Δεν χρειάζονται κρατικά πλάνα και μοντέλα

Αν διερωτάστε, γιατί δεν γράφω ούτε μια λέξη για την χυδαία επίθεση του Σύριζα στο Θανάση Μαυρίδη, στο Φιλελεύθερο και στο ligeral.gr, απαντώ, ότι κατά πρώτον ο Θανάσης έχει την ευφυία και το χιούμορ να την κερδίσει μόνος του, και κατά δεύτερον αν γράψω αυτά που θέλω, θα περάσω μια ζωή στις δικαστικές αίθουσες, οπότε πάμε στο σημερινό θέμα.

Αρκετοί πολίτες ίσως και να έχουν παρεξηγήσει την συζήτηση που βρίσκεται σήμερα σε έξαρση, που δεν είναι άλλη από την αλλαγή ή μη, του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Μια συζήτηση, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, μια που η χώρα μας κοιτάζει το πρόσωπο του τέρατος, που είναι η συντριβή του τουρισμού, στην μετά covid-19 εποχή.

Η συζήτηση για το μοντέλο και την μορφή ανάπτυξης της Ελλάδας, δεν έχει να κάνει με κάποια πενταετή ή δεκαπενταετή πλάνα, που ήμασταν συνηθισμένοι να ακούμε παλαιότερα, σε εξαγγελίες πολιτικών σχηματισμών. Ούτε έχει να κάνει με τα πλάνα του πάλαι ποτέ κομμουνιστικού συστήματος, κατά την διάρκεια του οποίου, κάποιοι άσχετοι και συχνά αγράμματοι άνθρωποι, σε κάποια κλειστά γραφεία, σχεδίαζαν και αποφάσιζαν για τις τύχες των οικονομιών και των κοινωνιών του ανατολικού μπλοκ.

Ευτυχώς ζούμε σε μια φιλελεύθερη δυτική αστική δημοκρατία και οι τύχες μας δεν εξαρτώνται, ούτε από τις αποφάσεις δικτατορίσκων, ούτε από τους σχεδιασμούς διαφόρων εμμονικών που οραματίζονται σοσιαλιστικούς παραδείσους. 

Στην χώρα μας, έχουμε ένα σχετικά ανοικτό και ελεύθερο επιχειρηματικό παιχνίδι, το οποίο παρ’ όλες τις στρεβλώσεις του, παρ’ όλες τις υπερβολές του, παρ’ όλη την εξάρτηση του από το κράτος και την διαπλοκή του με το πολιτικό προσωπικό, έχει και τον δικό του ανεξάρτητο τρόπο λειτουργίας, αναζητώντας την ανάπτυξη και την κερδοφορία.  

Οπότε η αλλαγή ή όχι, του τρόπου που λειτουργεί η εγχώρια οικονομία δεν εξαρτάται από γενικές πολιτικές και κυβερνητικές αποφάσεις, του τύπου: “φτιάξτε ξενοδοχειακές μονάδες”, “ασχοληθείτε με την γεωργία”, “ιδρύστε start ups”, “κτίστε βιομηχανίες”, “κάνετε εξαγωγές”.  Οι επιχειρηματίες δεν υπακούουν γενικά στις κυβερνητικές ντιρεκτίβες. Συχνά όμως τις ακολουθούν, ειδικά όταν πίσω από αυτές κρύβονται επιδοτήσεις, εγγυήσεις, ενισχύσεις και κίνητρα. 

Και αυτό συμβαίνει, διότι ο επιχειρηματίας δεν προσανατολίζεται συχνά πάνω σε μια δική του ιδέα, ή σε μια δική του έμπνευση, αλλά ακολουθεί για σιγουριά, τον δρόμο στον οποίο “πέφτει” κρατικό χρήμα. Δηλαδή επιλέγει την επένδυση του, με κριτήριο το κρατικό δωρεάν χρήμα και όχι τον κλάδο, την εξειδίκευση, την προοπτική, τα προϊόντα και άλλα. Για αυτό και έχουμε καταλήξει στην “μονοποικιλιακή” ανάπτυξη, διότι οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, κατευθύνονταν στον τομέα του τουρισμού.

Το οικονομικό μοντέλο δεν είναι κάτι που προκαθορίζεται από το κράτος και υιοθετείται άκριτα από τους επιχειρηματίες. Όταν το κράτος απουσιάζει, τότε ο επιχειρηματίας κινείται προς την κατεύθυνση που διακρίνει ευκαιρίες, συγκριτικά πλεονεκτήματα και φυσικά, κέρδος. Αν ο αλλοδαπός επενδυτής βρίσκει, αυτό το φιλικό προς αυτόν επενδυτικό περιβάλλον στον τουρισμό, θα κινηθεί προς τον τουρισμό, όσα και να του λέει το κράτος για το επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης, που θα μπορούσε να σημαίνει στροφή προς την βιομηχανία. Αν ο εγχώριος επενδυτής επιθυμεί να επενδύσει σε καινοτόμα εξαγόμενα προϊόντα, τότε κανένα κρατικό πλάνο ή μοντέλο, δεν θα καταφέρει να αποτρέψει αυτήν την κίνηση.

Τι θέλουμε να πούμε; Ότι δεν χρειάζεται να λέμε, ότι η οικονομία θα πάει προς τα εδώ ή προς τα εκεί. Η οικονομία και η επιχειρηματικότητα, θα κινηθούν προς την δική τους κατεύθυνση, αν και εφ’ όσον οι όροι του παιχνιδιού είναι καθαροί και οι ευκαιρίες ίσες. Και αυτό είναι κάτι, που πρέπει να επιτύχει η κυβέρνηση. Την θέσπιση καθαρών και ίσων όρων. Ειδικά σήμερα, που τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης και το νέο ΕΣΠΑ, έχουν ανοίξει την όρεξη, σε όσους για χρόνια στήριζαν και στηρίζουν την επιχειρηματικότητα τους στο κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα. 


 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.