Δ. Καμπουράκης

Προειδοποιώ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, 00:02
Στην αρχή έβαλα τα γέλια. Θεώρησα τόσο εξωφρενική την «αποκάλυψη» ότι είμαι ένας κομπιναδόρος και διαπλεκόμενος εκατομμυριούχος, που ειλικρινά το διασκέδασα. Έχοντας δηλωμένο καθαρό ατομικό εισόδημα το 2019 λίγο πάνω από τις 20.000, με μοναδική ιδιοκτησία το σπίτι 75 τετραγωνικών στην Δρακόνα Κισσάμου Χανίων που μου άφησε ο πατέρας μου και καμιά εξηνταριά ρίζες ελιές, δεν φαντάστηκα ότι θα με περνούσαν για μεγαλοβιομήχανο.
Προειδοποιώ

Ποιους πληρώνουν Κινέζοι και Γερμανοί; (Μια τυχαία ιστορία συνωμοσίας)

Τρίτη 5 Μαΐου 2020, 00:02
Ας υποθέσουμε ότι σε μια ελληνική πόλη υπάρχει μια βιοτεχνία που παράγει φλάουτα. Μικρό πελατολόγιο, μικρά έσοδα, κούτσα-κούτσα πάει η επιχείρηση. Και ξαφνικά, ο κόσμος τρελαίνεται και θέλει να παίξει φλάουτο. Ανεβαίνει η παγκόσμια και ευρωπαϊκή ζήτηση 1000%. Ο τύπος που έχει την βιοτεχνία μυρίζεται νωρίς την καινούρια τάση και προετοιμάζεται και ξάφνου αναδεικνύεται σοβαρός παίχτης από το πουθενά.
Ποιους πληρώνουν Κινέζοι και Γερμανοί; (Μια τυχαία ιστορία συνωμοσίας)

Πιο αχάριστοι κι από ερπετά

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, 00:02
Αρχίζει και γίνεται φρικαλέο. Με το τέλος της καραντίνας, από το βάθος του σκοτεινού διαδικτύου μέχρι επώνυμα στελέχη της αντιπολίτευσης, αρχίζουν να επιτίθενται κατά ριπάς στον Σωτήρη Τσιόδρα. Τις τελευταίες μέρες το φαινόμενο παίρνει μεγάλες διαστάσεις, στα μάτια μου δραματικές. Διότι δεν πρόκειται για κάποια κόσμια αντίδραση, η οποία στο κάτω-κάτω αποτελεί δικαίωμα του καθενός μας. Πρόκειται για επιθέσεις εμποτισμένες στο μίσος.
Πιο αχάριστοι κι από ερπετά

Πάμε στο «όλα κρατικά»;

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020, 00:02
Αν έχω καταλάβει καλά, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού υπάρχει μια διεθνής στροφή από το ιδιωτικό προς το κρατικό. Τα δημόσια συστήματα υγείας γνωρίζουν δόξες (και δικαίως), πελώριες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες κρατικοποιούνται για να διασωθούν, πολυεθνικές τουριστικών υπηρεσιών λαμβάνουν ενέσεις δισεκατομμυρίων για να σταθούν όρθιες. Σα να λέμε ότι το κράτος παίρνει την εκδίκηση του απέναντι σε εκείνους που είχαν φαγωθεί να το εξοβελίσουν από την οικονομία. Ή κάνω λάθος;
Πάμε στο «όλα κρατικά»;

Ώστε είναι αναπόφευκτες…

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020, 00:02
Μπορεί να πέρασε στα ψιλά λόγω Κεραμέως, όμως ο Αλέξης το μπουμπούνισε. «Οι πρόωρες εκλογές ίσως καταστούν αναπόφευκτες.» Πρώτη φορά το λέει μετά τις τρεις απανωτές ήττες του. Όχι ως αίτημα της αντιπολίτευσης, ούτε ως απαίτηση του λαού, ούτε (θεός φυλάξει) ως προσωπικό του φόβο, αλλά ως εκτίμηση του για τα πολιτικά μελλούμενα. Βάζει κι αυτό το «ίσως» στην μέση της πρότασης, για να έχει ήσυχο το κεφάλι του. Στο οποίο κεφάλι του, ξέρω ακριβώς τι έχει μέσα.
Ώστε είναι αναπόφευκτες…

