Δ. Πολύζος: Ο θλιβερός κατήφορος να εκπαιδεύουμε νέους για άλλες χώρες, πρέπει να σταματήσει

Δ. Πολύζος: Ο θλιβερός κατήφορος να εκπαιδεύουμε νέους για άλλες χώρες, πρέπει να σταματήσει

Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των Πανεπιστημίων και την διασύνδεσή τους με την παραγωγή τονίζει ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου Πατρών Δημοσθένης Πολύζος μιλώντας στο Liberal gr. Και υπογραμμίζει πως, ο θλιβερός κατήφορος να εκπαιδεύουμε νέους για άλλες χώρες πρέπει να σταματήσει.  

Οι Έλληνες πολίτες, όπως αναφέρει ο κ. Πολύζος που είναι καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών κι Αεροναυπηγών, πληρώνουν ένα πανεπιστήμιο για να έχουν κοινωνικό και οικονομικό όφελος απ' αυτό και όχι για να δημιουργήσουν ένα χώρο εκπαίδευσης ανέργων για τη χώρα μας και εργαζομένων για το εξωτερικό. Εκτιμά δε ότι, το Patras IQ, που πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα την 4η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, κατάφερε να ενώσει για πρώτη φορά κάτω από τις ιδέες που πρεσβεύει, ακαδημαικά και ερευνητικά ιδρύματα και φορείς της πόλης, της περιφέρειας και την πολιτεία.   

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

Κύριε Πολύζο, το Patras IQ αποκτά πλέον, θεσμικό ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Ποια είναι τα θετικά αποτελέσματα από την περσινή εμπειρία. Έχετε κάνει έναν απολογισμό στον χρόνο που πέρασε;

Είναι γεγονός ότι το Patras IQ κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερο και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό. Άρχισε δειλά με μία έκθεση που παρουσίαζε την ερευνητική δραστηριότητα κυρίως του Πανεπιστημίου Πατρών και σήμερα στην έκθεση του  Patras IQ συμμετέχουν ερευνητές από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα με ιδέες που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και εταιρείες οι οποίες παρουσιάζουν προϊόντα που έχουν προκύψει από την συνεργασία τους με κάποιο ερευνητικό φορέα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Patras IQ δείχνει να επηρεάζει όλο και περισσότερους φοιτητές, νέους ερευνητές και επιχειρηματίες οι οποίοι με τη σειρά τους αλλάζουν την ατμόσφαιρα της διασύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα στη περιοχή μας και κατ' επέκταση στην Ελλάδα.

Η θλιβερή εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος όπου πανεπιστήμια και επιχειρήσεις ήταν δύο παράλληλοι κόσμοι φαίνεται να αλλάζει και δίαυλοι επικοινωνίας και υγιούς συνεργασίας αρχίζουν να αναπτύσσονται μεταξύ τους. Όσο για τον απολογισμό θα ήθελα να τονίσω ότι το μεγάλο επίτευγμα του Patras IQ είναι ότι κατάφερε να ενώσει για πρώτη φορά κάτω από τις ιδέες που πρεσβεύει ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, φορείς της πόλης, φορείς της περιφέρειας και την πολιτεία. Δεν είναι εύκολο βήμα αυτό. Όμως αφού το πέτυχε να είστε σίγουρος ότι τα αποτελέσματα στα οποία στοχεύει το Patras IQ θα έρθουν σύντομα.

Eκτός από το καθιερωμένο κεντρικό event, διοργανώνετε και άλλες δράσεις που συνδέονται με τους στόχους του θεσμού, κατά την διάρκεια της χρονιάς;

Η έκθεση αποτελεί το ετήσιο κεντρικό γεγονός του Patras IQ. Η πλατφόρμα του Patras IQόμως, έχει δημιουργηθεί για να προωθεί σε ετήσια βάση την διασύνδεση ερευνητικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής και της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Patras IQ από την προηγούμενη έκθεση μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει σχετικές εκδηλώσεις σε Πύργο και Αγρίνιο, έχει προσκαλέσει διακεκριμένους ομιλητές σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, έχει παρουσιάσει  τους στόχους του σε ημερίδες που έχουν διοργανωθεί σε διάφορα μέρη της χώρας και έχει γίνει αγωγός διασύνδεσης νέων επιχειρηματιών και ερευνητών. Η μεγαλύτερη χαρά μας όμως είναι όταν γινόμαστε χορηγοί σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν φοιτητές του πανεπιστημίου μας και του ΤΕΙ για θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Σκοπός σας είναι να κάνετε την Πάτρα κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας; Yπάρχουν σχέδια για δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας της έκθεσης;

