Διάλογος με χέρια οπλισμένα

Διάλογος με χέρια οπλισμένα

Του Γιάννη Κουζηνού

"Φτάνει πια με τα σόου στην τηλεόραση. Φτάνει πια με τις ατελείωτες καθυστερήσεις. Eπικύρωση των υπογραφών τώρα για την έναρξη δημοψηφίσματος για την ανάκληση του προέδρου" δήλωσε εξοργισμένος, απευθυνόμενος στον Μαδούρο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Henrique Capriles. Να σημειωθεί ότι κατά το Σύνταγμα στην Βενεζουέλα, για την αποδοχή έναρξης δημοψηφίσματος για την ανάκληση ή μη του Προέδρου στα μέσα της θητείας του χρειάζονται υπογραφές ισάριθμες με το 1% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Ο αριθμός αυτός είναι 195.721 και η αντιπολίτευση παρέδωσε 1.850.000

O Henrique Capriles επίσης απέκλεισε τον διάλογο με την κυβέρνηση απαντώντας στην κίνηση του Μαδούρο να φέρει ως διαμεσολαβητή τον πρώην πρόεδρο της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, τονίζοντας ότι για να γίνει διάλογος πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.

Όλα αυτά στον απόηχο της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 21/5 με κάλυψη τηλεοπτική από τα κρατικά κανάλια και τον πρόεδρο Μαδούρο να δηλώνει ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε εχθρό, ακόμα και μια πιθανή προσπάθεια εισβολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Να σημειωθεί εδώ ότι αυτή του η δήλωση βρήκε υποστηρικτές τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον πρόεδρο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας Κιμ Τζονγκ που δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Βενεζουέλα σε περίπτωση εισβολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρχικά οι δηλώσεις του, σε συνδυασμό με την όχι και τόσο κολακευτική και αξιόμαχη εικόνα που παρουσίαζε ο στρατός στα πλάνα της κρατικής τηλεόρασης, ξεσήκωσαν θύελλα σαρκαστικών και χιουμοριστικών σχολίων στο τουίτερ και γενικά στα κοινωνικά δίκτυα από τους ίδιους τους Βενεζολάνους.

Τα πράγματα όμως δυστυχώς είναι πολύ πιο σοβαρά όπως φανερώνουν οι πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας λίγο μετά το τέλος της στρατιωτικής άσκησης. 20,5 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν αποκλειστικά για τον περαιτέρω εξοπλισμό της πολιτοφυλακής "με στόχο την εξασφάλιση της συνολικής άμυνας της χώρας" όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός άμυνας.

Στην χώρα με την μεγαλύτερη εγκληματικότητα στον κόσμο ,91 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους, στην χώρα που οι λεηλασίες είναι πια καθημερινό φαινόμενο και η πείνα συνέπεια του πληθωρισμού και της έλλειψης αγαθών είναι κανόνας και όχι εξαίρεση, το να βάζεις στρατιωτικό οπλισμό στα χέρια πολιτών (υποστηρικτών του καθεστώτος φυσικά) φαίνεται να είναι καλή ιδέα για το μυαλό του προέδρου Μαδούρο.

O Henrique Capriles και η πλειοψηφία του 65% στο κοινοβούλιο μιλάνε ακόμα για τήρηση των νόμων και του συντάγματος.