Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Οι Δήμοι κινδυνεύουν από ακυβερνησία

Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Οι Δήμοι κινδυνεύουν από ακυβερνησία

Η περίοδος της οικονομικής κρίσης εκτός από προβλήματα, υποχρέωσε κάποιους ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης να ενεργοποιηθούν ώστε να «βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά» χωρίς γάντια. Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης εδώ και 4 χρόνια, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, βρήκε τρόπο να εξοικονομεί 350.000 ευρώ ετησίως, διεκδίκησε 43 ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, απορρόφησε 44 εκατομμύρια ευρώ από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και όμως ανησυχεί πολύ για το μέλλον της αυτοδιοίκησης.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

- Πώς εκτιμάτε τον δήμο σας στο οικονομικό και διοικητικό πεδίο;

Ως βασικό στόχο από την πρώτη μέρα της διοίκησης μας θέσαμε την διοικητική ανασυγκρότηση και οικονομική αυτονομία του Δήμου μας σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δυσμενές αφού οι πόροι προς του ΟΤΑ μειώθηκαν κατά 60% την περίοδο της κρίσης. Με την απλούστευση και πρωτυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας και την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του δήμου, καταφέραμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες σε όλες μας τις υπηρεσίες, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να βελτιώσουμε την απόδοση των εργαζομένων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τον διοικητικό εκσυγχρονισμό και την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου.

- Μετά από 4 χρόνια θητείας θα μπορούσατε να μας αναφέρετε τα 3 κατά την γνώμη σας κυρίαρχα προβλήματα που επιλύσατε.

Θα μπορούσα να αναφέρω περισσότερα αλλά στην επιλογή των τριών κυρίαρχων θα έλεγα πως είναι τα εξής: 

Έχει γίνει σε βάθος διοικητική και οικονομική εξυγίανση του Δήμου και των υπηρεσιών και το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αποτελεσματικότεροι στο έργο της διαχείρισης της καθημερινότητας. Το 2014 που αναλάβαμε τη διοίκηση η δύσκολη αλλά ουσιαστική διοικητική συννένωση των τριών πρώην δήμων είχε μείνει πίσω, γεγονός που σε συνδυασμό με την σημαντική μείωση του προσωπικού λόγων των μνημονιακών υποχρεώσεων είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει ο Δήμος σε λειτουργικό τέλμα. Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η οικονομική εξυγίανση μας επέτρεψαν να επιτελέσουμε το τεράστιο έργο που έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σε επίπεδο έργων θα έλεγα πως έχουν γίνει πάρα πολλά στην κατεύθυνση της διαχείρισης των απορριμμάτων μας με μεθόδους διαλογής στην πηγή, στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της πόλης με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών μονάδων μας και η διεκδίκηση και παραχώρηση των 550 στεμμάτων των παραλιών μας από την ΕΤΑΔ προς το Δήμο. Οφείλω όμως να ξεχωρίσω δύο σημαντικά έργα που έχουν βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα σχεδόν όλων των κατοίκων της πόλης μας. Το πρώτο είναι το γεγονός ότι είμαστε ο πρώτος Δήμος πανελλαδικά που προχώρησε σε συνολική αντικατάσταση του Δημοτικού δικτύου οδοφωτισμού με σώματα τεχνολογίας LED. Το νέο δίκτυο είναι αποτελεσματικότερο, παρέχει περισσότερο και ποιοτικότερο φως σε κάθε γειτονιά της πόλης, εξοικονομεί περίπου 350 000 € από το ταμείο του Δήμου σε ετήσια βάση και μπορεί να παρακολουθείται τηλεματική από τις υπηρεσίες του Δήμου. Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας «ψηφιακής ομπρέλας» που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πραγματικά «έξυπνη πόλη». Το άλλο μεγάλο έργο της τρέχουσας θητείας μας ήταν η ανακατασκευή και πιστοποίηση 44 παιδικών χαρών δαπανώντας ποσό που ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ . Το 2014 εφαρμόστηκε νόμος που επέβαλε να σφραγιστούν όσες παιδικές χαρές δεν διέθεταν πιστοποίηση από τον ΕΛΟΤ. Ενώ ο Δήμος μας είχε σχεδόν 50 παιδικές χαρές, καμία δεν ήταν πιστοποιημένη με αποτέλεσμα να υποχρεωθούμε να τις σφραγίσουμε όλες. Μέσα σε τέσσερα χρόνια και με συνολικό προϋπολογισμό από ίδιους πόρους καταφέραμε να ανακατασκευάσουμε 44 πιστοποιημένες σύγχρονες παιδικές χαρές σε όλες της συνοικίες του Δήμου.

