεχίζεται σε άλλα σημεία όμορων Δήμων, με την Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού, την υπόγεια σήραγγα και τον υποθαλάσσιο αγωγό στην Χαμολιά Μαρκοπούλου και δεκάδες διαδικασίες απαλλοτριώσεων που εμείς ως Δήμος Κρωπίας έχουμε διεκπεραιώσει.

Δεύτερο αξιομνημόνευτο έργο που ολοκληρώσαμε ως άμεση ανταπόκριση στην μεγάλη κρίση που έπληξε την τοπική μας κοινωνία ήταν, η δημιουργία των έκτακτων κοινωνικών δομών υγείας και πρόνοιας μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας : τα Δημοτικά-Κοινωνικά Ιατρεία, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο που καλύπτουν την κατάρρευση ουσιαστικά του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας. Συμβολίζουν το πολιτικό μας στίγμα και την κοινωνική διάσταση της διοίκησής μας θα έλεγα. Η άμεση δηλαδή μάχη για τα αυτονόητα Συνταγματικά Κοινωνικά Δικαιώματα όπως και η μάχη για τον σεβασμό του άρθρου 120 του Συντάγματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

- Αισθάνεστε ότι εκπληρώσατε μέρος των προεκλογικών σας δεσμεύσεων;

Αισθάνομαι ότι ήμασταν ειλικρινείς απέναντι στις προσδοκίες των πολιτών μας. Οι στρατηγικές μας κε Ράπτη ως δημοτική παράταξη της κοινωνίας του Κορωπίου ήταν ξεκάθαρες και γι΄αυτό και λάβαμε τέτοιας έκτασης εκλογική εντολή. Τα δε αποτελέσματά τους στην κοινωνία μας είναι συγκεκριμένα: τα βασικά αυτονόητα έργα υποδομής - αιτήματα όλων των προηγούμενων γενιών της ιστορίας του Δήμου μας-ήταν ο στόχος μας και είναι πλέον σε φάση υλοποίησης και τελικής ολοκλήρωσης.

Εμείς κε Ράπτη ξέρουμε τι θα θέλαμε για να είμαστε απολύτως απερίσπαστοι στην εκπλήρωση της λαϊκής εντολής: Μόνο η παράθεση του περίφημου άρθρου 135 και του Κώδικα Δήμων ( Ν.3463/2006) αρκεί για να καταλάβετε τι δεν έχει η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση : «Τα αιρετά όργανα της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης…έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκτελούν την αποστολή τους, έχοντας στη διάθεσή τους τον ανάλογο χρόνο, τις υπηρεσίες και τα μέσα υποστήριξής καθώς και τους ανάλογους οικονομικούς πόρους ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη εκπλήρωση της λαϊκής εντολής».

- Οι δημότες σας θεωρείτε ότι έχουν την γνώση αυτών των δύσκολων και σύνθετων συνθηκών υλοποίησης των δεσμεύσεών σας;

Γνωρίζουν οι πολίτες μας ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας σε αυτές τις συνθήκες δραματικής μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τους ΟΤΑ και με εργασιακή -κοινωνική αναστάτωση πολλών ετών τόσο στον Δήμο όσο και στους τομείς εργασιακής απασχόλησης των δημοτών μας θα ήταν και θα είναι δύσκολη. Θυμίζω τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την μη αναπλήρωσή τους, την απαγόρευση προσλήψεων, τις απολύσεις, την ανεργία στους νέους και σε οικογενειάρχες, την βίαιη πτώχευση των νοικοκυριών, την αδυναμία πληρωμής κ.α. Όμως μέρα με τη μέρα γίνεται απτή πραγματικότητα ότι δικαιώνουμε πολλές γενιές που ανέμεναν βασικά έργα υποδομής.

Έχουμε εξηγήσει τι δυσκόλεψε το έργο μας πέρα από τη δραματική υποστελέχωση και την δραματική μείωση των πόρων. Νομοθετικά π.χ με το νόμο 4412/2016 είχαμε χρονοβόρες διαδικασίες εκτέλεσης των δημοσίων έργων. Επίσης, οι αναγκαίες αρχαιολογικές ανασκαφές στις περιοχές μας ακόμα και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες απαλλοτριώσεων είναι δεδομένα που προβληματίζουν.

Φυσικά όλες οι κρίσεις-αστάθεια του πολιτικού συστήματος είχαν αντίχτυπο στους Δήμους και στη λειτουργία τους. Θυμηθείτε τι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και τι συνέβη το Καλοκαίρι του 2015 με την ρήξη με την Ε.Ε και τους δανειστές.