Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας: Ο τρελός κι οι γνωστικοί

Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας: Ο τρελός κι οι γνωστικοί

Αυτό πάλι το καινούριο με τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, τι σας λέει; Υπάρχει η εκδοχή του «δουλειά δεν είχε ο διάολος», αλλά δεν την γράφω ολόκληρη διότι ορισμένοι μητροπολιτάδες έχουν τον αφορισμό έξω-έξω. Υπάρχει επίσης η εκδοχή του «έριξε ένας τρελός μια πέτρα στο πηγάδι κι έπεσαν τριάντα γνωστικοί να την βγάλουνε» την οποία θεωρώ σφόδρα ρεαλιστική.

Ο Αλέξης βέβαια δεν είναι τρελός, είναι ένας μανιακός των τεχνιτών διαχωριστικών γραμμών και των εντάσεων άνευ ουσιαστικού αντικειμένου. Ώρες-ώρες έχω την εντύπωση ότι αυτός και το επιτελείο του δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο, παρά μόνο με την αναζήτηση σεναρίων αντιπαράθεσης και ρήξης, σαν τα αγοράκια που παίζουν Stratego. Αυτό το Σαββατοκύριακο μας ξεφούρνισαν το τελευταίο τους πολεμικό πόνημα που είναι ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας.

Για να τελειώνουμε: Αν θέλουν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, ας ξεσηκώσουν αυτούσια την επίσημη πρόταση-νόμου που έκανε το ΚΚΕ το 2008, για τον πλήρη και απόλυτο διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας.  Είναι η πληρέστερη και συνεπέστερη πρόταση που έχει κατατεθεί ποτέ για το θέμα. Αυτή θα ήταν μια πραγματικά «επαναστατική» θεσμική επέμβαση μιας αριστεράς που σέβεται τον εαυτό της και είναι πιστή στις ιδεολογικές της αρχές. Αλλιώς να κάτσουν στ' αβγά τους και να μην προσπαθούν να πουλήσουν πάγο σε Εσκιμώους. Αυτά τα μεσοβέζικα του Νίκου Παππά πρωί-πρωί της Δευτέρας (κι αφού είχε γίνει η διαρροή από την Κυριακή) ότι θα διαχωριστούν μεν οι δυο θεσμοί, αλλά οι παππάδες και οι δεσποτάδες θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται ως δημόσιοι υπάλληλοι, μετατρέπουν την υπόθεση σε επιθεώρηση.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, κανέναν διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας δεν πρόκειται να κάνει ο Τσίπρας. Ούτε τα μέζεα διαθέτει για κάτι τέτοιο, ούτε καμιά διάθεση έχει να εμπλακεί σε τέτοιες ιστορίες. Εξ' άλλου, αν έχει μελετήσει –όπως φημολογείται- την βιογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου, θα θυμάται τι είχε πει ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ στο ίνδαλμα του, όταν εξάγγελε κάτι παρόμοια: «Ανδρέα πρόσεχε, η εκκλησία είναι μαγαζί γωνία.» Δεν έχει σκοπό ο Τσίπρας να φέρει το μικρομάγαζο του σε ανταγωνισμό με το μαγαζί-γωνία, απλώς προσπαθεί πάλι να εφεύρει μια νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους προοδευτικούς (που έχουν αρχηγό τον ίδιο) και στους Άδωνη-Βορίδη (που δήθεν κρατάνε όμηρο τον Κυριάκο). Νησάφι πια, πόσο Άδωνη-Βορίδη θα καταναλώσουν ακόμα;

Ένας πρωθυπουργός που διώχνει τον υπουργό παιδείας επειδή του 'πε ο αρχιεπίσκοπος, ο ηγέτης μιας κυβέρνησης που συνεχίζει να υποδέχεται το Άγιο Φως με τιμές αρχηγούς κράτους, δεν έχει καμία όρεξη να τα βάλει με την ιεραρχία και το Χριστεπώνυμο πλήθος. Απλώς θα ρίξει λίγο τυράκι αριστεροσύνης στους κατακαημένους οπαδούς του έχουν μαραζώσει κι έπειτα θα στρίψει δια των «διακριτών ρόλων» κράτους-εκκλησίας. (Αχ αυτοί οι διακριτοί ρόλοι… τι μπούρδα, τι υπεκφυγή.) Έτσι κι αλλιώς, ακόμα κι αν αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, θα αναλάβουν τη δουλειά οι επόμενοι. Ο Τσίπρας απλώς θα έχει κάνει δήλωση (αριστερών) προθέσεων. Ακριβώς ό,τι του χρειάζεται.

Φρονώ ότι ο Κυριάκος και η ΝΔ δεν πρέπει ν' ασχοληθεί διόλου με το θέμα. Δεν έχει κανέναν λόγο να παραστήσει τον γνωστικό που θα βουτήξει στο πηγάδι για να βγάλει την πέτρα που πέταξε ο Αλέξης. Έστω και αν -σε πρώτη ανάγνωση- μια τέτοια αντιπαράθεση θα βόλευε τον Κυριάκο, κάθε αλλαγή ατζέντας σήμερα είναι υπέρ του στριμωγμένου Αλέξη. Κάθε διαφυγή του πρωθυπουργού από την διπλή μέγγενη του Μακεδονικού και της οικονομίας που του σφίγγουν τον λαιμό, θα καταλήξει προς όφελος του. Το πιο ενδιαφέρον μάλιστα είναι, ενώ και στα δυο αυτά μεγάλα θέματα ο Αλέξης υποστηρίζει ότι πέτυχε μεγάλες και ιστορικές νίκες, ψάχνει εναγωνίως θέματα ν' αλλάξει την ατζέντα απ' αυτά. Γιατί;