Δίκη της Χρυσής Αυγής: Ανικανότητα ή κάτι άλλο;

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Ανικανότητα ή κάτι άλλο;

Είναι δυνατόν Αλέξη Τσίπρα η δίκη για την δολοφονία του Φύσσα να έχει προκληθεί από τον... «ακροδεξιό» Σαμαρά και επί των ημερών σου η διαδικασία να σέρνεται; Βγήκες και ψέλλισες για τον αδικοχαμένο Φύσσα κάτι γενικό, απ'' αυτά που λένε οι πολιτικοί στις επετείους. Χορτάσαμε από δαύτα. Ρωτάμε γιατί δεν προχωράει η δίκη. Κοντεύεις 4 χρόνια τώρα στην εξουσία.

Που είναι το πρόβλημα; Δημιουργήθηκε μία δίκη μαμούθ με 40 δικογραφίες και πάνω από 60 κατηγορούμενους. Έπρεπε να βρεθεί από την πρώτη στιγμή μία αίθουσα για να γίνονται καθημερινές δίκες, προκειμένου να προχωρήσει μία από τις μεγαλύτερες δίκες της μεταπολίτευσης. Αντί γι'' αυτό, δαπανήθηκε πολύς χρόνος για να βρεθεί αίθουσα στο Εφετείο που συνεδριάζει πλέον δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης στην πρώτη φάση της δίκης οι δικαστές που είχαν χρεωθεί την δίκη δίκαζαν κι άλλες υποθέσεις! Αυτό, πάντως, λύθηκε. Με αυτές την επιλογή ήταν βέβαιο ότι η δίκη θα πήγαινε με ρυθμούς χελώνας. Ήξεραν από την πρώτη στιγμή τι έπρεπε να γίνει. Αλλά δεν το έκαναν. Ήταν επιλογή τους.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι «εδώ κρύβεται έρωτας μεγάλος». Αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι θα ήταν προβοκατόρικο. Ίσως να κρύβεται ένα παιγνίδι τακτικής, επειδή μπορεί να θεωρούν χρήσιμη την διατήρηση της Χρυσής Αυγής. Εξίσου πιθανό είναι να πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη της μεγάλης ανικανότητας αυτών των ανθρώπων να κυβερνήσουν, να βρουν λύσεις.

Ας πούμε ότι δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα και ότι όλα όσα συνέβησαν με την δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μία ακόμη αστοχία του συστήματος. Παρόλα αυτά, έχει αποδειχτεί ότι αν η εξουσία θέλει ξεπερνάει τις όποιες αστοχίες. Αλλά η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν ήταν μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τσίπρα. Θα θυμάστε ότι ως θέματα αιχμής πρόβαλλε ο κ. Τσίπρας δύο ζητήματα: Την αποκατάσταση των καθαριστριών και την... επανίδρυση της ΕΡΤ υπό την σφραγίδα του Νίκου Παππά. Και τα δύο τα κατάφερε, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τρόικας. Αν είχε θέσει ως προτεραιότητά του και την δίκη των Ναζί, τότε αυτή θα είχε προχωρήσει. Απλά, δεν ήταν στις προτεραιότητές του. Ίσως δεν ήταν καν στην δεύτερη ή στην τρίτη σειρά...

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιου είδους deal με την Χρυσή Αυγή; Αδυνατώ να το πιστέψω. Το θεωρώ απίθανο. Εκείνο που θεωρώ πιθανό είναι να κρίθηκε ότι η κατάσταση αυτή, όπως έχει διαμορφωθεί, ήταν και εξακολουθεί να είναι χρήσιμη για πολλούς λόγους. Όταν κρέμεται πάνω από την Χρυσή Αυγή η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, τότε η ίδια η Χρυσή Αυγή είναι ευάλωτη. Θα θυμάστε, για παράδειγμα, την δήλωση του προέδρου της Βουλής για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Σε ένα πράγμα, όμως, έχουν άδικο, όταν υπολογίζουν την Χρυσή Αυγή δεξιά της Νέας Δημοκρατίας! Η Χρυσή Αυγή δεν έχει στις τάξεις της μόνο πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ. Οι έρευνες λένε ότι έχει ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα, ακόμη και από το παλιό «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ». Κι αυτό είναι το πραγματικά «επικίνδυνο». Δείχνει τι τέρατα γεννά ο λαϊκισμός. Στην δήλωσή του, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας για τον Φύσσα θα έπρεπε να βάλει δίπλα στον φασισμό και τον λαϊκισμό. Αλλά σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να έπαιρνε ο ίδιος διαζύγιο από τις αυταπάτες του.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής θέλει πολύ χρόνο ακόμη για να τελειώσει. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση έβρισκε σήμερα μία αίθουσα μόνο γι αυτή την δίκη, τότε μιλάμε για το 2019. Αν συνεχίσει όπως πάει, η δίκη θα τελειώσει το 2020 ή το 2021. Αν ήθελε, πάντως, ο κ. Τσίπρας θα είχε ήδη τελειώσει...

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]