Ορμητήριο παρανόμων το «Κράτος» των Εξαρχείων

Ορμητήριο παρανόμων το «Κράτος» των Εξαρχείων

Του Νίκου Δένδια

To πρόσφατο περιστατικό στα Εξάρχεια, με την επίθεση ενόπλων κουκουλοφόρων κατά κλιμακίου της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος και κατά εισαγγελικού λειτουργού, ούτε αποσπασματικό είναι δυστυχώς, ούτε «τυχαίο». Αποτελεί απλώς έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα της ανομίας στο κέντρο της Αθήνας, η οποία προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, υπό την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η περιοχή των Εξαρχείων έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά πλέον στα πάσης φύσεως παραβατικά στοιχεία, τα οποία την έχουν μετατρέψει σε καταφύγιο αλλά και ορμητήριό τους, με την Πολιτεία να έχει παραιτηθεί πλήρως από την υποχρέωση προάσπισης των συνταγματικών δικαιωμάτων των κατοίκων της.

Το γεγονός και μόνο ότι δεν έχει υπάρξει μια εβδομάδα την τελευταία διετία χωρίς επιθέσεις «αντεξουσιαστών» και κουκουλοφόρων στην περιοχή του Πολυτεχνείου και των Εξαρχείων, αποδεικνύει την πλήρη παραίτηση της σημερινής κυβέρνησης από την υπεράσπιση της έννομης τάξης. Δεν είναι όμως το μοναδικό σύμπτωμα. Μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας έχουν μετατραπεί σε άβατα ταραχοποιών, οι οποίοι επιδίδονται ακόμη και σε εμπόριο ναρκωτικών και δε διστάζουν να προπηλακίζουν καθηγητές και φοιτητές. Το άσυλο ιδεών μετατράπηκε σε άσυλο κουκουλοφόρων.  

Αλλά και μία σειρά από φαινόμενα επιβεβαιώνουν την έλλειψη πρόθεσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προασπίσει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών. Το παραεμπόριο (το οποίο επίσης βρίσκει άσυλο εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων) βρίσκεται σε έξαρση, η αύξηση της εγκληματικότητας και όλων των μορφών  της παραβατικότητας είναι πασιφανής στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ προάστια της πρωτεύουσας (όπως το Ζεφύρι και οι Αχαρνές) και πόλεις της περιφέρειας ζουν υπό τον τρόμο εγκληματικών ομάδων που έχουν εγκατασταθεί σε γειτονιές και σε καταυλισμούς, προσδίδοντας χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής χώρας στην Ελλάδα του 2019.    

Η ευθύνη δε βαραίνει φυσικά τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που με κίνδυνο της ζωής τους πολλές φορές  προασπίζονται εν μέσω δύσκολων συνθηκών τη νομιμότητα. Είναι προφανές ότι η ευθύνη βαραίνει την πολιτική ηγεσία και κυρίως τον Πρωθυπουργό της χώρας, καθώς το δόγμα της ανοχής στην ανομία αποτελεί κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.            

Όσον αφορά το προπαγανδιστικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δήθεν «αυτά συνέβαιναν πάντα», η απάντηση είναι μία: Ποτέ άλλοτε δεν ήταν σε αυτήν την οικτρή κατάσταση η χώρα στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας ούτε  επικράτησε σε άλλη Κυβέρνηση σε τέτοιο βαθμό το δόγμα ανοχής, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε δόγμα ανομίας.

Δεν συνέβαιναν αυτά το 2012-14, όταν άλλαξε η όψη της Αθήνας από την εφαρμογή όσων προέβλεπαν οι Νόμου και το Σύνταγμα της χώρας και όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας ασκούσαν… κριτική για την ανακατάληψη από την Πολιτεία της «Βίλας Αμαλία» (η οποία έγινε σχολείο για τους μαθητές της περιοχής).  Και σίγουρα δεν υπήρχε στο παρελθόν η σημερινή παρακμιακή κατάσταση στην ευρύτερη δημόσια ασφάλεια, με μερικά μόνο σημεία τα οποία την αποδεικνύουν να είναι: 

-Απουσία εμφανούς αστυνόμευσης.

-Κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και «εξαφάνιση» ουσιαστικά της ομάδας  ΔΙΑΣ από πολλές γειτονιές.

- Αδρανείς υπηρεσίας ασφάλειας που δεν αξιοποιούνται αποτελεσματικά και δομικές αδυναμίες, που σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της μεταρρύθμισης που νομοθέτησα  στην ΕΛ. ΑΣ. το 2014, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, οδήγησαν στην παλινδρόμηση  σε πρότυπα λειτουργίας της δεκαετίας του '70.   

- Χάος στο μεταναστευτικό - προσφυγικό, όπου το αρχικό δόγμα  των ανοιχτών συνόρων διαδέχθηκε η απόλυτη προχειρότητα στη διαχείριση και η λειτουργία δομών που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης στα “Hot Spot” (προς… δόξαν του «αριστερού ανθρωπισμού»!).      

- Κατάσταση πλήρους ασυδοσίας στο Σωφρονιστικό και πολιτικές επιλογές με τραγικά αποτελέσματα (αποφυλάκιση επικίνδυνων κακοποιών με τον Νόμο Παρασκευόπουλου, κατάργηση του θεσμικού πλαισίου  για τις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ΄ για τους βαρυποινίτες και τους τρομοκράτες, πλήρης έλεγχος των Καταστημάτων Κράτησης από τους «νονούς» κ.ά.).      

- Προσβολή των θεμελιωδών κανόνων και αξιών του Κράτους Δικαίου  με τις άδειες στον Κουφοντίνα και τη μεταγωγή του σε… αγροτική φυλακή.  

Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη διαθέτει επεξεργασμένο σχέδιο για την ασφάλεια των πολιτών, με ρεαλιστικές λύσεις και με μία ολοκληρωμένη στρατηγική την οποία θα εφαρμόσει ως Κυβέρνηση της χώρας, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας και θωράκισης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της.

Είμαστε πεπεισμένοι πως θα τα καταφέρουμε και σε αυτόν τον τομέα. Αξίζουμε καλύτερα.