ΕΕ προς Τζόνσον: Δικό σου είναι το πρόβλημα Μπόρις

ΕΕ προς Τζόνσον: Δικό σου είναι το πρόβλημα Μπόρις

Της Οντίν Λιναρδάτου

Με ευγένεια και συγκατάβαση έγινε δεκτός στο Παρίσι και το Βερολίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Και μπορεί να έδειχνε πολύ άνετος όταν έβαλε το πόδι του στο τραπεζάκι στο Μέγαρο των Ηλυσίων ενώ συνομιλούσε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και μπορεί να προσπάθησε να κερδίσει τη Γερμανίδα καγκελάριο λέγοντας της πως του επιφύλαξε την καλύτερη υποδοχή της ζωής του, δεν κατάφερε όμως να τους πείσει πως έχει εναλλακτικό σχέδιο.

Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ του εξήγησαν πως ο χρόνος τρέχει και πως ο τρόπος που θα φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στα χέρια των Βρετανών και όχι των Ευρωπαίων.

Παρίσι και Βερολίνο κατέστησαν σαφές στον κ. Τζόνσον πως περιμένουν από εκείνον απολύτως συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στη συμφωνία για το Brexit και πως η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι προαπαιτούμενο σε κάθε περίπτωση

Όπως επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος στον Βρετανό πρωθυπουργό και οι 27 θα παραμείνουν μέχρι το τέλος ενωμένοι σε αυτό . Δεν είναι διαπραγματεύσιμο το backstop.

Χαρακτηριστικό του τρόπου που σκέφτεται ο Μπόρις Τζόνσον είναι και το γεγονός πως έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με ένα βρετανικό εννοείται αυτοκίνητο , ένα Range Rover , το οποίο ήταν καλυμμένο με βρετανικές σημαίες! Ο Εμανουέλ Μακρόν γνωρίζει πολύ καλά πως ο κ. Τζόνσον έχει επανειλημμένα επιτεθεί στη Γαλλία για να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο.

Όπως γράφουν οι Financial Times ο πρόεδρος Μακρόν επισήμανε στον κ. Τζόνσον πως αν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή συμφωνία τότε θα αποδειχτεί πως το πρόβλημα είναι βαθύτερο , είναι καθαρά πολιτικό και είναι πρόβλημα της βρετανικής πολιτικής σκηνής το οποίο καμία διαπραγμάτευση δεν θα μπορέσει να λύσει . Από εκεί και πέρα μόνο ο βρετανός πρωθυπουργός θα μπορεί να πάρει την απόφαση για το μέλλον της χώρας του.

Το Σαββατοκύριακο στο Μπίαριτς στο περιθώριο της Συνόδου των G7 o Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ . Και ο κ. Τουσκ αναμένεται να επαναλάβει στον Βρετανό πρωθυπουργό πως η Ευρώπη περιμένει από εκείνον νέες και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις .
Δριμύτατη επίθεση στον Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε ο Ιρλανδός επίτροπος Φιλ Χόγκαν ο οποίος τον κατηγόρησε πως παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με την ειρήνη και την ασφάλεια της Ιρλανδίας και διακινδυνεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής με τις πράξεις του.

Και ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός ταξιδεύει σε Βερολίνο και Παρίσι συζητώντας το Brexit νέες δημοσκοπήσεις τον κάνουν να νιώθει ακόμα πιο ισχυρός ενώ καταδεικνύουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει βαθιά διχασμένο στο ζήτημα του Brexit. Η ξεκάθαρη και σκληρή στάση του Μπόρις Τζόνσον στο ζήτημα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δίνει νέα πνοή στο συντηρητικό κόμμα . Οι Τόρις εμφανίζονται να παίρνουν 42% από 25% που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις τον Μάιο πριν αναλάβει τα ηνία του κόμματος ο κ. Τζόνσον. Αντίθετα οι Εργατικοί εξαιτίας και της ερμαφρόδιτης στάσης , που κρατούσε , μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ο Τζέρεμι Κόρμπιν πέφτουν στο 28% από 34% που είχαν τον Μάιο. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 15% διατηρώντας το ποσοστό του Μαίου . Το κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ πέφτει στο 5% από 10% που είχε τον Μάιο ενώ το ποσοστό του κόμματος της Σκωτίας παραμένει αμετάβλητο στο 5%.

Τα νέα όμως δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνονται για τον Μπόρις Τζόνσον . Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters το 52% επιθυμεί δημοψήφισμα για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ το 29% δεν θέλει. Και μόλις το 23% υποστηρίζει πως η καλύτερη λύση είναι να φύγει η Βρετανία χωρίς συμφωνία.

Τρία χρόνια μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα του Ντέιβιντ Κάμερον και η χώρα παραμένει σε πολιτική παραζάλη. Αν προσθέσει κανείς τα ποσοστά των κομμάτων που θέλουν Brexit πάση θυσία και αυτά όσων θέλουν είτε να παραμείνει η χώρα στην Ένωση είτε να φύγει μόνο με συμφωνία τότε θα διαπιστώσει το βαθύ διχασμό των Βρετανών . 47% παίρνουν οι υπέρ του Brexit 48% οι άλλοι.