Δεν βγαίνω μάνα μου

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, 00:02
Ειλικρινά δεν θα 'θελα να είμαι στην θέση του Σταϊκούρα. Έχω ακούσει όλων των ειδών τις απίθανες προβλέψεις για την ύφεση του 2020. Από 22,5% μέχρι 4%, ανάλογα με το ποιος το λέει και τι οικονομετρικά μοντέλα χρησιμοποιεί. Αδύνατο να βγάλω άκρη. Κατανοώ βέβαια ότι οι άγνωστοι χ της εξίσωσης είναι πάρα πολλοί, αλλά και πάλι βρισκόμαστε μπροστά στον θάνατο της μακροοικονομίας.
 Δεν βγαίνω μάνα μου

Εκείνοι που βλαστημάνε

Τρίτη 28 Απριλίου 2020, 00:02
Έχετε καμιά αμφιβολία για το αόρατο ιερατείο που συνέταξε το περισπούδαστο κείμενο που εξηγεί ότι η Ελλάδα κατά τύχη δεν έγινε Ιταλία κατά την διάρκεια της πανδημίας; Ρίξτε μια ματιά σε κείνους που θεωρούν το διορθωμένο θέμα των vouchers σοβαρότερο από το συνολικό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δείτε τους άλλους που την πέφτουν στον Τσιόδρα και θα αναγνωρίσετε αμέσως αυτούς που κάθισαν νύχτα και συνέταξαν αυτή την δήθεν επιστημονική σαχλαμάρα.
Εκείνοι που βλαστημάνε

Ο ανοιχτοχέρης μεγαλόψυχος Αλέξης (κι ένα υστερόγραφο)

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020, 00:02
Τον ακούσατε στην Βουλή; Δεν εννοώ ούτε το ύφος της λυσσώδους ομιλίας του, ούτε όσα είπε για τα vouchers στα οποία αφιέρωσε τα τέσσερα πέμπτα του χρόνου του. Ρωτώ αν συνειδητοποιήσατε το 4% που δίνει περιθώριο στην κυβέρνηση, όσον αφορά την ύφεση του 2020. Το είπε καθαρά ο άνθρωπος. Μέχρι 4% ύφεση, εντάξει. Το παραπάνω θα είναι «έργο Μητσοτάκη». Γαλαντόμος ο Αλέξης, έτσι;
Ο ανοιχτοχέρης μεγαλόψυχος Αλέξης (κι ένα υστερόγραφο)

Η γνώμη μου. Τέρμα τα «ω αγαπητέ»

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, 00:02
Το 2016 υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης μέσω ΚΕΚ, το οποίο προέβλεπε ότι οι συμμετέχοντες θα τηλεκαταρτίζονταν είκοσι δύο ώρες την ημέρα. Πήραν τα λεφτουδάκια οι «καταρτιζόμενοι», το ΚΕΚ τσίμπησε τα δικά του και το Συριζοϋπουργείο εργασίας υπέγραψε ότι το πρόγραμμα «ολοκληρώθηκε επιτυχώς».
Η γνώμη μου. Τέρμα τα «ω αγαπητέ»

Έτσι γίνονται οι δουλειές, κύριοι

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, 00:02
Διαβάσατε τα νέα για το καινούριο εργοστάσιο παραγωγής υγειονομικών μασκών στην Λάρισα; Αξίζει τον κόπο, πιστέψτε με. Το έφτιαξε η Lariplast μαζί με τον όμιλο Animus, μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Μέσα σε έναν μόλις μήνα, αγοράστηκαν μηχανήματα από την Κίνα, μεταφέρθηκαν αεροπορικά, βγήκαν οι άδειες, ετοιμάστηκαν οι εγκαταστάσεις προσλήφθηκαν οι εργαζόμενοι και από τις αρχές Μαΐου τα μηχανήματα θ' αρχίσουν να παράγουν 300.000 μάσκες ημερησίως.
Έτσι γίνονται οι δουλειές, κύριοι

