Δεκαεπτά μέρες και η δικαιοσύνη ακόμα αφουγκράζεται

Του Αντώνη Πανούτσου

Δεκαεπτά μέρες μετά την διακοπή του ματς του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ το πρωτάθλημα θα ξαναρχίσει. Με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη να έχει διασφαλίσει ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν αφού οι ομάδες δέχτηκαν να υπογράψουν τους όρους που έθεσε.

1) Ότι αν οι οπαδοί μπαίνουν στο γήπεδο τουλάχιστον τέσσερις φορές η ομάδα θα υποβιβάζεται.  

Θα το προσπαθήσουν αλλά δύσκολα θα το πετύχουν. Μια ομάδα δίνει 15 ματς πρωταθλήματος κάθε χρόνο μια ομάδα στο γήπεδο της. Βάλτε 2, 3 ακόμα για το κύπελλο και γίνανε 18. Σύμφωνα με τον κανονισμό αν μπουν στο γήπεδο και η είσοδος τους συνδυαστεί με βιαιοπραγίες ή φθορές η τιμωρία είναι να παίξει δύο έως τέσσερα ματς χωρίς θεατές. Στην καλύτερη μένουν 12 ματς που στο γήπεδο θα υπάρχουν οπαδοί της. Σε υποτροπή η ποινή διπλασιάζεται. Άρα 4 έως 8 ματς χωρίς οπαδούς. Στην καλύτερη έμειναν άλλα 7  ματς εντός έδρας. Ξαναμπαίνουν έμειναν 2. Εδώ τα πράγματα σκουραίνουν. Στα 2 πρωταθλήματος που έμειναν και συν τα 2-3 του κυπέλλου η ομάδα θα κινδυνεύει να υποβιβαστεί. Κινδυνεύει βέβαια και δεν πέφτει σίγουρα. Αλλά από εδώ και εμπρός οι ομάδες που οι οπαδοί τους μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο σε όλους τους αγώνες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον δρακόντειο νόμο του Βασιλειάδη.  

Επίσης ας σημειωθεί ότι το ματς του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ δεν διακόπηκε επειδή στο γήπεδο μπήκαν οπαδοί αλλά επειδή μπήκε ο Ιβάν με τους σωματοφύλακες και το κουμπούρι. Αλλά ας μην γινόμαστε μεμψίμοιροι και αφήνουμε τα γεγονότα να μας χαλάνε ένα τόσο ωραίο μέτρο.

2) Ότι σε περίπτωση δυσφημιστικών δηλώσεων από αξιωματούχους που υποδαυλίζουν φαινόμενα βίας και πραγματοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο, για παράδειγμα σε ΜΜΕ ή social media, τότε θα τιμωρείται η ομάδα τους. 

Αυτό υπήρχε από την εποχή του Κοντονή. Αλλά επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως. Και η αποτελεσματικότητα φάνηκε αμέσως. Στην επόμενη συνεδρίαση της Λίγκας ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης συγκρούστηκε (όπως λατρεύω να διαβάζω σε τέτοιες περιπτώσεις) με τον διευθυντής επικοινωνίας του Ολυμπιακού. Οι γνώμες για τα διαμειφθέντα διίστανται. Αλλά σύμφωνα με τους περισσότερους ο Καραπαπάς αποκάλεσε τον Γκαγκάτση «τσουτσέκι». Με τον Γκαγκάτση να ανταποδίδει την φιλοφρόνηση αποκαλώντας τον «σαπιοκοιλιά».  Τεχνικά βέβαια δεν είναι δηλώσεις αλλά απόψεις. Η διάθεση όμως είναι που μετράει και η προσπάθεια να τιμηθεί από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ το μέτρο Βασιλειάδη μόνο επαίνους μπορεί να έχει.

3) Ότι η ευθύνη για τη φύλαξη των αγώνων, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, θα περιέρχεται εξ ολοκλήρου στις ΠΑΕ και η αστυνομία μένει εκτός γηπέδων.

Κάτι απολύτως απαραίτητο που αποδείχτηκε στο ματς της Τούμπας. Αφού ως γνωστόν αν αντί για την αστυνομία στο γήπεδο της Τούμπας υπήρχε security του ΠΑΟΚ που πλήρωνε ο Ιβάν Σαββίδης θα τον είχε σταματήσει από το να κάνει το ντου.

4) Ότι καταργείται το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ως τρίτος βαθμός των πειθαρχικών αδικημάτων.

Το οποίο είχε συσταθεί για να μην πηγαίνουν οι ελληνικές ομάδες στην Ελβετία και τις υποθέσεις τους δικάζει το CAS που είναι ακριβό. Τώρα καταργείται για να πηγαίνουν και πάλι στο CAS Και την επόμενη φορά που θα διακοπεί αγώνας ο Βασιλειάδης ή όποιος είναι υφυπουργός θα το ανασυστήσει. Το μέτρο θα μπορούσε απλά να λέει «στα μονά ντου τις υποθέσεις θα εξετάζει το διαιτητικό και στα ζυγά το CAS» αλλά θα έχανε την πλάκα του.

Και το απαραίτητο ηθικό δίδαγμα: Τα μέτρα λαμβάνονται όπου θα υπάρχει το θάρρος να απονεμηθεί δικαιοσύνη και στο σημείο όμως που κάνει τζιζ, στην απόφαση για την διακοπή του ματς του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ η κατάσταση είναι όπως πριν από 17 μέρες. Ο πρόεδρος όμως του ΣτΕ το είχε πει. ««Υποχρέωση του δικαστηρίου είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία»  Με τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη για ομιλία και με την καταδίκη του ΠΑΟΚ αναπόφευκτη η δικαιοσύνη είχε την υποχρέωση να αφουγκραστεί. Μέχρι να τελειώσει την ομιλία ο Τσίπρας, να γυρίσει στην Αθήνα,  η ποινή να ανακοινωθεί, τα μέτρα του Βασιλειάδη να δοκιμαστούν στην πράξη. Και να ληφθούν νέα μέτρα που θα λύσουν το πρόβλημα οριστικά.