8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Δ. Καμπουράκης

Εγώ τώρα λέω να πηγαίνω

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022, 00:01
Κάναμε καθημερινή παρέα έναν ολόκληρο χρόνο, τώρα λέω κι εγώ να πηγαίνω για δυο-τρεις βδομάδες. Να θυμηθώ πώς είναι να ξυπνώ το πρωί και να μην έχω έννοια για το τι θα γράψω, πώς θα το γράψω, τι θα αποδοθεί στην οθόνη απ' αυτά που προτίθεμαι θεωρητικώς να γράψω και τι θα καταλάβουν απ' αυτά που έγραψα εκείνοι που με διάβασαν. Μια περίοδο ξενοιασιάς την έχω ανάγκη. Έχουμε εξάλλου σκληρό χειμώνα μπροστά μας. Τοξική προεκλογική περίοδο, εκλογές, ενδιάμεσες διεργασίες και πάλι εκλογές.
Εγώ τώρα λέω να πηγαίνω

Ο φαλακρός Βελουχιώτης και ο Χο

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, 00:01
Ο Χο Τσι Μινχ ήταν, που όταν οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν μια μεραρχία αλεξιπτωτιστές στο Βιετνάμ για να καταπνίξουν την αντιαποικιακή εξέγερση, είχε πει το περιβόητο «όσους στρατιώτες στέλνετε, τόσα φέρετρα να ετοιμάζετε». Εντάξει, κομμουνιστής ήταν ο Χο, αλλά δεν σημαίνει ότι έγινε κομμουνιστής κι ο Δένδιας, επειδή σκέφτηκε να του φτιάξουν άγαλμα στην Έδεσσα. Διότι διάβασα πράγματα που λίγο-πολύ τον λένε φαλακρό Βελουχιώτη.
Ο φαλακρός Βελουχιώτης και ο Χο

Καθεστωτική δυστοπία - Δηλαδή;

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022, 00:01
Η γυναίκα δεν είχε ξανακούσει τις λέξει «δυστοπία» ή «δυστοπικός». Παράξενο θα πείτε, αλλά σας βεβαιώνω ότι παρά την μόρφωση της και την επαγγελματική της επιτυχία, ο συγκεκριμένος όρος της είχε διαφύγει. Δεν βλέπει και Netflix όπου οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή τεράτων χαρακτηρίζονται ως «δυστοπικές», οπότε διαβάζοντας αυτό το «ζούμε σε καθεστωτική δυστοπία» που είπε ο Αλέξης στο Documento, ανέτρεξε στην Wikipedia για να καταλάβει τι ακριβώς εννοεί. 
Καθεστωτική δυστοπία - Δηλαδή;

Κρήτη - Έτσι σπάνε τα στερεότυπα

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022, 00:01
Έγραψα χθες ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, η ΝΔ είχε ήδη περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη. Ίσως όχι στο Ηράκλειο (όπου η διαφορά ήταν 13 μονάδες) αλλά σίγουρα στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν οριακά πρώτος. Αυτά επιβεβαίωσε η πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO, που όμως έκανε μέγιστη έκπληξη στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς η κοινή πεποίθηση είναι ότι η Κρήτη ποτέ δεν θα γίνει προνομιακός χώρος για την ΝΔ.
Κρήτη -  Έτσι σπάνε τα στερεότυπα

Τι γίνεται στην Κρήτη παιδιά;

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022, 00:01
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO για την Κρήτη που ο Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «γελοία», είναι γνωστά στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό. Ότι θα αρκούσε μια ελάχιστη άνοδος του ΠΑΣΟΚ για να περάσει πρώτη η ΝΔ στο σύνολο της Κρήτης, ήταν δεδομένο για όσους ήξεραν. Ο ροζ χάρτης της βραδιάς των εκλογών, ήταν μάλλον απατηλός. Εφόσον λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ, από την επομένη των εκλογών έπαθε πανελλαδική δημοσκοπική καθίζηση δέκα μονάδων (από το 31,5% στο 20-21%), αυτό ήταν λογικό να συμβεί και στην Κρήτη.
Τι γίνεται στην Κρήτη παιδιά;

