Δ. Καμπουράκης

Η γεροντοκεντρική ελληνική κοινωνία

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, 00:02
Με σταμάτησε στον δρόμο εξαγριωμένος ασπρομάλλης: «Κάνε τους ρόμπα» μου φώναξε, «πήρα το επικουρικό και δεν είχα ούτε ένα ευρώ αύξηση». Μισή ώρα αργότερα, άκουσα δύο άλλους: «Πήρα 92 ευρώ αύξηση στο επικουρικό, αλλά φοβάμαι μην ανέβω φορολογική κλίμακα και μου τα πάρουν από την άλλη τσέπη», είπε ο ένας φαρμακιάρικα. Ο άλλος συμφώνησε αμέσως. 
Η γεροντοκεντρική ελληνική κοινωνία

Φραγμός στους κρατιστές, πριν είναι αργά

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, 00:02
Φαντάζεστε μια Ελλάδα δίχως την Aegean ή χωρίς ακτοπλοΐα; Όχι βέβαια, όπως δεν φαντάζεται κανείς την Γερμανία χωρίς την Lufthansa ή την Βρετανία χωρίς την British. Αν κατέβουν τα αεροπλάνα στο έδαφος ή δέσουν τα πλοία στα λιμάνια, κλείνουν οι δρόμοι για ανθρώπους και εμπορεύματα. Επιστρέφουμε στον 19ο αιώνα κι ακόμα πιο πίσω. Αυτό το καταλαβαίνει κι η Κουτσή Μαρία.
Φραγμός στους κρατιστές, πριν είναι αργά

Μια ιστορία με δάση και προστιθέμενες αξίες

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, 00:02
Ρίξτε μια ματιά στα δεδομένα. Η Ελλάδα έχει 64% δασοκάλυψη. Τα δύο τρίτα της έκτασης της χώρας. Συγκλονιστικό ποσοστό, είμαστε τέταρτοι στην Ευρώπη. Απ' αυτό, το 25,4% είναι κανονικό δάσος με μεγάλα δέντρα, άλλο ένα 25% είναι δασικές εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση κι ένα 14% βοσκότοποι. Τα δάση μας δεν εξαφανίζονται όπως λένε στα καφενεία, επεκτείνονται ραγδαία λόγω της απερήμωσης της υπαίθρου. Ένα το κρατούμενο.
Μια ιστορία με δάση και προστιθέμενες αξίες

Ο Μανολιός στα λόγια…

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, 00:02
Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Δεν θα πάρουμε 32 δις από την Ευρώπη, αλλά 22 δις που θα είναι επιχορήγηση, δηλαδή δωρεάν χρήμα. Τα υπόλοιπα 10 είναι δάνειο, όμως υπάρχει κανένας λόγος να πάρουμε μέσω της Ευρώπης δάνειο 10 δις όταν μπορούμε να το κάνουμε από μόνοι μας; Ήδη μέσα στην πανδημία η χώρα δανείστηκε με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Εκτός αν ο χρόνος αποπληρωμής του είναι εξαιρετικά ευνοϊκός, διότι το επιτόκιο πόσο πιο κάτω να πάει;
Ο Μανολιός στα λόγια…

Η παραμυθία ως καταφυγή

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, 00:02
Τα παραμύθια είναι χρήσιμο πράγμα. Κάνουν τα παιδιά να ονειρεύονται, φτιάχνοντας στο μυαλό εικόνες ενός ιδεατού κόσμου. Οι μεγάλοι δεν πρέπει να περιφρονούν την αξία των παραμυθιών, διότι διαφορετικά τα βλαστάρια τους θα βγουν άνθρωποι με λειψή συναισθηματική νοημοσύνη. Όσο όμως οι ενήλικες οφείλουν να λένε παραμύθια στα μικρά παιδιά τους, άλλο τόσο είναι υποχρεωμένοι να τα απογαλακτίσουν από την παραμυθία όταν μεγαλώσουν.
Η παραμυθία ως καταφυγή

Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020, 00:02
Θυμάστε τι έλεγαν οι απλοί άνθρωποι όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης; «Κι ένα 10% απ' αυτά να κάνει, εμάς μας φτάνει». Του 'δινε δηλαδή αβάντζο ένα 90% και παρά ταύτα ο Αλέξης τα 'κανε θάλασσα. Τώρα νομίζει ότι θα ξαναγυρίσει τον χρόνο πίσω και με το "Μένουμε όρθιοι ΙΙ" θα ξανακούσει αυτό το «κι ένα 10% απ' αυτά να κάνεις μου φτάνει». Αμ δε.
Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης

Πώς το 20% θα γίνει 40%;

Τρίτη 26 Μαΐου 2020, 00:02
Ο Τσίπρας αυτή την στιγμή έχει ποσοστό 20%. Ο Μητσοτάκης έχει 40%. Η διαφορά δεν είναι απλώς δυσθεώρητη, είναι και παγιωμένη για έναν χρόνο. Για να διεκδικήσει ο Τσίπρας εξουσία, πρέπει να αυξήσει την δύναμη του κατά 50-60% φθάνοντας στο 30-32%, με παράλληλη απώλεια 25% του Μητσοτάκη ώστε να βρεθεί δεύτερος. Γίνονται αυτά; Θεωρητικώς ναι. Πρακτικώς όμως, μόνο με συνθήκες αντίστοιχες του 2012-15. Δηλαδή με οικονομικό και κοινωνικό πόλεμο.
Πώς το 20% θα γίνει 40%;