- Ως πρόσωπο με θεσμικό ρόλο τα λάθη απαγορεύονται διότι επηρεάζουν την ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Κάνατε κάτι στο Δήμο που θα αλλάζατε αν μπορούσατε;

Είναι νομοτελειακό πως όποιος παράγει έργο κάνει λάθη, κατά συνέπεια με δεδομένου το μέγεθος του έργου που έχουμε επιτελέσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα ήταν παράλογο να πούμε πως δεν έχουμε κάνει λάθη. Είμαστε όμως σε θέση να πούμε πως δεν έγινε κάποιο λάθος που δεν διορθώνεται και που θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στο Δήμο. Μέσα από τα λάθη αυτής της θητεία όμως μάθαμε και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη συνέχεια με περισσότεροι αποτελεσματικότητα και με ακόμα ουσιαστικότερη παραγωγή έργου.

- Είστε Δήμαρχος σε μια περιοχή της Αττικής που θεωρείται σημείο αναφοράς. Νιώθετε απλά ως “διαχειριστής” μιας πραγματικότητας ή δημιουργός μιας ανώτερης. Πολλοί στη θέση σας ίσως διατηρούσαν τα κεκτημένα και δεν τολμούσαν να ανέβουν σε ψηλότερο σκαλί. Εσείς;

Σε καμία περίπτωση δεν με εκφράζει ο ρόλος του διαχειριστή. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και με τη λογική αυτή λειτουργούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια αφού πράγματι παραλάβαμε κατά τη γνώμη μας την ομορφότερη πόλη της χώρας και είμαστε σε διαδικασία να την αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο. Η φιλοσοφία της διοίκησης μας κινείται με την ίδια ένταση σε δύο άξονες, ο πρώτος είναι να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε το μοναδικό χαρακτήρα της πόλης μας η οποία πράγματι την έχει χαρακτηρίσει σημείο αναφοράς εντός και εκτός συνόρων ενώ παράλληλα δημιουργούμε τις υποδομές που δυστυχώς λείπουν ακόμα από πολλές περιοχές της πόλης μας, ειδικότερα στην Δ.Ε. Βάρης και είναι απαραίτητες για να έχουν οι κάτοικοι μας το υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής που τους αξίζει.

- Μια πραγματική δυσκολία στο δικό μας το μυαλό, αφορά την άσκοπη πολλές φορές προσπάθεια ενός Δημάρχου, να προσπαθεί να πείσει την αντιπολίτευση πως ένα έργο που πάει να κάνει είναι ωφέλιμο. Στο Δήμο σας κ. Κωνσταντέλλο η αντιπολίτευση ασκεί επικοδομητικό έλεγχο ή όχι; Έχετε διορθώσει –λόγω παρέμβασης της- κάτι που είχατε σχεδιάσει λάθος;

Η πλειοψηφία των συμβούλων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου ασκούν δημιουργικά και εποικοδομητικά τα καθήκοντά τους, αποδεικνύοντας πως έχουν μας ενώνει το κοινό όραμα της δημιουργίας μίας καλύτερης πόλης και οφείλω να τους ευχαριστήσω δημόσια για τη στάση αυτή. Πράγματι έχουμε τροποποιήσει αρκετές φορές δικές μας εισηγήσεις αφού ακούστηκαν κατά τη συζήτηση προτάσεις της αντιπολίτευσης που τις βελτίωναν και πειστήκαμε πως ήταν προς όφελός όλων να το πράξουμε. Υπάρχουν βέβαια μεμονωμένα περιστατικά κάποιων συμβούλων, που είναι «παγιδευμένοι» σε ένα μοντέλο του παρελθόντων, οι οποίοι ασκούν στείρα αντιπολίτευση χωρίς καμία δημιουργική πρόταση.