Η Μενδώνη κάνει δουλειά, αλλά είναι μόνη της

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, 00:00
Ότι η Ελλάδα είναι σπαρμένη με αρχαία το ξέρουμε. Ότι οι αρχαιότητες αυτές χρήζουν προστασίας το έχουμε εμπεδώσει. Πλην η γραμμή ανάμεσα στο «προστατεύω την κληρονομιά μας» και στο «βασανίζω τον κοσμάκη» είναι τόσο λεπτή και δυσδιάκριτη, που ο κακόβουλος ή ο αδιάφορος κρατικός λειτουργός βρίσκεται ξάφνου στον παράδεισο του. Η Μενδώνη πάλι, έχοντας συναίσθηση ότι κάθε επένδυση είναι πλούτος και νέες θέσεις εργασίας, παίρνει τα παράπονα του κοινού και προσπαθεί να επιταχύνει τη λύση τους.
Η Μενδώνη κάνει δουλειά, αλλά είναι μόνη της

Το άθροισμα των κινδύνων

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, 00:01
Διαβάζω για την Ιταλία και νιώθω έναν κόμπο στον λαιμό. Κατά διαόλου πάει η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Κάποτε έκανε εξαγωγές FIAT και πανάκριβων προϊόντων υψηλής ραπτικής, τώρα παράγει με το τσουβάλι διάφορους Σαλβίνι και Μελόνι και εξάγει οικονομικό φόβο. Κι αν μου κάνει κάτι εντύπωση από τους εγχώριους «αναλυτές», είναι η βεβαιότητα τους ακόμα και σήμερα: «έλα μωρέ, θα την κάνει γυριστή ο Μητσοτάκης και θα μπουμπουνίσει εκλογές τον Σεπτέμβρη».
Το άθροισμα των κινδύνων

Παίζουν με τις τουρμπίνες τους

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, 00:01
Διαβάζω τις περιπέτειες της θρυλικής πια τουρμπίνας για την οποία αγωνιά όλη η γηραιά ήπειρος και χαμογελώ. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα να εξαρτάται η ζωή 400 εκατομμυρίων ατόμων από ένα κωλομηχάνημα (κατά το κωλόσπιτο που είχε πει κάποτε ο Βαγγέλης ο Γιαννόπουλος για τη βίλα του Ανδρέα και της Μιμής στην Εκάλη). Ούτε είναι φυσιολογικό πράγμα να απειλείται με ύφεση η παγκόσμια οικονομία, διότι αυτή η σκατοτουρμπίνα ενδέχεται να ρίξει σε ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία.
Παίζουν με τις τουρμπίνες τους

Πάγαινε… πάγαινε να μπλέξεις

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, 00:01
Το διηγούμαι δίχως να αλλάξω ούτε κιχ. Ο κύριος, γνωστός μου όχι φίλος μου, με πήρε τηλέφωνο με φανερή αγωνία. «Η γυναίκα μου έχει κάνει χαρτιά για θέση με οκτάμηνη διάρκεια που προκηρύχθηκε στον τάδε οργανισμό του δημοσίου. Έχει όλα τα προσόντα, αλλά της λείπουν κάτι επιστημονικές δημοσιεύσεις. Δεν της λείπουν δηλαδή, έχει δημοσιεύσεις σε κάποιες ιστοσελίδες, αλλά αυτοί δεν τις αναγνωρίζουν, θέλουν σε επιστημονικό περιοδικό. Μπορείς να κάνεις κάτι;»
Πάγαινε… πάγαινε να μπλέξεις

Το δωδεκάποντο στο δάσος της Δαδιάς

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, 00:01
Ακούω κάτι φοβερούς και τρομερούς συναδέλφους μου στις τηλεοράσεις, που όταν ακούνε ότι στην Δαδιά είχε συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης, υψώνουν το δάκτυλο σε υπουργούς, δημάρχους και πυροσβέστες. Δεν ξέρουν πώς να περιποιηθούν και να κρατήσουν ζωντανά πέντε ψευτοφυτά στο μπαλκονάκι τους, ξέρουν όμως με βεβαιότητα πόσο απλό και εύκολο είναι να αποψιλωθεί το έδαφος του δάσους της Δαδιάς, ώστε να μην υπάρχει καύσιμη ύλη με πευκοβελόνες και ξερόκλαδα στο έδαφος.
Το δωδεκάποντο στο δάσος της Δαδιάς

Προνοητικός ή ντίλερ;

