Δε γίνεται υγεία με ΣΥΡΙΖΑ

Δε γίνεται υγεία με ΣΥΡΙΖΑ

Της Φανής Πατρή*

Η υγεία δεν είναι νοσταλγία για να "χτιστεί" με παλιά υλικά. Είναι παρόν και μέλλον. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Ένα δικαίωμα που καταπατείται από τα ψέματα, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, που κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό για να κρύψει την ανικανότητά της.

Συγκεκριμένα:

Φάρμακο

Η Ελλάδα κατέχει την 7η υψηλότερη θέση στην ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη. Για το 2017 η συμμετοχή των ασθενών και της φαρμακευτικής βιομηχανίας έφτασε στο 50% της συνολικής εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 30% (764 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2015.

Τα χρήματα που κλήθηκε να πληρώσει από την τσέπη του ο Έλληνας φορολογούμενος για να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα του για το 2017 είναι 106 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2016 και 266 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2012.

Πρόσφατος νόμος 4512/2018 σχετικά με επιτροπή αξιολόγησης τροφίμων δημιουργεί καθυστέρηση στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

Οι κλινικές μελέτες παραμένουν στάσιμες και η Ελλάδα απορροφά μόλις το 2,2 τις χιλίοις από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Υπόσχονταν στήριξη του ελληνικού φαρμάκου. Η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 60% των εγχώριων αναγκών, αλλά σήμερα περιορίζεται μόνο στο 23%. Με την αντιαναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδήγησε στην απόλυση 1700 εργαζόμενους από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Δαπάνες Υγείας

Ο προϋπολογισμός του 2018 για τα νοσοκομεία είναι μειωμένος κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017,ενώ οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ σε σχέση με το 7,2% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ είναι μειωμένη κατά 226 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. διατίθενται αποκλειστικά προς κάλυψη της περίθαλψης των περίπου 1,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες τους,ενώ τα νοσοκομεία καλούνται να διαχειριστούν την περίθαλψη τους χωρίς επιπλέον πόρους.

Το ένα 1 ευρώ ανά συνταγή δεν καταργήθηκε, αφού για την κατάργησή του έπρεπε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Ακόμη διατυμπανίζουν την κατάργηση του 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων (ποσό που ούτως ή άλλως οι ανασφάλιστοι ασθενείς, οι άποροι και οι χρονίως πάσχοντες δεν το πλήρωναν), ενώ υπερπλασίασαν το κόστος για τον πολίτη με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και παρακράτηση σε όλες τις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% και στις επικουρικές και πρόσθετες από 0% σε 6%.

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Ψηφιακή Υγεία

Στην εποχή της e-health και των big data η Ελλάδα πηγαίνει με τα καραβάνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπόσχονταν χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας προς όλους τους κατοίκους της χώρας, μηχανοργάνωση των δημόσιων δομών υγείας και κατάρτιση υγειονομικού χάρτη.

Όμως,μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραμένει στάσιμη,χωρίς καμία εξέλιξη, καμία διασύνδεση μεταξύ νοσοκομείων και ΠΦΥ, ενώ η καταγραφή των δημόσιων δομών της υγείας είναι ελλιπής.

Προσλήψεις στην υγεία

Έταζαν αθρόες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Αντιθέτως το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 7.023 υπαλλήλους επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στην ΠΦΥ μειώθηκε κατά 2.208 (πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου υγείας), ενώ στο ΕΚΑΒ κατά 114 διασώστες.

Οι ελάχιστες προσλήψεις που έχουν γίνει αφορούν κυρίως επικουρικούς,οι περισσότεροι εκ των οποίων πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Από τις 239 ΤΟΜΥ που εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λειτουργούν μόνο 12% με υποτυπώδη παροχή υπηρεσιών.

Παρά τις εξαγγελίες τα πρώην ΙΚΑ – ΠΕΔΥ – Αστικά Κέντρα Υγείας (πλέον όλα λέγονται ΚΥ), δεν στελεχώνονται ούτε με τις βασικές ειδικότητες ΠΦΥ.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι απροετοίμαστος και ελλιπής.Απόδειξη η επιδημία ιλαράς με 2345 κρούσματα να έχουν καταγραφεί από 1/5/2017 μέχρι 29/3/2018 στη χώρα μας.

Η καθολική πρόσβαση των πολιτών στις δομές υγείας ίσχυε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα με βάση την υπ' αρ. 56432 απόφαση των υπουργών υγείας και οικονομικών (ΦΕΚ Β 1753 – 28.06.2014), οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνταν των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου και δεν ήταν ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, καθώς και οι ασφαλισμένοι που είχαν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τους, δικαιούνταν δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα.

Ψυχική Υγεία

Δεν έπραξαν το παραμικρό για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Αθέτησαν το σύμφωνο Λυκουρέντζου-Andor, το οποίο προέβλεπε το κλείσιμο των ψυχιατρείων και την απο-ασυλοποίηση των ασθενών, με τη δημιουργία ψυχιατρικών μονάδων εντός των γενικών νοσοκομείων.

Διπλασίασαν την χρηματοδότηση των ΜΚΟ στον χώρο της ψυχικής υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ΠΦΥ στην ψυχική υγεία είναι υποτυπώδης και αποτελεί επίσης "προνομιακό χώρο" διαφόρων ΜΚΟ.

Η εφαρμογή της "Ψυχαργούς" (πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη) καθώς και η δημιουργία νέων δομών παραμένουν καθηλωμένες.

Τα κέντρα ψυχικής υγείας παραμένουν όπως παραδόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σε λιγότερα από 40, ενώ τα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα παραμένουν όσα ήταν περίπου το 2015. Η γεωγραφική κατανομή των ψυχικών δομών είναι άνιση, αφήνοντας ακάλυπτους ολόκληρους νομούς στην Ελλάδα.

Η κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι είναι τραγική.

Νοσοκομεία, ΜΕΘ, ΥΠΕ

Τα νοσοκομεία καταποντίζονται σε επίπεδα τριτοκοσμικά.

Τεράστιες λίστες αναμονής για ΜΕΘ, ενώ 150 κλίνες ΜΕΘ (σύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες) παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Νομοσχέδιο για τις ΥΠΕ δεν υπάρχει. Μόνο στα λόγια έγιναν από 7 σε 9 ή και περισσότερες.

Στη ζωή δεν αρκούν μόνο τα λόγια. Τον τελικό λόγο έχουν τα έργα. Ο Σύριζα δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτική υγείας στην Ελλάδα του 21 αιώνα.

Αξίζουμε καλύτερα!

* Η κ. Φανή Πατρή είναι γιατρός και πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που έχει περάσει από τη διαδικασία επιλογής του Μητρώου Στελεχών.