Δέκα μικροί νέγροι

Του Θανάση Χειμωνά

Δέκα παιδιά μεταναστών και προσφύγων έκλεψαν τις τελευταίες μέρες την παράσταση στη χώρα μας. Κάτω φυσικά από την σκιά της «περήφανης διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης με τους «Θεσμούς».

Τα εννέα από αυτά ήταν παιδιά προσφύγων από τη Συρία τα οποία (προσπαθούν να) πάνε σχολείο στο Ωραιόκαστρο. Το δέκατο είναι ένα παιδί (έχει ενηλικιωθεί πλέον) μετανάστη (ενδεχομένως παράνομου την εποχή εκείνη) από τη Νιγηρία.

Τα ονόματα των «9» δεν τα γνωρίζουμε. Το μόνο που έχουμε πάρει είδηση είναι πως μια χούφτα νεοέλληνες αγριάνθρωποι έχουν βάλει στόχο της ζωής του να μην τους επιτρέψουν να «μολύνουν» κάθε απόγευμα τα ιερά ελληνικά θρανία που τα πρωινά υποδέχονται τους ιερούς πισινούς των κανακάρηδών τους. Τις όμορφες εικόνες ελληνικής φιλοξενίας τις απολαύσαμε live χθες όταν ορισμένοι «υπερπατριώτες», αφού αποδοκίμασαν τους δασκάλους που πήγαιναν φαγητό στα προσφυγάκια αυτά, προπηλάκισαν άγρια την ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ, Ελένη Ιατρού, επειδή δεν υιοθέτησε το αφήγημα μίσους τους. Επαναλαμβάνω πως όλος αυτός ο παροξυσμός ξενοφοβίας στη συγκεκριμένη περιοχή (ο οποίος φυσικά δεν χαρακτηρίζει τους κατοίκους της συνολικά αλλά μόνο τη συγκεκριμένη συμμορία) δεν έχει να κάνει π.χ. με την έξαρση της εγκληματικότητας. Αφορά εννέα παιδάκια με μονοψήφια ηλικία που πάνε σχολείο. Τα οποία κάποιοι συμπατριώτες μας έκριναν λογικό να αντιμετωπίσουν με γιούχες και βυζαντινές (!) σημαίες.

Το δέκατο «παιδί» της άτυπης αυτής «παρέας» το ξέρετε όλοι σας. Πρόκειται για τον Γιάννη Αντετονκούμπο ο οποίος σημείωσε μια τριαντάρα πόντους στο πρόσφατο All Star Game του ΝΒΑ και αποθεώθηκε από το πανελλήνιο. Αλήθεια, ποια είναι η διαφορά του άσου των Μιλγουόκι Μπακς από τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο πέρα από το ότι εκείνος πρόλαβε να γεννηθεί σε ελληνικό έδαφος; Ξενάκια δεν είναι όλοι τους; Ας μην ξεχνάμε δε πως μέχρι πριν πέντε χρόνια ο Αντετονκούμπο δεν είχε καν την ελληνική υπηκοότητα. Απλώς έτυχε (γιατί μιλάμε πραγματικά για χάρισμα- δεν πιστεύω πως το μπάσκετ το έμαθε από τις προπονήσεις του στα νταμάρια των Σεπολίων) να είναι καλός σε κάτι και να βοηθήσει τους Ελληνάρες να πουλήσουν μούρη επειδή έχουν έναν από τους κορυφαίους νέους παίχτες στο σημαντικότερο πρωτάθλημα του κόσμου..

Γιατί οι πρώτοι εννιά είναι ανεπιθύμητοι και ο δέκατος λατρεμένος;

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές. Είναι απλώς φανατικοί μπασκετόφιλοι. Και δεν αντέχουν ξένους που να μην βαράνε τρίποντα από τον Θεό και να μην ξέρουν να κάνουν «άλεϊ χουπ». Η αλήθεια βέβαια είναι πως ακόμα και ο νεοελληνικός ρατσισμός είναι μπάσταρδος. Ο Έλληνας είναι ρατσιστής όποτε τον συμφέρει. Όπως τη δεκαετία του '90 που έβριζε τους Αλβανούς αλλά βάπτιζε «Βορειοηπειρώτες» τους Αλβανούς αθλητές της άρσης βαρών και του στίβου για να γεμίζει εθνική περηφάνια. Μισεί τον ξένο αλλά όταν τον βολεύει θα τον βαπτίσει Έλληνα για να νιώσει ο ίδιος σπουδαίος. Και ρατσιστής και υποκριτής.