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, 00:01
Εγώ θα το ξαναγράψω κι ας διαβάσω τα εξ αμάξης στα σχόλια από κάτω. Ασφαλίστε το σπίτι σας. Διότι έτσι και καεί ή πλημμυρίσει ή το χτυπήσει σεισμός, κανένας Μητσοτάκης, Τσίπρας ή Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να σας αποζημιώσει στο 100% της ζημιάς ώστε να το ξαναχτίσετε. Κανένα τριχίλιαρο ή πενταχίλιαρο θα σας δώσουν να αγοράσετε ψυγείο και κουζίνα για τις πρώτες σας ανάγκες, άντε και κάποιο άτοκο δάνειο μετά από μήνες διατυπώσεων. Το οποίο πως θα ξεπληρώσετε, έστω και δίχως τόκους;
Προνοητικός ή ντίλερ;

Επτά συμπεράσματα μέσα απ' τις φλόγες

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, 00:01
Συμπεράσματα (αυτονόητα και μη) βγαλμένα μέσα από τις γλώσσες τις φωτιάς και τους πυκνούς καπνούς της δύσμοιρης Πεντέλης. Πρώτον, αέρας, ζέστη και συσσωρευμένο θερμικό φορτίο, αποτελούν συνδυασμό που εννιά στις δέκα φορές είναι μη αντιμετωπίσιμο απ? τον άνθρωπο. Δεύτερον, όταν όλη η μεσόγειος φλέγεται, θα ήταν ουτοπία να πιστέψουμε ότι το ελληνικό κομμάτι της θα τη γλυτώσει. Δυστυχώς, θα καεί κι αυτό ή μάλλον μέρος αυτού.
Επτά συμπεράσματα μέσα απ' τις φλόγες

Αφήστε τους μύθους να κοιμούνται

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, 00:01
Αν σας πω ότι βαριέμαι τον μύθο του Πολυτεχνείου; Ναι, ναι, εγώ που ανήκω στην πρώτη μεταπολιτευτική φοιτητική γενιά, εγώ που έφαγα μερόνυχτα συζητήσεων με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης, ούτε να ακούω δεν θέλω πια γι αυτήν. Ούτε καν ως Ιστορία. Εγώ, που από βίτσιο ξέρω έναν-έναν τους βυζαντινούς αυτοκράτορες και αν ανήκαν στους Ίσαυρους, στους Κομνηνούς ή στους Άγγελους, σας ενημερώνω ότι πλήττω πλέον θανάσιμα μπροστά στο ιστορικό ερώτημα «ποιος έριξε τη χούντα;»
Αφήστε τους μύθους να κοιμούνται

Να λείπει…

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, 00:01
Πριν καν μάθει η γυναίκα σου και το παιδί σου ότι αποδέχτηκες την εμπλοκή σου με την πολιτική, ένας ολόκληρος συρφετός θα σε έχουν ήδη πει κλέφτη, απατεώνα, ψεύτη, πουλημένο, προδότη, καταχραστή. Το βράδυ της πρότασης θα κοιμηθείς ως αξιοπρεπής και επιτυχημένος άνθρωπος, το πρωί που θα σηκωθείς θα ανοίξεις το παράθυρο και θα διαπιστώσεις εμβρόντητος ότι έχεις μεταμορφωθεί σε ρατσιστή, σεξιστή, παιδεραστή. Και θα έχεις κάθε μέρα, όλη μέρα, απέναντι σου αυτή τη σαβούρα. Να λείπει, το λοιπόν.
Να λείπει…

Πώς αντέχει η Μενδώνη;

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, 00:01
Ειλικρινά σας το γράφω ότι με κατατρύχει αυτό το ερώτημα. Πώς διάβολο αντέχει αυτή η γυναίκα και δεν τα βροντάει; Να βγαίνει ο κάθε αλητάμπουρας και ο κάθε ανερυθρίαστος, να της λέει ότι καλύπτει παιδεραστές; Να το ακούει από τον ίδιον τον Τσίπρα και από τον εκπρόσωπο του Ηλιόπουλο; Ειλικρινά σας το γράφω, αν ήμουν εγώ στην θέση της, θα έδινα μια μούντζα προς τα πίσω και θα την έκανα από το υπουργείο δίχως δεύτερη σκέψη. Ποιος σοβαρός και αξιοπρεπής άνθρωπος θα αποτολμήσει να μπει στην πολιτική, κάτω από τέτοιους όρους; Απορώ.  
Πώς αντέχει η Μενδώνη;