Όλα τα ΄χαμε, έσκασε μύτη και ο Κοτζιάς

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, 00:02
Καλά όλοι οι υπόλοιποι, ας πούμε ότι κάτι εκπροσωπούν φωνάζοντας για τον Έβρο. Ο Βελόπουλος ή ο Σύριζα ή οι Χρυσαυγίτες που έχουν βγει και γαβγίζουν. Ο Κοτζιάς όμως τι παριστάνει, ποιον εκπροσωπεί; Βουλευτής δεν είναι, τις διαφορές του με τον Καμένο δεν τις έλυσε ακόμα στα δικαστήρια, σε ποιο κόμμα ανήκει δεν έχουμε ιδέα, η θητεία του ως υπουργού έληξε με τον χειρότερο τρόπο, τι θέλει τώρα και ανακατεύεται;
Όλα τα ΄χαμε, έσκασε μύτη και ο Κοτζιάς

«Εγώ δεν είμαι με κανέναν»

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, 00:02
Ο οπαδός του Κυριάκου το λέει ευθαρσώς. «Η κυβέρνηση τα πήγε πολύ καλά με τον κορονοϊό». Δεν ντρέπεται να το πει στην παρέα ή σε τυχαία συζήτηση. Μπορεί στις οικονομικές ενισχύσεις να έχει τις αντιρρήσεις του, ειδικά εκεί που πλήττεται ο ίδιος και θα ?θελε παραπάνω, αλλά σε γενικές γραμμές ομολογεί την στήριξη του. Αυτός που κρύβει λόγια είναι ο οπαδός του Σύριζα. Εδώ φαίνεται η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου.
«Εγώ δεν είμαι με κανέναν»

Κρατήστε ανοικτούς τους δρόμους

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, 00:02
Δεν αντιλέγω ότι μια χαρά είναι τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα λεωφορεία που θα φέρουν τους Σέρβους και τους Ρουμάνους στην Χαλκιδική. Μόνο που μία αεροπορική πτήση ισοδυναμεί με 150 ΙΧ, αφήστε που τα αμάξια έχουν γεμάτα τα πορτ-παγκαζ μέχρι και με το νερό τους. Και τα πλοία μια χαρά είναι, μόνο που κανείς δεν παίρνει στο καράβι από την Αγγλία ή την Γερμανία για να βγει στην Κω.
Κρατήστε ανοικτούς τους δρόμους

Η κλειστή τουριστόπολη

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, 00:02
Καβάλησα το πρώτο πλοίο που απέπλευσε από Πειραιά και κατέβηκα στην Κρήτη. Όχι θα περίμενα. Από τον Δεκέμβρη δίχως να κατέβω στο νησί και ειδικά με απαγορευτικό επίσκεψης, ένιωσα σα να ξανάκανα την στρατιωτική μου θητεία στην Σκύρο. Αποβιβάστηκα στα Χανιά μ' ένα σφίξιμο στην ψυχή γι αυτό που θα αντίκριζα. Ο μισός πλούτος του νησιού προέρχεται από τον τουρισμό, οπότε περίμενα να βρω σκοτεινιά και δυσθυμία. Έκανα λάθος.
Η κλειστή τουριστόπολη

Μια ιστορία απ' τα παλιά

Τρίτη 19 Μαΐου 2020, 00:02
Εγώ με τον Αμβρόσιο έχω προϊστορία. Το 2008, όταν ο Κορκονέας δολοφόνησε τον δεκαπεντάχρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ο Αμβρόσιος είχε γράψει έναν λίβελο εναντίον του νεκρού παιδιού, που είχε ως κεντρική ιδέα το ανατριχιαστικό αφού τριγύριζε στα Εξάρχεια, καλά να πάθει. Εκνευρισμένος απ' αυτά που διάβασα, έβρισα σκαιώς τον δέσποτα από την πρωινή μου εκπομπή στο Mega. Τότε ήταν που κατάλαβα ότι με τους λογής-λογής Αμβρόσιους δεν ξεμπλέκεις εύκολα.
Μια ιστορία απ' τα παλιά

Τα μικρά και τα μεγάλα «λάθη»

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, 00:02
Αν γίνει το πολιτικό λάθος και δεν διορθωθεί ή δεν ακουστεί εκ των υστέρων ένα «συγνώμη, λάθος», κουνάμε το κεφάλι μας απογοητευμένοι λέγοντας «δεν υπάρχει τσίπα». Αν ακούσουμε ένα «κάναμε λάθος, συγνώμη» απαντάμε «τι να την κάνω την συγνώμη, αν δεν υπάρξει και μια παραίτηση;» Κι αν παρ' ελπίδα παραιτηθεί ή εκπαραθυρωθεί κάποιος υπεύθυνος, λέμε σαρκαστικά «τον θυσίασε ο αρχηγός για να βγάλει την ευθύνη από πάνω του». Κοντολογίς, δεν είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι.
Τα μικρά και τα μεγάλα «λάθη»

