Δ. Σαρηγιάννης: Χωρίς τζάκι φέτος για να αποφύγουμε διασπορά και επιπλοκές

Δ. Σαρηγιάννης: Χωρίς τζάκι φέτος για να αποφύγουμε διασπορά και επιπλοκές

Σήμα κινδύνου για να μην ανάψουμε τζάκι το φετινό χειμώνα και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την εκπομπή σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, στέλνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο λόγος είναι ότι τα σωματίδια βοηθούν όχι μόνο στη διασπορά του ιού, αλλά και στην επιβάρυνση όσων έχουν ήδη νοσήσει, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς θρόμβωσης, ενισχύοντας και τη δράση του ιού.

Ο καθηγητής μιλώντας στο Liberal.gr εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη τονίζοντας ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν πολύ χαλαρότερα από αυτά που εφαρμόζονται στη χώρα μας με αποτέλεσμα την ευκολότερη εξάπλωση του ιού.

Αντίστοιχα λοιπόν και για τη χώρα μας επισημαίνει ότι η ενδεχόμενη αύξηση της κινητικότητας για κοινωνικούς λόγους ενόψει γιορτών, πέραν του περιορισμένου ανοίγματος για ψώνια, θέτει σε κίνδυνο την πτωτική πορεία που βλέπουμε σήμερα.

Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη

Η Ευρώπη φλέγεται. Πώς θα φτάσουν μέχρι τις γιορτές; Πώς βλέπετε τα καινούρια lockdown που επιβάλλονται ξανά;

Εξαρτάται από τη χώρα. Η Γερμανία είναι από τις χώρες με τα πιο πλήρη πακέτα μέτρων και ίσως η μοναδική ή τουλάχιστον η πιο μεγάλη που περιλαμβάνει στις προδιαγραφές και την απολύμανση του αέρα εκεί που χρειάζεται, όταν η Γαλλία δεν το έχει. Το lockdown όμως που είχαν, ήταν από τα πιο χαλαρά όταν τα δικά μας lockdown είναι πολύ πιο σκληρά. Παρόλα αυτά, υπάρχει και η κούραση, οπότε γι΄ αυτό τώρα μιλάμε για πιο σκληρά μέτρα και σκληρότερη εφαρμογή του lockdown.

Στη Γαλλία έγινε πιο νωρίς η απεμπλοκή και το άνοιγμα εφαρμόστηκε σταδιακά, αλλά τα μέτρα ήταν και πάλι πιο χαλαρά από τα δικά μας.

Στην Ιταλία όμως έχουν αργήσει να πάρουν πιο αυστηρά μέτρα και έχει ξεφύγει και πάλι η κατάσταση. Τώρα κλείνουν σταδιακά, αλλά είναι φανερό ότι η υστέρηση στη λήψη μέτρων ευνοεί τη διασπορά. 

Αντίστοιχα και οι Άγγλοι ήταν σχεδόν σε μη μέτρα και τώρα μπαίνουν σε στάδιο 3, κάτι περίπου σαν lockdown. 

Ημίμετρα δεν χωρούν εδώ. Ή το σταματάς ή σε ταλαιπωρεί, και μάλιστα άσχημα.

Στα δικά μας τώρα, η μείωση κρουσμάτων και θανάτων είναι εμφανής; Τι προβλέπετε ως τις 7 Ιανουαρίου που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα;

Η πτώση των κρουσμάτων πλέον είναι εμφανής, και μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε την πτώση αυτή μέχρι να μειωθούν κατά επιπλέον ένα τρίτο ως το τέλος του έτους. Σήμερα ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι περίπου στα 1.200 κρούσματα - παρ' ότι για κάποιες από τις τελευταίες ημέρες είχαμε μεμονωμένα θεαματική μείωση- και η πτώση μπορεί να φτάσει μέχρι τα 800 κρούσματα, μιλώντας πάντα για κυλιόμενο μέσο όρο.

Ακολουθώντας την τάση αυτή, η ελάχιστη τιμή θα είναι στο τέλος της χρονιάς, γιατί στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια άνοδος ως τις 7 Ιανουαρίου - λόγω των γιορτών. Η αύξηση θα είναι μικρή και αργή, καθώς θα συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα, όμως στη συνέχεια θα επιταχυνθεί με την άρση τους. Και εδώ θα πρέπει να προσέξουμε.