Οι Λουδίτες και η Uber

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, 00:01
Έχω να μπω σε ταξί πάνω από δέκα χρόνια. Όταν παθαίνει κάτι το αυτοκίνητό μου, κυκλοφορώ με ένα παλιό μηχανάκι που ακόμα είναι ικανό να κάνει μερικά έκτακτα χιλιόμετρα. Κοντολογίς, ούτε με ταξιτζήδες συνομιλώ συχνά, ούτε την περιβόητη Uber έχω επιστρατεύσει ποτέ. Δεν ξέρω καν πώς λειτουργεί. Τώρα διαβάζω ότι η ότι η Uber εμπλέκεται σ? ένα παγκόσμιο σκάνδαλο για προώθηση των συμφερόντων της, όπως ακριβώς θα έκανε κάθε πανίσχυρη πολυεθνική που προσπαθεί να πλασαριστεί στην πιάτσα.
Οι Λουδίτες και η Uber

Σε λίγο και στα σαρανταπεντάρια

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, 00:01
Ούτε δέκα μέρες δεν έχουν περάσει από το τηλεφώνημα συναδέλφου εκ Θεσσαλονίκης, που μου ζήτησε να βγω στη ραδιοφωνική του εκπομπή και να σχολιάσουμε παρέα τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα. Δέχτηκα με χαρά, αλλά ομολογώ ότι απόμεινα στήλη άλατος ακούγοντας την πρώτη ερώτηση, που δεν ήταν ούτε για τις εκλογές, ούτε για τον πληθωρισμό, ούτε για την ενέργεια, αλλά για κάτι άλλο: «Ως που θα περιμένουμε να πάει το πρόβλημα της ελευθερίας του τύπου στη χώρα, για να αντιδράσουμε επιτέλους;».
Σε λίγο και στα σαρανταπεντάρια

Γιατί οι Τούρκοι έχουν (ιστορική) εμμονή με την Κρήτη

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, 00:01
Δεν το ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα καθότι από Ιστορία δεν πολυσκαμπάζουμε, αλλά οι Τούρκοι έχουν εμμονή με την Κρήτη. Πολύ μεγαλύτερη κι από τα υπόλοιπα νησιά που βρίσκονται λίγα μίλια απ' τα παράλια τους. Πρέπει να συζητήσει κανείς με Τούρκους και να διαβάσει τη δική τους ιστορική εκδοχή, για να αντιληφθεί ότι η μεγαλόνησος είναι ένα είδος εθνικού απωθημένου για τους απέναντι. Ένα θα σας πω. Όλη η θεωρητική δικαιολογητική βάση της απόβασης τους στην Κύπρο το 1974, ήταν για «να μην πάθουμε στην Κύπρο, ό,τι πάθαμε και στην Κρήτη.»
Γιατί οι Τούρκοι έχουν (ιστορική) εμμονή με την Κρήτη

Κάντε κι ένα ρεπορτάζ για την ακρίβεια

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, 00:01
Στις πρωινές συσκέψεις των (πετσωμένων) καναλιών όπου ορίζεται η θεματολογία της ειδησεογραφίας, ψάχνουν για πιασάρικα λαϊκά θέματα. Αυτά πουλάνε, αυτά βλέπει ο κόσμος. Αφού λοιπόν βάλουν κάτω τα απαραίτητα «πολιτικά» και τα πάγια «διεθνή», αφού καταμετρήσουν φόνους, ληστείες, δυστυχήματα, πανδημίες και άλλα «κοινωνικά», τελειώνοντας τη σύσκεψη, ο διευθυντής ειδήσεων δίνει μια ακόμα πάγια εντολή: «Και που είστε, κάντε κι ένα ρεπορτάζ για την ακρίβεια».
Κάντε κι ένα ρεπορτάζ για την ακρίβεια

Τα έξι στάδια

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, 00:01
Θα σας πάω τώρα ως την άκρη της γραμμής των ασυνάρτητων επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά τις εκλογές. Στάδιο πρώτο, ζήτησε εκλογές. Στάδιο δεύτερο, πρόβλεψε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Στάδιο τρίτο. Η σίγουρη «δραπέτευση Μητσοτάκη μέσω της κάλπης» μεταμορφώθηκε αστραπιαία σε «Μητσοτάκειο φόβο της κάλπης». Στάδιο τέταρτο. Θα γίνουν οι εκλογές την άνοιξη του 2023. Στάδιο πέμπτο. Θα ψελλίσουν καμιά σιγανή ψευτοσυγνώμη προς τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και τα μέσα ενημέρωσης. Στάδιο έκτο. Θα ξανακαταγγείλλουν τις fake έρευνες και τα πουλημένα βοθροκάναλα.
Τα έξι στάδια