Δεν κάνουμε αρκετά για τον αντισημιτισμό

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε άρθρο με αυτό τον τίτλο αλλά θα το κάνουμε όσες φορές χρειαστεί.

Αυτή τη φορά, στόχος της ρατσιστικής, αντισημιτικής επίθεσης, ήταν το μνημείο του Ολοκαυτώματος και η Συναγωγή της Λάρισας. Άγνωστος βεβήλωσε ένα μνημείο της ελληνικής ιστορίας και ένα τόπο λατρείας Ελλήνων, με χριστόγραμμα. 

Η Ιερά Μητρόπολη και ο Δήμος Λάρισας εξέδωσαν αμέσως ανακοινώσεις καταδίκης του περιστατικού. 

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο των Εξωτερικών η οποία βέβαια ήταν λάθος γιατί αναφέρεται σε περιστατικό βεβήλωσης στο εβραϊκό νεκροταφείο της Λάρισας ενώ οι επιθέσεις έγιναν αλλού. Καταρχάς, να επισημάνουμε ότι αυτά τα μικρά λάθη που αποκαλύπτουν βιασύνη και τελικά αδιαφορία πονάνε τόσο όσο και οι ρατσιστικές επιθέσεις. Ο ρατσισμός μας αφορά όλους αλλά τους Εβραίους συμπολίτες μας που γίνονται διαρκώς στόχοι τέτοιων υποθέσεων τους πονάει ιδιαιτέρως και τους καταρρακώνει. 

Κατά δεύτερον, το γεγονός ότι την ανακοίνωση την εξέδωσε το Υπουργείο των Εξωτερικών τη στιγμή που το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν αντέδρασε, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη απελπισία στους Εβραίους συμπολίτες μας οι οποίοι το σχολίασαν στα σόσιαλ μίντια. 

Η σημειολογία βγάζει μάτι. Οι Έλληνες Εβραίοι δεν είναι ξένοι, δεν πρέπει να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου των Εξωτερικών. Κι αν υπάρχει κάποιος τύπος νομικού ή νομικοφανούς χαρακτήρα που το επιβάλλει, οι αρμόδιες υπηρεσίες ας μην μπουν στον κόπο να μας απαντήσουν για να μας εξηγήσουν. Το πρόβλημα είναι η σημειολογία που είναι πολύ βαριά για να μείνει ασχολίαστη.
Για τα ελληνικά κόμματα που δεν αντέδρασαν δεν κάνουμε κάποιο σχόλιο. Έχουμε, πλέον απελπιστεί από την αδιαφορία τους για το θέμα και δεν περιμένουμε τίποτα από αυτά.

Πριν από ένα χρόνο, το Νοέμβριο του 2019, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα ενσωματώσει στη νομοθεσία της τους Ορισμούς Εργασίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) για τον Αντισημιτισμό και την Άρνηση του Ολοκαυτώματος. Μάλιστα το συντονισμό της πρωτοβουλίας αυτής ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Η πρωτοβουλία αυτή είχε ανακοινωθεί ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τη διεθνή θέση της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, εντάσσει σημειολογικά, συμβολικά και εννοιολογικά την προεδρία αυτή στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Ένα χρόνο μετά και λίγες, μόλις, μέρες πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία δεν έχουμε πληροφορηθεί τι απέγινε η νομοθετική πρωτοβουλία. Ναι, κατανοούμε. Η πανδημία, ο κορονοϊός, οι ατελείωτες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά η χώρα. Όμως, τι απέγινε;

Ο αντισημιτισμός είναι η ειδεχθεστερη μορφή ρατσισμού. Είναι η αρχαιότερη και «μακροβιότερη» μορφή ρατσισμού. Ο αντισημιτισμός διαρκεί και είναι παρών ανά τους αιώνες, αδιάλειπτα, χωρίς καμία παύση, κανένα διάλειμμα. Και είναι η χαλαρότητα απέναντι στον αντισημιτισμό που αφήνει χώρο και στα υπόλοιπα ειδεχθή είδη ρατσισμού στη βάση της φυλής και της ταυτότητας.

Η καταδίκη των περιστατικών αυτών πρέπει να είναι πάνδημη. Και είναι εντυπωσιακό ότι ενώ οι Έλληνες πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σπεύδουν να καταδικάσουν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας οι θεσμικοί παράγοντες, τα κόμματα, το κράτος, δεν επιδεικνύουν τα ίδια αντανακλαστικά. Γιατί όχι; Γιατί; Είναι πραγματικά ακατανόητο.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει βέβαια εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει στο σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων για τον αντισημιτισμό, η Υπουργός έχει δώσει και μάλιστα πρόσφατα τις σχετικές διαβεβαιώσεις στις εβραϊκές κοινότητες της χώρας. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσει άμεσα. 

Στην Ελλάδα που προσπαθούμε να χτίσουμε, μέσα από πρωτοφανείς αντιξοότητες, ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία θέση.

ΥΓ.: Το βράδυ της Κυριακής το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος και της Συναγωγής στη Λάρισα. Το άρθρο είχε γραφεί κάποιες ώρες νωρίτερα.