Διαδηλώσεις και διαβουλεύσεις

Διαδηλώσεις και διαβουλεύσεις

της Ήρας Φελουκατζή

Πολιτικές διαστάσεις έχει πάρει η διένεξη για τις διαδηλώσεις που οργανώνουν τα εργατικά Συνδικάτα με στόχο να επιτύχουν υπαναχώρηση της κυβέρνησης σχετικά με επίμαχα μέτρα της εργασιακής μεταρρύθμισης την οποία επιμένει να υλοποιήσει ο Γάλλος Πρόεδρος παρά τις αντιδράσεις. Η διεύθυνση της αστυνομίας απαγόρευσε το πρωί της Τετάρτης τη χθεσινή παρισινή διαδήλωση που οργάνωσαν εφτά συνδικάτα, CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF,  UNL και LDIFs. Μετά από διαβουλεύσεις του υπουργού εσωτερικών Bernard Cazeneuve με τα συνδικάτα, δόθηκε τελικά η άδεια για μια πορεία με μικρότερη διαδρομή. Ο Francois Hollande και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Manuel Valls αντιμετώπισαν μύδρους από κριτικές για την απόπειρα απαγόρευσης της διαδήλωσης.

Προσωπικότητες της αριστεράς και της δεξιάς κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «χαοτική διαχείριση» της παρισινής διαδήλωσης. Τα ΜΜΕ επεσήμαναν ότι αν εφαρμόζονταν η απαγόρευση, αυτό θά συνιστούσε μία «πρεμιέρα» στη Γαλλία μετά από ένα τραγικό προηγούμενο. Το 1962, είχε απαγορευτεί  διαδήλωση που διοργανώθηκε ενάντια στον πόλεμο της Αλγερίας, από τα αριστερά Κόμματα και το Συνδικάτο CGT. Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών είχαν δραματικές συνέπειες. Προκάλεσαν το θάνατο εννέα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οκτώ μαχητές του Συνδικάτου CGT.

Η κακοφωνία που προκλήθηκε στην κυβέρνηση από την προσωρινή απαγόρευση της παρισινής διαδήλωσης, αναζωπύρωσε τις εντάσεις και προκάλεσε νέα αντιπαράθεση με τα συνδικάτα, που κινητοποιούνται μαχητικά επί τρίμηνο για να αποτρέψουν την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου. Η αριστερά και η ομάδα των «ανταρτών» σοσιαλιστών βουλευτών καταγγέλλουν την «αδιαλλαξία» της κυβέρνησης.

Στο στόχαστρο βρέθηκε ο πρωθυπουργός  Manuel Valls, για την  «σκληρή και αυταρχική» συμπεριφορά του. Σύμφωνα με αναλύσεις των ΜΜΕ ο Francois Hollande και ο πρωθυπουργός Manuel Valls ήλθαν σε αντιπαράθεση ως προς την απόφαση για απαγόρευση της διαδήλωσης. Ο πρωθυπουργός επέμεινε να επιβληθεί απαγόρευση, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος και ο υπουργός εσωτερικών Bernard Cazeneuve ήταν υπέρ της εξεύρεσης συναινετικής λύσης. Οι ηγέτες των Συνδικάτων επιτέθηκαν στον «πυρομανή», πρωθυπουργό. Δηλώνουν ότι ο υπουργός  εσωτερικών επέτυχε με πραγματικό διάλογο να υπάρξει συμβιβασμός και να πραγματοποιηθεί η διαδήλωση.  

Οι ηγέτες των Συνδικάτων CGT  και Force Ouvriere   FO ζητούν τώρα ραντεβού απευθείας με τον πρόεδρο Francois Hollande για διαβουλεύσεις σχετικά με τον αμφιλεγόμενο νόμο. Αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος κατέστησε σαφές με χθεσινές δηλώσεις ότι η κυβέρνησή δεν θα αποσύρει την επίμαχη εργασιακή μεταρρύθμιση. «Θα οδηγήσουμε αυτό το νομοσχέδιο στη γραμμή τερματισμού» τόνισε.

Σε όλη τη Γαλλία έγιναν χθες πολυάριθμες διαδηλώσεις. Στο Παρίσι η διαδήλωση που συγκέντρωσε 60.000 για τα Συνδικάτα, 20.000 για την αστυνομία, πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση. Ξεκινώντας από την πλατεία της Βαστίλλης οι διαδηλωτές περπάτησαν σε διαδρομή 1,60 χμτ, κατεβαίνοντας από την όχθη μικρού ποταμιού ως τον Σηκουάνα και ανεβαίνοντας από την άλλη όχθη για να επιστρέψουν στην αφετηρία της συγκέντρωσης.

Πάνω από 2.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί δημιουργώντας κλοιό στην περίμετρο της εικοσάλεπτης περίπου διαδρομής. Πραγματοποίησαν αυστηρούς σωματικούς ελέγχους, και ανίχνευση σε τσάντες και σακίδια. Απώθησαν άτομα που φορούσαν κράνη ή είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 100 άτομα συνελήφθησαν, γιατί έφεραν αντικείμενα που θα μπορούσαν να πετάξουν εναντίον των αστυνομικών. Τα συνδικάτα είχαν επίσης αυξήσει τους άνδρες της ομάδας περιφρούρησης. Ο υπουργός εσωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι «δεν θά γίνουν ανεχτά έκτροπα και βιαιότητες». Τα δρακόντια μέτρα έφεραν αποτέλεσμα. Η πορεία ήταν ειρηνική.

www.ira-feloukatzi.com