7ος χρόνος, ημέρα 2092η
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Δεν συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα!

Στα παλιά καλά χρόνια η εξουσία έδειχνε τα δόντια της χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος τις αρχές. Το ηθών, την αγορανομία, το ΣΔΟΕ. Οι «ασυμβίβαστοι» θα έπρεπε να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια. Αλλά με τους ρυθμούς απόδοσης της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, είναι αμφίβολο αν η δικαίωση θα ερχότανε ποτέ εν ζωή του αιτούντος. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα ήταν σαφές: Να τα έχεις καλά με το κράτος!

Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Είμαστε πλέον στην Ευρώπη, ανήκουμε στη Δύση. Δεν μας αρμόζουν πρακτικές που ανήκουν στην ανατολίτικη κουλτούρα. Σαν κι αυτά, δηλαδή, που διαβάζουμε και ακούμε ότι συμβαίνουν στην Τουρκία του Ερντογάν ή στην Ρωσία του Πούτιν. Δεν θα ήθελε κάποιος στην Τουρκία να πάει κόντρα στον Ταγίπ. Σε μία τέτοια περίπτωση κινδυνεύει να γνωρίσει σε πραγματικό χρόνο σκηνές από το Εξπρές του Μεσονυκτίου. Πολύ χειρότερα τα πράγματα στην Ρωσία! Εκεί κυκλοφορούν και περίεργες ασθένειες…

Εμείς όμως είμαστε πλέον Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος «παράγοντας» να σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει από μία δημόσια υπηρεσία, ας πούμε από τις φορολογικές αρχές, να κυνηγήσει έναν άνθρωπο με τον οποίον βρίσκεται σε αντιδικία. Δεν μπορεί σε μία δυτική χώρα το κράτος να χρησιμοποιείται για ιδιοτελείς σκοπούς.

Οι χώρες δεν κερδίζουν τις γαλάζιες σημαίες για τις επενδύσεις (αν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν τέτοιες σημαίες όπως υπάρχουν στις καθαρές παραλίες) με ευχολόγια. Χρειάζονται πράξεις. Χρειάζεται οι αρχές να κάνουν την δουλειά τους και να ενισχύουν την διαφάνεια. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι διαφορετικό σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ασχοληθούν με την περίπτωσή μας οι σοβαροί άνθρωποι. Δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν με μία χώρα που μπορούν ανά πάσα ώρα να χάσουν τα λεφτά τους επειδή ο γείτονάς του, ο κύριος Μήτσος, μίλησε με τον μπατζανάκη του στο υγειονομικό και επιχείρησε να του κλείσει το μαγαζί. Οι σοβαροί ξένοι επενδυτές πάνε σε χώρες που επικρατούν ίδιοι κανόνες για όλους.

Να μην κοροϊδευόμαστε. Αυτά ήταν πράγματα που γινόντουσαν στην Ελλάδα και γι' αυτό ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθούσε πάντα να τα έχει καλά με το Γκουβέρνο. Για να μην έχει προβλήματα. Αλλά ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα πάψουν να συμβαίνουν. Επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ανάπτυξη: Να γίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]