«Απέσυρε» και «σκόιλ ελικικού»

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, 00:02
Τα πράγματα είναι ανατριχιαστικά απλά. Όταν ένα «σκόιλ ελικικού» αρκεί για να χαρακτηριστεί μια ολόκληρη πολιτική επιλογή ως κομπιναδόρικη και να κατηγορηθούν ως διαπλεκόμενοι όσοι την δέχτηκαν, τότε αντιστοίχως ένα «απέσυρε» είναι αρκετό για να χαρακτηριστεί αγράμματος ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος και γελοίοι όσοι του συμπαραστέκονται. Αν πάλι αποφασίσουμε να μιλήσουμε για την ουσία των πραγμάτων και όχι να παίζουμε με τις λέξεις, τότε ενδέχεται να δούμε προκοπή.
«Απέσυρε» και «σκόιλ ελικικού»

Απάντηση σε καθηγητές

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, 00:02
Πλήθος καθηγητών απάντησαν με κείμενα τους σε ιστοσελίδες στο δικό μου με τίτλο «το Σύνταγμα ως εκπαιδευτικό φρένο». Κάποιες απαντήσεις ήταν νηφάλιες, κάποιες οργισμένες. Κάποιες έκαναν μπαμ από μακριά ότι γράφτηκαν με πολιτική ή συνδικαλιστική σκοπιμότητα, άλλες είχαν ειλικρινή διάθεση να με μεταπείσουν. Τις διάβασα όλες, τουλάχιστον όσες πήρα χαμπάρι. Και θέλω να απαντήσω.
Απάντηση σε καθηγητές

Πώς γλυτώνεις απ' την οργή;

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, 00:02
Ένας φίλος που ζει εννιά μήνες στο εξωτερικό και τρεις μόνο στην Ελλάδα, μου έστειλε χθες mail από το Άμστερνταμ που ξεκινούσε ως εξής: «Δημήτρη, κάτι είπες πάλι και τα social media έχουν γεμίσει θυμό και οργή εναντίον σου. Η Ελλάδα είναι χώρα ανθρωποφάγων και φασιστών. Είναι δύσκολο πράγμα να εκφράζει κάνεις τη γνώμη του δημόσια πια».
Πώς γλυτώνεις απ' την οργή;

Αυτό-τρολαριζόμενος Αλέξης

Τρίτη 12 Μαΐου 2020, 00:02
Εντάξει, το «στηρίζουμε τα καταστήματα της γειτονιάς και τους τοπικούς παραγωγούς» που έγραψε ο Αλέξης στην ανάρτηση του, το καταλαβαίνω και το προσυπογράφω. Το επόμενο όμως που μας καλούσε να βρεθούμε «απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που γονατίζει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», τι το ήθελε; Αυτοτρολάρισμα ήταν;
 Αυτό-τρολαριζόμενος Αλέξης

Η Συριζαϊκή επίθεση στο καθήκον μας

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, 00:02
Για φανταστείτε ένα διαφορετικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Από την ημέρα που απαγορεύτηκαν τα καρναβάλια, μέχρι και σήμερα που ελεύθερα πάμε στις παραλίες. Φανταστείτε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες να καλούν τον κόσμο σε ανυπακοή απέναντι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης.
Η Συριζαϊκή επίθεση στο καθήκον μας

Ο σαλεπιτζής κι ο μουσουργός

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, 00:02
Μισό λεπτό για να καταλάβω. Η σύγχρονη Ελλάδα διαθέτει απέραντο πνευματικό και πολιτιστικό πλούτο που διαμορφώνει θετικά τις συνειδήσεις των νεοελλήνων ή μήπως διάγει την πιο ισχνή πνευματική και πολιτιστική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της; Έχει πνευματικούς ανθρώπους ή πάσχει τραγικά από πρωτοπόρους του πολιτισμού; Έχουμε γνώμη ή υποστηρίζουμε πότε το ένα και πότε το άλλο, ανάλογα με το τι και πόσα διεκδικούμε.
Ο σαλεπιτζής κι ο μουσουργός

Το Σύνταγμα ως εκπαιδευτικό φρένο

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, 00:02
Ας πούμε ότι ένας καθηγητής κάνει μάθημα βιολογίας σε μια τάξη της β' γυμνασίου. Μέσα στην αίθουσα είναι δέκα παιδιά, άλλα πέντε έχουν χαρτί ότι πρέπει να μείνουν σπίτι λόγω κορονοϊού. Το μάθημα βιντεοσκοπείται, ώστε τα παιδιά που απουσιάζουν να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν από τον υπολογιστή στο σπίτι τους. Βλέπετε κάτι κακό σ' αυτό; Και γιατί η ΟΛΜΕ έχει φάει τα λυσσακά της να μην γίνει; Αμ ο Σύριζα; Τι του συμβαίνει;
Το Σύνταγμα ως εκπαιδευτικό φρένο