- Αν αύριο είχαμε εκλογές και είχατε μπροστά σας τους πολίτες του Δήμου σας, θα τους ζητούσατε συγγνώμη για κάτι;

Αναμφισβήτητα η καθαριότητα της πόλης δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο που θα θέλαμε. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε αναδιαρθρώσει την υπηρεσία, έχουμε ανανεώσει το στόλο μας, έχουμε καθιερώσει νέες μεθόδους ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή αλλά η εικόνα της πόλης σε καμία περίπτωση δεν είναι ακόμα αυτή που θα θέλαμε. Εντείνουμε τις προσπάθειες μας και ζητάμε από όλους τους συμπολίτες μας να συμβάλουν στην προσπάθεια να φτάσει η καθαριότητα της πόλης μας στο υψηλό επίπεδο που θα έπρεπε να είναι.

- Θεωρείστε άνθρωπος υψηλών διανοητικών δυνατοτήτων με ευχέρεια στην επικοινωνία. Ποια πρέπει να είναι να βασικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο θεσμικό ρόλο του δημάρχου;

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Πιστεύω πως ένας Δήμαρχος πρέπει να είναι αποτελεσματικός, να διαθέτει οργανωτικές ικανότητες, να διαθέτει γνώσεις διοίκησης και ικανότητα να αφομοιώνει τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που δέχεται σε καθημερινή βάση. Εξυπακούεται πως πρέπει να μην διστάζει να τολμά μπροστά στις προκλήσεις, ναδιαθέτει αγάπη για την πόλη του και να είναι ηθικός, να μην αντιμετωπίζει τη θέση του ως μέσο απόκτησης πλούτου αλλά ως θέση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, ο Δήμαρχος πρέπει να διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικής αντοχής καθώς οι ρυθμοί είναι πράγματι εξοντωτικοί.

- Αξιοποιήσατε και σε ποιο βαθμό κοινοτικά κονδύλια και ποια έργα πραγματοποιήσατε που αισθάνεστε ικανοποίηση για αυτά;

Ο βαθμός που έχουμε αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τη βοήθεια κυρίως του εξειδικευμένου προσωπικού του Δήμου, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έχουμε υποβάλει προτάσεις και διεκδικήσαμε συνολικά 43 Ευρωπαϊκά και Εθνικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα συνολικού ύψους σχεδόν 77 εκ. ευρώ από τα οποία εγκρίθηκαν τα 36. Παράλληλα έχουμε απορροφήσει 44 εκ. ευρώ από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας υποβάλλοντας ώριμες ολοκληρωμένες μελέτες. Αυτά τα προγράμματα μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε σημαντικό έργο που περιλαμβάνει καινοτόμες δράσεις για το περιβάλλον, τη δημιουργία βασικών έργων υποδομών και τη σημαντική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών για τώρα και για τα επόμενα χρόνια.

- Ποια έργα έχετε στο πρόγραμμα να κάνετε ακόμη για τον Δήμο σας;

Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά. Τα βασικά έργα που έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται σε εξέλιξη αφορά τη δημιουργία δομών για τη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων και την επίτευξη του στόχου να ανακυκλώνουμε περισσότερο από το 50% των σκουπιδιών μας. Παράλληλα πρέπει να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν το σχέδιο πόλης της Βάρης για να μπορέσουμε επιτέλους να φτιάξουμε στην περιοχή όλες τις απαιτούμενες υποδομές που προβλέπονται σε μια σύγχρονη πόλη. Θέλουμε να συνεχίσουμε την ανακατασκευή και ανάπλαση των μεγάλων πλατειών μας, να ολοκληρώσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα της Δ.Ε. Βουλιαγμένης, να επισκευάσουμε το σύνολο του οδικού δικτύου και τα πεζοδρόμια της πόλης, να αναπτύξουμε δομές προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ και να ολοκληρώσουμε το έργο αξιοποίησης του παραλιακού μας μετώπου με τη δημιουργία ήπιων λουτρικών υποδομών με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

- Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Μάλλον λοιπόν θα αλλάξουν αρκετά. Αυτό το σύστημα είναι κατά την γνώμη σας το ιδεατό δεδομένων των συνθηκών;

Φοβάμαι πως το νέο σύστημα που προβλέπει ο Κλεισθένης θα αποδειχθεί καταστροφικό για πολλούς δήμους της χώρας. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει την αυτοδιοίκηση «δημοκρατικότερη» υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να οδηγηθούν οι δήμοι σε ακυβερνησία . Το νομοσχέδιο ζητάει διαδικασίες συναίνεσης και συνεργασίας χωρίς όμως να παρέχει πρόβλεψη για να κυβερνηθεί ο Δήμος αν αυτές δεν καταστούν εφικτές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν αυτοί οι δήμοι σε αδιέξοδο. Έχει ειπωθεί παρόλα αυτά πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, οψόμεθα.