Οι θάνατοι ακολουθούν κι αυτοί τις μειώσεις με μια διαφορά 15 ημερών σε σχέση με τα κρούσματα. Και μέχρι στιγμής φαίνεται να παρουσιάζουν μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με την πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που ευχόμαστε να κρατήσει. Αλλά σε αυτό συμβάλλει και ότι και οι ηλικίες ευτυχώς είναι μικρότερες, οπότε οι ασθενείς καταφέρνουν να το ξεπερνούν. Αυτό φαίνεται και από το χρόνο που παραμένουν στις ΜΕΘ και ο οποίος είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την Άνοιξη ή τον περασμένο Σεπτέμβριο, γιατί φαίνεται πως είναι πιο ανθεκτικοί, ευτυχώς.

Τι επίδραση θα έχει το περιορισμένο άνοιγμα που επιχειρείται μέχρι τις γιορτές;

Δεν ανησυχώ για το "click away". 

Ανησυχώ όμως για τα κομμωτήρια. Μπορεί να μην υπάρξει συνωστισμός, αφού υπάρχει το ραντεβού. Όμως το σωματιδιακό φορτίο στο χώρο από τις δραστηριότητες που γίνονται στο κομμωτήριο με τις λακ, δημιουργούν συνθήκες αεροζόλ, που προφανώς οδηγεί και τα σωματίδια που βρίσκονται στο χώρο να μπορούν να λειτουργήσουν ως οχήματα μεγαλύτερης διασποράς.

Μπορεί να χρησιμοποιείται η μάσκα, αλλά όχι από όλους και όχι πάντα. Και επιπλέον η απόσταση με τον πελάτη είναι υπερβολικά μικρή. Εκεί μπορεί να κολλήσει κανείς με ευκολία. Η διασπορά θα είναι μικρή μεν, αλλά θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Στη Εκκλησία νομίζω ότι τα μέτρα θα τηρηθούν. Εξάλλου έχει υπάρξει σημαντικός φόρος ζωής στους ιερωμένους.

Φοβάστε πρόσθετη κινητικότητα ενόψει εορτών, πέραν του εμπορικού ανοίγματος; Για παράδειγμα για κοινωνικούς λόγους; 

Ε, ναι, βέβαια! Δεν είναι μόνο το κοινωνικό κομμάτι της παρέας και του φίλου, αλλά επεκτείνεται και σε σχέση με την οικογένεια. Αυτές τις μέρες κάνουμε ότι δεν είχαμε κάνει όλο τον υπόλοιπο καιρό. Βρίσκουμε ευκαιρία να έρθουμε επαφή και με τους συγγενείς και τους φίλους, γι΄ αυτό και θέλει τρομερή προσοχή. Γιατί επιπλέον, δεν βοηθούν και ο συνθήκες. Είναι διαφορετικό να δεις το συγγενή άνοιξη ή καλοκαίρι έξω σε ανοικτό χώρο και διαφορετικό σε κλειστό σπίτι γιατί κάνει κρύο.

Τι άλλο θα πρέπει να προσέξουμε λόγω των ημερών;

Πρέπει να προσέξουμε ξανά το θέμα της σύνδεσης της πανδημίας με τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Δεν φτάνει μόνο η μάσκα ή η απολύμανση του αέρα. Επειδή πρόκειται για μια περίοδο που κάνει κρύο θα πρέπει να μην θερμάνουμε τζάκι και να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο - αν είναι δυνατό να πάμε με τα πόδια για ψώνια.

Φέτος πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε το σωματιδιακό φορτίο. Να μην ανάψουμε λοιπόν τζάκι για να νιώσουμε καλά. Πρέπει να μειώσουμε την εκπομπή σωματιδίων κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, να απολυμάνουμε τον αέρα και να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο εξαερισμό. Φυσικά, αν δεν μπορούμε να μην ανάψουμε τζάκι, τότε θα πρέπει να απολυμάνουμε τον αέρα ή να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο εξαερισμό.

Και η κυβέρνηση αν έχει σκοπό να επιδοτήσει τη θέρμανση να το κάνει τώρα, για να αποφύγουμε τις εκπομπές από τα σωματίδια.

Όσο για τον καθένα από μας, να βρούμε άλλο τρόπο να αισθανθούμε καλύτερα, και όχι το τζάκι, γιατί τα σωματίδια πέραν του ότι βοηθούν στη διασπορά του ιού, παρεμβαίνουν και στη φυσιολογία του οργανισμού μας και επάγουν την ικανότητα θρόμβωσης του αίματος.