Η Πάτρα έχει βιομηχανική κουλτούρα μιας και επί μακρόν φιλοξένησε μεγάλες επιχειρήσεις και ανέπτυξε ισχυρό βιομηχανικό τομέα. Ακόμη και σήμερα διαθέτει σημαντικές για την εποχή βιομηχανικές μονάδες, δραστήρια επιμελητήρια και βιομηχανικούς συνδέσμους. Διαθέτει δύο πανεπιστήμια, ένα τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, τρία ερευνητικά ινστιτούτα και ένα επιστημονικό πάρκο. Αν σ' όλα αυτά συνυπολογίσουμε και το επίτευγμα του Patras IQ,  τότε μπορώ να πω με αισιοδοξία ότι η Πάτρα μπορεί να γίνει κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας θα ήθελα να πω με χαρά ότι οι ενέργειες για μόνιμο εκθεσιακό χώρο του Patras IQ έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Ως Αντιπρύτανης ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, ποια είναι η πρότασή σας, για μία σύγχρονη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα συνδέει το κάθε ίδρυμα με την καινοτομία, την έρευνα και τη  ανάπτυξη μιας περιοχής;

Το πανεπιστήμιο είναι η ελπίδα κάθε χώρας για ανάπτυξη. Είναι ο χώρος όπου γεννώνται νέοι επιστήμονες, νέα γνώση και καινοτόμες ιδέες που με τη σειρά τους οδηγούν στη παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, παράγουν πολιτισμό και δημιουργούν επιχειρήσεις που συμβάλουν πρωτίστως στην ανάπτυξη της τοπικής και κατ' επέκταση της εθνικής οικονομίας. Τις τελευταίες δεκαετίες οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα πανεπιστήμιά μας κινήθηκαν σε λανθασμένη κατεύθυνση. Αν ανατρέξετε σε δημοσιεύματα εφημερίδων και ανακοινώσεις των ΜΜΕ θα δείτε ότι αυτό που κυριαρχούσε ήταν το πόσο πετυχημένοι είναι οι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό, πόσο περιζήτητοι οι απόφοιτοί μας σ' όλο το κόσμο, ανακοινώσεις ίδρυσης μεγάλων και επιτυχημένων εταιρειών από Έλληνες στο εξωτερικό και βραβεύσεις ερευνητών Ελληνικών πανεπιστημίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δηλαδή με λίγα λόγια όλα έδειχναν ότι παράγουμε γνώσεις και πλούτο για οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον τόπο μας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο θλιβερός κατήφορος να εκπαιδεύουμε νέους για άλλες χώρες πρέπει να σταματήσει.

Ένα πανεπιστήμιο θεωρείται πετυχημένο όταν γίνεται αγωγός νέας γνώσης, παρέχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και βοηθά με έμμεσο ή άμεσο τρόπο στην δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σ' όλο το κόσμο. Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν ένα πανεπιστήμιο για να έχουν κοινωνικό και οικονομικό όφελος απ' αυτό και όχι για να δημιουργήσουν ένα χώρο εκπαίδευσης ανέργων για τη χώρα μας και εργαζομένων για το εξωτερικό. Πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό άλλωστε είναι και το αγωνιώδες μήνυμα του Patras IQ.

Σ' ότι αφορά την προοπτική σύνδεσης των φοιτητών  με την επιχειρηματικότητα, παρατηρείτε κάποια αλλαγή, σε σχέση με τον προσανατολισμό τους; Τι περιμένουν οι νέοι επιστήμονες της Πάτρας από την αγορά εργασίας; Προετοιμάζονται και αυτοί να φύγουν στο εξωτερικό; 

Ναι υπάρχει αλλαγή. Πάντα οι άνθρωποι στρέφουν τα ενδιαφέροντά τους σε δραστηριότητες που οδηγούν στην απασχόληση. Άλλωστε ένας από τους βασικούς λόγους άνθισης των πολιτικών οργανώσεων στο πανεπιστήμιο ήταν ότι εξασφάλιζαν δουλειά σε αρκετά από τα μέλη τους. Τώρα η κρίση μας έκανε να καταλάβουμε ότι πρέπει να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και η ενεργοποίηση των φοιτητών μας προς την κατεύθυνση αυτή είναι η μόνη μας ελπίδα. Το ότι φεύγουν στο εξωτερικό δεν είναι κακό. Όπως έλεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος θέλουμε ανθρώπους που θα έχουν επισκεφθεί πολλά λιμάνια διότι αυτοί γίνονται φορείς νέων ιδεών και πλούτου για τη χώρα μας. Όμως θέλουμε να μπορούν να επιστρέψουν αν το επιθυμούν.

Είναι άλλο να ταξιδεύει κάποιος για να γνωρίσει το κόσμο και άλλο να εγκαταλείπει τη χώρα του διότι δεν έχει καμία προοπτική σ' αυτή. Πρέπει τόσο εμείς όσο και η πολιτεία να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, να τους ενθαρρύνουμε και να βάλουμε πλάτη στη τιτάνια προσπάθειά τους να στρέψουν το καράβι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τους το χρωστάμε.