Καναλάρχες, ΚΕΚάδες και άλλα φαντάσματα

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020, 00:02
Έχουμε και λέμε: Η κυβέρνηση, με τα voucher των 600 ευρώ προς τους επιστήμονες, χαρίζει χρήμα στα ΚΕΚ. Επίσης στην αρχή της κρίσης αύξησε την ημερήσια αποζημίωση των ιδιωτικών ΜΕΘ από 800 στα 1600 ευρώ. Έδωσε 11 εκατομμύρια στα μέσα ενημέρωσης για διαφήμιση, ενώ επέτρεψε στους καναλάρχες να αναβάλλουν την φετινή πληρωμή της δόσης τους για τις τηλεοπτικές άδειες. Τέλος, κρατάνε τα λεφτά του μαξιλαριού και δεν τα δίνουν όλα τώρα «εμπροσθοβαρώς».
Καναλάρχες, ΚΕΚάδες και άλλα φαντάσματα

Οι «πάντως, κάτι γίνεται»

Τρίτη 21 Απριλίου 2020, 00:02
Απλώνονται χειρότερα κι από κορονοϊό σε γεμάτη εξέδρα χουλιγκάνων, όπου όλοι είναι αγκαλιά και τραγουδούν χοροπηδώντας επειδή πήραν το πρωτάθλημα. Ξεφυτρώνουν δέκα φορές πιο γρήγορα απ' όσο τα μανιτάρια στο δάσος μετά από φθινοπωρινή βροχή. Ο καθένας τους πετάει δέκα παραφυάδες και κάθε μια απ' αυτές με την σειρά της άλλες δέκα. Είναι η φυλή των «πάντως κάτι γίνεται».
Οι «πάντως, κάτι γίνεται»

Το φλισκούνι και η άγρια μέντα

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020, 00:02
«Μήπως αυτή η μονομέρεια της ελληνικής οικονομίας να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, έφτασε στα όρια της;». Ωραίες σκέψεις σοβαρών ανθρώπων, με αφορμή την απρόσμενη κρίση. Τα γράφει τακτικά και ο Θανάσης Μαυρίδης στα άρθρα του. Μήπως να προσανατολιστούμε και κάπου αλλού πέραν του ήλιου, της θάλασσας και του τζατζικιού; Να φτιάξουμε βρε αδερφέ και κανένα εργοστάσιο.
Το φλισκούνι και η άγρια μέντα

Συνομιλώ με Συριζαίους…

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, 00:02
Συνομιλώ με Συριζαίους για την πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε, προσπαθώντας να αντιληφθώ τι συμβαίνει στα ενδότερα του μυαλού τους. Να καταλάβω πως βιώνουν την πολιτική πλευρά αυτής της πολύπλευρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που έπεσε πάνω στα κεφάλια μας. Δεν είναι εύκολο να ανοιχτούν, προτιμούν να είναι κουμπωμένοι, κρύβοντας πίσω από υπεκφυγές και μισόλογα όσα πράγματι θα ήθελαν να πουν.
 Συνομιλώ με Συριζαίους…

Ο επικίνδυνος Τιραμόλα

Τρίτη 14 Απριλίου 2020, 00:02
Τα βλέπω εγώ τα σημάδια να 'ρχονται. Κλεισμένοι ολημερίς και ολονυχτίς, δίχως να ξοδεύουμε για βενζίνες, εξόδους, ποτάκια, χαρτζιλίκια στα παιδιά, ρούχα, παπούτσια και κουρεία, δίχως πληρωμή εισφορών και δόσεων στην εφορία ή στην τράπεζα, όχι μόνο φαίνεται να μας φτάνει το 800άρι, αλλά στο τέλος θα κάνουμε και οικονομία. Μπορεί να βαριόμαστε μέσα στο σπίτι, αλλά μεταξύ μας οικονομικώς δεν είναι και τραγικά τα πράγματα. Δεν θα ναι άσχημα να συνεχίσουμε έτσι.
Ο επικίνδυνος Τιραμόλα