- Ένα θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά είναι της αξιολόγησης. Ποια είναι η δική σας άποψη για αυτό το μέτρο; Θα βοηθήσει ώστε το Δημόσιο να αυξήσει την παραγωγικότητα του; Αλήθεια εσείς κ. Κωνσταντέλλο με ποιο τρόπο ενεργοποιείτε τους υπαλλήλους σας στον Δήμο;

Η δαιμονοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί μια μεγάλη αδικία. Η αξιολόγηση θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης αλλά πρέπει να γίνει με σωστούς αντικειμενικούς όρους και με σύγχρονη μεθοδολογία. Στους δημόσιους οργανισμούς, όπως και στους ιδιωτικούς υπάρχουν υπάλληλοι που εργάζονται σκληρά και με συνέπεια και υπάρχουν και υπάλληλοι που δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική. Ένας από τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας καλός επικεφαλής είναι να μπορεί να βρει τα «εργαλεία» που απαιτούνται ώστε να πάρει από κάθε συνεργάτη του το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Στο Δήμο μας οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν απόλυτα στο κάλεσμα μου για να δημιουργηθεί ομαδικό πνεύμα, να εργαστούμε όλοι με κοινό στόχο το καλό της πόλης. Έχουμε κτίσει με τον καιρό μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού που βασίζεται στην αρχή ότι είμαστε όλοι συνεργάτες και απλώς ο Δήμαρχος, έχοντας την τελική ευθύνη, είναι πρώτος μεταξύ ίσων.

- Στη θητεία σας δρομολογήθηκε μια σημαντική επένδυση και αφορά την ξενοδοχειακή μονάδα του “Αστέρα”. Πως αξιολογείτε το γεγονός αυτό;

Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα πως η επένδυση στον Αστέρα είναι θετική εξέλιξη για την περιοχή . Θα προσελκύσει υψηλού επιπέδου τουρισμό, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Πρέπει όμως να γίνει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και για το λόγω αυτό είμαστε σε συχνή επαφή με τη διοίκηση του νέου σχήματος για να διασφαλίσουμε πως η μονάδα δεν θα αλλοιώσει με κανέναν τρόπο το χαρακτήρα της χερσονήσου της Βουλιαγμένης.

- Για κάποιους δημότες σας που είναι άνεργοι, εξασφαλίσατε μια προτεραιότητα να εργαστούνε στον «Αστέρα» ή είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούσατε να κάνετε κάτι; Ρωτάμε διότι γνωρίζουμε την ευαισθησία σας σε τέτοια ζητήματα και τις ενέργειες που έχετε κάνει για ευαίσθητες ομάδες συμπολιτών σας.

Έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με τη διοίκηση του Αστέρα που εξασφαλίζει σειρά ανταποδοτικών παροχών της μονάδας προς την πόλη. Εκτός από μια σημαντική ποσόστωση εντοπιότητας του ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού, έχουμε εξασφαλίσει και σημαντικά έργα υποδομής για την πόλη.

- Δεδομένων των υψηλών ποσοστών ανεργίας και της μαζικής φυγής Ελλήνων – κυρίως νέων ανθρώπων- στο εξωτερικό, αν μπορούσατε τι θα πράττατε για να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα.

