Δεν είμαστε πια ομάδα...

Δεν είμαστε πια ομάδα...

Μία ομάδα που ξεχνάει ότι είναι ομάδα την επομένη μιας μάχης, δεν θα έχει στο μέλλον άλλη μάχη για να δώσει. Η αλληλεγγύη είναι το βασικό συγκολλητικό στις σχέσεις των ομάδων και των κοινωνιών. Το χειρότερο, λοιπόν, που μας συνέβη με την κρίση είναι ότι χάθηκε η συγκολλητική ουσία. Είναι το βαρύ τραύμα που φέρει αυτή η χώρα. Κι εκεί ακριβώς ποντάρει ο «εχθρός».

Αν η κρίση είχε προηγηθεί του 2004 και είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της περιόδου 2009 – 2019, τότε οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα είχαν γίνει. Τουλάχιστον όχι στην Αθήνα. Δεν θα έφτανε μία Γιάννα Αγγελοπούλου για να οργανώσει αγώνες, επειδή δεν θα υπήρχε η ορμή και το πάθος των εθελοντών. Διότι οι Ολυμπιακοί του 2004 πέτυχαν επειδή υπήρχαν οι εθελοντές. Κι αυτό νομίζουμε ότι θα φανεί και στις εκδηλώσεις για το 2021. Καλλιτέχνες μπορεί κανείς να πληρώσει και να οργανώσει άρτιες παραστάσεις. Αλλά οι εθελοντές, η ψυχή ενός λαού δεν εξαγοράζεται, ούτε καν ενοικιάζεται...

Είναι μία πρόσθετη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να προσπαθήσει να ξανακτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης. Γι αυτό και ήταν ιδιαίτερα σημαντική η προσπάθεια που έκανε για την ψήφο των ομογενών! Θα μπορούσε να προβάλλει τις αρετές της ιδεολογικής καθαρότητας της αρχικής του θέσης και να εξυψωθεί στα μάτια των φανατικών οπαδών του. Αλλά επέλεξε την μέγιστη δυνατή συναίνεση. Με εκπτώσεις; Με σημαντικές εκπτώσεις, θα λέγαμε. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Όχι, αν θέλει πράγματι να δημιουργήσει κάτι νέο.

Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα κινηθεί στην πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα προσπαθήσει να πετύχει και πάλι μία ευρύτερη συναίνεση. Και σε αυτό θα πρέπει όλοι να αρχίζουν να το συνηθίζουν σιγά – σιγά. Επειδή αυτό χρειάζεται η χώρα. Να ξαναβρεί τα χαμένα της πατήματα. Να ανακαλύψει και πάλι την αλληλεγγύη. Μόνο έτσι θα μπορούν να πιστέψουν όλοι σε ένα κοινό όραμα. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύς στα όποια σχέδια εξυφαίνονται σε βάρος της χώρας μας...

Δεν είμαστε σήμερα μία ομάδα. Έχουν μεσολαβήσει πολλά αυτά τα τελευταία χρόνια για να φτάσουμε σε μια τέτοια θλιβερή εικόνα. Και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια απ΄ όλους για να αποκατασταθούν σχέσεις και δομές. Είναι βέβαιο ότι αυτά δεν γίνονται μέσα σε μία μέρα, αλλά χρειάζεται να υπάρχει η πρόθεση. Είναι μία καλή αρχή.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]