Το (δίχως μνημόνιο) σχέδιο Μάρσαλ

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020, 00:02
Όλοι ομνύουμε σ' ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Και κατακεραυνώνουμε την άτολμη Ευρώπη που αποδεικνύεται ανίκανη να πάρει μια τέτοια γενναία απόφαση. Και κατακεραυνώνουμε δυο φορές τους Γερμανούς (μαζί με τους βόρειους δορυφόρους τους) που ακόμα και για τα σαφώς λιγότερα (σε σύγκριση με το δικό μας φανταστικό σχέδιο Μάρσαλ) χρήματα που τελικά δίνουν, απαιτούν να συνοδεύονται με όρους και προϋποθέσεις. Δηλαδή μνημόνια.
Το (δίχως μνημόνιο) σχέδιο Μάρσαλ

Θα μπούμε στον δρόμο ως ώριμοι και νικητές;

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020, 00:02
Οφείλω να ομολογήσω ότι παρά τις άσχημες προοπτικές που διαφαίνονται στα δημόσια και ιδιωτικά οικονομικά για την μετά κορονοϊό εποχή, βαθιά εντός μου έχω μια αλλόκοτη αισιοδοξία για το μέλλον. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Συζητώντας με γνωστούς, φίλους και τυχαίους ανθρώπους, για πρώτη φορά συναντώ γύρω μου έναν ρεαλισμό κι έναν ορθολογισμό που με καταπλήσσει. Πώς να το πω, εσχάτως με εντυπωσιάζουν οι συν-Έλληνες.
Θα μπούμε στον δρόμο ως ώριμοι και νικητές;

Οι Γερμανοί και (εμείς) οι άλλοι

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, 00:02
Με βάση την μελέτη της ιστορίας, μπορώ να διακινδυνέψω κάποιες προβλέψεις που αφορούν την εν γένει στάση των Γερμανών στο ζήτημα του Ευρο-ομολόγου. Μην ακούτε για Ολλανδίες ή Αυστρίες που εμφανίζονται σ? αυτή την συγκυρία οι σκληρότερες της Ευρωζώνης, στην πραγματικότητα το κλειδί το κρατά το Βερολίνο.
Οι Γερμανοί και (εμείς) οι άλλοι

Τσιγκουναρέοι

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, 00:02
Τώρα εγώ θα το γράψω κι ας τσαντιστείτε. Εμένα οι προτάσεις του Αλέξη για την στήριξη της οικονομίας με εξέπληξαν ευχάριστα. Διότι όταν οι Συριζαίοι αποφασίσουν να κάτσουν κάτω και να φτιάξουν ένα πρόγραμμα, το κάνουν μια και καλή. Ανοίγουν το τσουβάλι με τα λεφτά κι αρχίζουν να σκορπάνε λες και είναι η FED που έχει το μηχάνημα εκτύπωσης εκατοδόλαρων. Ενώ αυτή την φορά, τους έπιασε φαίνεται τσιγκουνιά.
Τσιγκουναρέοι

Ο Καρτερός δεν είναι χαζός. Ζηλωτής είναι

Τρίτη 7 Απριλίου 2020, 00:02
Τι μας διδάσκει η ιστορία; Πως όταν μια κλειστή ομάδα ανθρώπων αποφασίσει να κάνει γνωστή την παρουσία της, καταφεύγει στον εξτρεμισμό. Στόχος των πρώτων ζηλωτών που αναλαμβάνουν αυτή την αποστολή, δεν είναι να πείσουν τις μάζες. Τουναντίον τις προκαλούν για να κάνουν όσο γίνεται μεγαλύτερο θόρυβο. Γι' αυτό μην φρίττετε με όσα έγραψε ο Καρτερός για τον Τσιόδρα. Όσο πιο κατάπτυστα ήταν, τόσο καλύτερα υπηρετούσαν τον σκοπό του Θανάση.
Ο Καρτερός δεν είναι χαζός. Ζηλωτής είναι