Δεν οφείλουμε στο ελληνικό δημόσιο, δεν πουλάμε λαθραία τσιγάρα

Δεν οφείλουμε στο ελληνικό δημόσιο, δεν πουλάμε λαθραία τσιγάρα

Στον Φιλελεύθερο πήραμε την απόφαση να αποσυρθούμε από την ανακοίνωση του ημερήσιου δελτίου κυκλοφορίας του πρακτορείου Διανομής Τύπου. Κι αυτό για να βγάλουμε από την δύσκολη θέση τους ανθρώπους του πρακτορείου, καθώς δέχονται πολλαπλές «πιέσεις» για να μην συνυπολογίζουν στην κυκλοφορία του Φιλελεύθερου τις ηλεκτρονικές συνδρομές της εφημερίδας. 

Λυπούμαστε για το γεγονός ότι δεν είμαστε τόσο καλοί εκδότες όσο άλλοι και δεν οφείλουμε μερικά εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο, ούτε καν μερικούς μισθούς στους εργαζόμενους μας.

Στο εξής θα ενημερώνουμε κάθε Παρασκευή τους αναγνώστες μας και όποιον άλλον ενδιαφερόμενο για την κυκλοφορία μας. Για τις πωλήσεις μας. Για να μην αναστατώνονται έτσι οι φίλοι μας και αναγκάζονται να ασχολούνται με άλλες εργασίες πέρα από τις δικές τους. Και μάλιστα σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τον Τύπο. Για μας δεν αλλάζει κάτι…

Τις ηλεκτρονικές συνδρομές, βέβαια, τις υπολόγιζαν και στο παρελθόν στην κυκλοφορία εφημερίδων. Αλλά τώρα με τον Φιλελεύθερο φαίνεται ότι απέκτησαν «πρόβλημα». Να τους ενημερώσουμε, πάντως, ότι όλες οι συνδρομές μας είναι πληρωμένες. Αν ήταν να κάνουμε «ατιμίες» θα πουλάγαμε λαθραία τσιγάρα. Ή θα διαλέγαμε για… εργοδότη κάποιον καταζητούμενο από την Interpol και θα κάναμε μαζί σχέδια για να κατακτήσουμε το μέλλον στα media. Τέλος πάντων, ο καθένας με τα όπλα του και με την ιστορία του.

Στις συνδρομές, πάντως, βρίσκεται μία καλή διέξοδο για όλους μας. Και πιο πολύ πιστεύουμε στις ηλεκτρονικές και γι αυτό έχουμε επενδύσει σημαντικά σε αυτό τον τομέα. Ας διαμαρτύρονται όσο θέλουν, αλλά ας ακούσουν και μία άλλη άποψη.

Με καλή διάθεση! Διότι τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας ήταν ενθαρρυντικά. Είμαστε σίγουροι ότι άλλοι που διαθέτουν περισσότερα χρήματα από εμάς και μεγαλύτερα μαγαζιά θα μπορέσουν να πετύχουν περισσότερα κι αυτό θα είναι τελικά σημαντικό για τον ίδιο τον Τύπο. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι ηλεκτρονικές συνδρομές θα μπορούσαν να αναπληρώσουν την δυσκολία διανομής της εφημερίδας σε αρκετές περιοχές της επαρχίας. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, οι εφημερίδες φτάνουν σε πολλές τουριστικές περιοχές αργά το μεσημέρι ή και το απόγευμα!

Η εφημερίδα είναι ένα άλλο μέσο ενημέρωσης από ότι μια ιστοσελίδα κι έτσι πρέπει να παραμείνει. Για όσους πιστούς! Την ίδια ώρα όμως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και να ικανοποιήσουμε τους αναγνώστες μας με update στα ρεπορτάζ της εφημερίδας που έχουν αγοράσει. Από το περίπτερο ή από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο για τον Φιλελεύθερο και δουλεύουμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορείτε να επισκεφτείτε (όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει) την σελίδα fileleftheros.gr και να δείτε και να περιεργασθείτε.
Οι εφημερίδες σήμερα έχουν μικρές κυκλοφορίες. Ακόμη και οι μεγάλες εφημερίδες, τα Νέα και η Καθημερινή, οι οποίες ξεχωρίζουν σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν ικανοποιητικές πωλήσεις γι'' αυτό που είναι, για την ποιότητα της ύλης τους. Κι είναι κρίμα για την ίδια την χώρα. Οι Γάλλοι έκαναν αρκετά πράγματα για να κρατήσουν ζωντανή την υπόθεση «έντυπο».

Ας τους αντιγράψουμε. Είναι κρίμα να παρατηρούμε μόνο την πτώση και α μην κάνουμε κάτι.

Πριν από δύο χρόνια αγοράσαμε τα Νέα της Τέχνης. Πριν από έναν χρόνο βγήκε στα περίπτερα ο Φιλελεύθερος. Θα συνεχίσουμε και στην αγορά του βιβλίου. Ήρθαμε για να μείνουμε. Εντάξει! Δεν θα καταπλήξουμε τα πλήθη. Αφήνουμε αυτό τον ρόλο σε άλλους. Μας ενδιαφέρει μόνο να κάνουμε μία καλή δουλειά. Η ευρωπαϊκή βράβευση του Φιλελεύθερου για την εικαστική του παρουσία μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Η δική σας αγάπη μας δίνει κουράγιο. Όλα τα άλλα δεν μας αγγίζουν.

Θανάσης Μαυρίδης 
[email protected]

*Ταυτόχρονη δημοσίευση με τη στήλη «Πετριές» του Φιλελεύθερου που κυκλοφορεί σήμερα