Δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις…

Δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις…

Δεν πειράζει σύντροφοι που δεν «κάθισε» του Νίκου Μανιαδάκη. Κάποιος άλλος θα βρεθεί να πει ότι είδε μία σκιά να ξεγλιστράει στο Μαξίμου και να παραδίδει μέρα – μεσημέρι μια βαλίτσα με εκατομμύρια στον Σαμαρά! Σκιά και μέρα μεσημέρι γίνεται; Όλα γίνονται στις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και προαναγγελίες διώξεων. Και δημοσιεύματα με απειλές κατά … «προστατευόμενων μαρτύρων».

Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για μία εξόφθαλμη σκευωρία. Είναι και το γεγονός ότι γίνεται με τρόπο που δεν θα τον τολμούσαν ούτε ερασιτέχνες. Στην αρχή έχρισαν ως προστατευόμενο μάρτυρα τον Νίκο Μανιαδάκη. Το όνομά του το έχουμε πλέον μάθει όλοι! Τόσο προστατευόμενος ήταν ο μάρτυρας! Ο Νίκος Μανιαδάκης, λοιπόν,  είχε φορολογικές εκκρεμότητες, γεγονός που τον καθιστούσε έτσι ή αλλιώς ευάλωτο απέναντι στην εξουσία.

Κακώς έγινε προστατευόμενος μάρτυρας, από την στιγμή που ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να συνδέσει το κλείσιμο των φορολογικών του εκκρεμοτήτων με την κατάθεσή του. Αλλά επέλεξαν να το κάνουν. Ο κ. Μανιαδάκης «καθάρισε» από τις φορολογικές του εκκρεμότητες. Και στην συνέχεια μετατρέπεται από προστατευόμενος μάρτυρας σε … κατηγορούμενο.

Υπάρχει ένα κενό. Κάτι που δεν καταλαβαίνουμε. Πριν από αρκετές εβδομάδες, όμως, ήρθε ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας Ντοκουμέντο του κ. Μπαξεβάνη για να μας διαφωτίσει. Για να ρίξει άπλετο φως και να εξαφανίσει τις σκιές από τους κήπους του Μαξίμου. Όχι τότε που γράφτηκε, αλλά σήμερα!

Διαβάζοντας τώρα  εκείνο το ρεπορτάζ καταλαβαίνουμε τα πάντα: «εάν ο μάρτυρας δεν τηρήσει –έστω και ετεροχρονισμένα– την υποχρέωσή του να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, να άρουν την προστασία που ζήτησε και του παρείχαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να «μιλήσει» και να τον καταστήσουν κατηγορούμενο με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο».

Δεν είναι εκπληκτικό; Τα πάντα έγιναν όπως ακριβώς τα έγραψε η έγκριτος εφημερίδα. Τα πάντα όλα!

«Εξαρτάται πλέον» συνεχίζει  το ρεπορτάζ «από το τι θα αποφασίσει να πράξει τη στιγμή που θα τεθεί προ των ευθυνών του για το ποια θα είναι στο μέλλον η θέση του στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis. Εάν θα είναι δηλαδή στο κατάλογο των μαρτύρων κατηγορητηρίου ή το όνομά του θα φιγουράρει στη μεγάλη λίστα των κατηγορουμένων».

Το έπιασε το υπονοούμενο ο κ. Μανιαδάκης. Και νομίζουμε και οι υπόλοιποι μάρτυρες. Όποιος δεν αποφασίσει εκείνο που πρέπει την στιγμή που θα τεθεί προ των … ευθυνών του, θα μπει στην «μεγάλη λίστα» των κατηγορουμένων. Ή μαζί μας ή απέναντί μας. Ή με εμάς ή με εκείνους!  Αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξαναγίνει. Ποτέ άλλοτε…

Αν έχουν πιάσει έναν πολιτικό με χρήματα στον λογαριασμό του, αν έχουν  απτές αποδείξεις ότι έχει διαπράξει έγκλημα, θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι αυτός ο πολιτικός και σε ποιο κόμμα ανήκει. Αλλά να υπάρχουν αποδείξεις. Όχι καταθέσεις του τύπου «ακούγεται στην αγορά ότι τότε δόθηκαν λεφτά» ή ότι «κάποιος μου είπε ότι άκουσε ότι».  

Είναι κατανοητό ότι αυτή η κυβέρνηση χρειάζεται ένα νέο αφήγημα για να κτίσει πάνω σε αυτό προσδοκίες μιας πιθανής αλλαγής των συσχετισμών ενόψει των επικείμενων εκλογών. Όταν μία κυβέρνηση παίζει όμως με την Δικαιοσύνη, παίζει με την φωτιά. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει κανείς να είναι σίγουρος αν θα καεί ο άλλος ή ο ίδιος. Η φωτιά έχει τους δικούς της νόμους.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]