Ο Δήμος μας έχει ιδρύσει δύο δομές που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας ειδικά στους νέους της πόλης. Η μία δομή είναι η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας που κινείται στην κατεύθυνση πληροφόρησης των ανέργων για τις θέσεις εργασίας αλλά και στην κατεύθυνση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την καλύτερη προετοιμασία τους στην διεκδίκηση των θέσεων. Η άλλη δομή είναι η ίδρυση γραφείου απασχόλησης στο Δήμο το οποίο εκτός των άλλων συνδέει τους ανέργους μας με τις τοπικές επιχειρήσεις παρέχοντας χρήσιμη υπηρεσία και στις δύο πλευρές. Ήδη έχουν εξυπηρετηθεί περίπου 200 άνθρωποι συνολικά από τις υπηρεσίες αυτές από τους οποίους οι 27 έχουν βρει εργασία. Παράλληλα ολοκληρώνεται από το Γραφείο Απασχόλησης αυτό το διάστημα ένα πρόγραμμα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ που υποστηρίζει τις λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις. Ήδη 10 τοπικές ομάδες βρίσκονται σε φάση υλοποίησης της επιχειρηματικής τους πρωτότυπης ιδέας και τον Νοέμβριο θα παρουσιάσουν στο Ζάππειο τα πορίσματα αυτής της διαδρομής, που είχε σεμινάρια και υποστήριξη κάθε είδους.

- Θα ζητήσετε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών σας για άλλη μια θητεία ή σκέφτεστε να διεκδικήσετε κάποιο άλλο αξίωμα ίσως στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης με τους συνεργάτες μου αυτές τις μέρες για το θέμα αυτό. Η απόφαση για την εκ νέου διεκδίκηση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας δεν είναι ατομική απόφαση αλλά συλλογική και εντός των προσεχών ημερών θα δώσω συνέντευξη τύπου να ανακοινώσω τις αποφάσεις μας. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις προτάσεις που μου έχουν γίνει στο παρελθόν αλλά και τώρα, η κεντρική πολιτική σκηνή δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες μου.

- Το 2014 κερδίσατε τις εκλογές με 12 ψήφους διαφορά. Τον Μάιο του 2019 στις επόμενες εκλογές θα είστε χαρούμενος αν κερδίσετε έστω και με μια ψήφο διαφορά;

Το 2014 ήμασταν παράταξη της αντιπολίτευσης που διεκδικούσε την εκλογή της καταθέτοντας ένα πρόγραμμα για την πόλη. Σήμερα είμαστε Δημοτική Αρχή και θα κριθούμε όχι για τις προθέσεις μας, αλλά για το έργο μας. Πιστεύομε πως το έργο αυτό είναι πολύ πλούσια και ξεπερνάει κατά πολύ τις προσδοκίες που δημιούργησε το προεκλογικό μας πρόγραμμα του 2014. Κατά συνέπεια, θέτουμε τον 2019 στην κρίση των συμπολιτών μας το έργο μας και είμαστε έτοιμοι να σεβαστούμε την αξιολόγηση τους, όποια και να είναι αυτή.

- Έχετε κάνει έργο αναφορικά με την μείωση των ρύπων στην πόλη σας με διάφορα προγράμματα που έχετε εφαρμόσει. Είστε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα;

Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πως ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος όταν κάτι είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί. Είμαστε όμως σε καλό δρόμο. Το 2015 υπογράψαμε το σύμφωνο των Δημάρχων το οποίο προβλέπει τη μείωση των ρύπων στην πόλη μας κατά 20% μέχρι το 2020 και είμαστε πεπεισμένοι πως στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ο στόχος αυτός θα έχει ξεπεραστεί πολύ νωρίτερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουμε την πολυτέλεια να εφυσηχασούμε και ήδη σχεδιάζουμε πολλές ενέργειες για το άμεσο μέλλον με επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση για την περαιτέρω μείωση των ρύπων στην πόλη.

- Ποια η σχέση σας με την κεντρική πολιτική ηγεσία. Τους θεωρείτε αρωγούς στο έργο σας; Υπάρχουν αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί και ποια είναι αυτά;

Στεκόμαστε απέναντι στην κεντρική πολιτική ηγεσία διεκδικητικά και προωθούμε συνέχεια την επίλυση θεμάτων της πόλης. Οφείλω να αναγνωρίσω πως τα περισσότερα αιτήματα μας, από τη στιγμή που έγιναν με σωστή μελέτη και τεκμηρίωση είχαν αίσιο αποτέλεσμα. Στις σχέσεις μας με την κεντρική πολιτική δεν δικαιούμαστε να δημιουργούμε κομματικά προσκόμματα αφού ο ρόλος μας είναι καθαρά αυτοδιοικητικός και έχει μοναδικό στόχο την προώθηση των θεμάτων της πόλης μας.