Κ. Αθανασιάδης

Για τη Μόρια, ξανά και πάλι

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Οι κυβερνήσεις φαίνεται να παράγουν έργο τους πρώτους μήνες της θητείας τους, επειδή αλλάζουν κάποια από τα κακώς κείμενα των προηγούμενων, ή επειδή πατούν πάνω σε πολιτικές που βρήκαν έτοιμες, εφαρμόζοντάς τες. Παρά ταύτα, συχνά μοιάζει να μην έχουν ένα σαφές, χρονολογημένο και κοστολογημένο πλάνο για όσα οφείλουν να πράξουν. Όπως για παράδειγμα στη Μόρια.
Για τη Μόρια, ξανά και πάλι

Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης: Μιλούν οχτώ μεταφραστές

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης σήμερα, και μιλούν στο Liberal για τη δουλειά τους, για την τέχνη και την τεχνική της μετάφρασης —με άλλα λόγια, για τον ακρογωνιαίο λίθο των εκδόσεων—, οχτώ μεταφραστές πρώτης γραμμής: η Ρηγούλα Γεωργιάδου, η Δήμητρα Δότση, η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, ο Χριστόδουλος Λιθαρής, ο Μιχάλης Μακρόπουλος, η Χίλντα Παπαδημητρίου, η Άννα Παπασταύρου και ο Βασίλης Τσαλής.
Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης: Μιλούν οχτώ μεταφραστές

Ένα ψέμα που λέει την αλήθεια

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να διαβάσει ένα μυθιστόρημα, αλλά όλοι, άλλος λιγότερο άλλος πολύ περισσότερο, έχουμε υποχρέωση να μάθουμε στα παιδιά να αγαπούν τη λογοτεχνία. Το βιβλίο, ήταν ανέκαθεν και θα είναι πάντα ο #1 τρόπος για να ανέβει κάποιος επίπεδο — για να μάθει την αλήθεια και για να δει, και να απολαύσει, την ομορφιά.
Ένα ψέμα που λέει την αλήθεια

Ο πλανήτης και το καναρίνι

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο πλανήτης δεν άρχισε να «εκπέμπει SOS» σήμερα αλλά πολλές δεκαετίες τώρα. Στο διάστημα αυτό, έχουν γίνει πολλά από την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών καταστροφών και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη, έχουν γίνει —από πολλά κράτη και τους πολίτες— και πολλά αντίθετα βήματα. Και κάπου στη μέση υπάρχουμε κι εμείς.
Ο πλανήτης και το καναρίνι

Η Γκρέτα και το '21

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Δεν υπάρχει κανένα θέμα που να απασχολεί τη δημόσια σφαίρα, από το πιο ελαφρύ μέχρι το πιο σημαντικό, που να μην ξεπέφτει στην ίδιας έντασης πάντα διαδικτυακή συζήτηση. Μια «συζήτηση» που δεν παράγει τίποτε άλλο πέρα από σκόνη και διχασμό. Κι αν η σκόνη μπορεί να κατακάτσει και να σκουπιστεί, ο διχασμός όχι — ο διχασμός μένει.
Η Γκρέτα και το '21

Μάρκετα

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μικρά προβλήματα της καθημερινότητας που μπορεί να σε κάνουν να χάσεις το μυαλό σου, την ισορροπία σου — και τα deadline της δουλειάς σου. Μια ζωή με μπόλικο άγχος, και το κυνήγι ενός χρόνου που βλέπεις να κυλά από τα χέρια σου χωρίς να μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Και, από την άλλη, άνθρωποι-παραδείγματα, που λειτουργούν κάπως αλλιώς.
Μάρκετα

Το εγωιστικό γονίδιο και η αλληλεγγύη

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Την ώρα που πολλοί αρχίσαμε να νιώθουμε ανακούφιση και ελπίζουμε στην ανάκαμψη, μετά από τόσα χρόνια απωλειών και ταλαιπωρίας, οφείλουμε να έχουμε τον νου μας, επειδή «οι ψυχές και τα σώματα καταρρέουν ακριβώς στη νηνεμία». Γιατί τώρα είναι που «η δυστυχία θα κρυφτεί από ντροπή πίσω από κλειστές πόρτες» και πολλοί θα χρειαστούν βοήθεια για να ανακάμψουν.
Το εγωιστικό γονίδιο και η αλληλεγγύη

Ελληνικό βιβλίο: Ακριβό ή φτηνό;

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Εδώ και χρόνια γίνεται διαρκώς μία συζήτηση γύρω από το πόσο «ακριβά» είναι τα βιβλία στη χώρα μας, συγκρινόμενα με ομοειδείς εκδόσεις σε ξένες αγορές. Είναι όμως στ’ αλήθεια ακριβά; Πόσο υψηλό είναι το κόστος παραγωγής τους, σε πόσο κοινό απευθύνονται, και τι θα γινόταν στην αγορά του βιβλίου αν πωλούνταν ακόμη φτηνότερα;
Ελληνικό βιβλίο: Ακριβό ή φτηνό;

Επικοινωνείτε;

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Πόσο καλά —ή πόσο καθόλου καλά— επικοινωνεί το έργο της η Κυβέρνηση μέσω των social media; Ποια και πόση είναι η διαφορά επικοινωνιακής στρατηγικής ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου; Έχει καθόλου σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση; Πώς μπορούν να πληροφορούνται οι πολίτες το κυβερνητικό έργο, εφόσον υπάρχει τέτοιο;
Επικοινωνείτε;

Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής: Οι εχθροί [2]

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Λόγω της ανάθεσης στον κύριο Μαργαρίτη Σχοινά του χαρτοφυλακίου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής από την Κομισιόν, ξεκίνησε πάλι στη χώρα μας η δημόσια συζήτηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, για όλα αυτά δηλαδή που κάνουν την Ευρώπη να ξεχωρίζει. Κινδυνεύει όμως πράγματι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής; Και, αν ναι, από ποιον κυρίως κινδυνεύει;
Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής: Οι εχθροί [2]

Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής: Οι γλώσσες [1]

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Λόγω της ανάθεσης στον κύριο Μαργαρίτη Σχοινά του χαρτοφυλακίου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής από την Κομισιόν, ξεκίνησε πάλι στη χώρα μας η δημόσια συζήτηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, για όλα αυτά δηλαδή που κάνουν την Ευρώπη να ξεχωρίζει. Κινδυνεύει όμως πράγματι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής; Και, αν ναι, από ποιον κυρίως κινδυνεύει;
Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής: Οι γλώσσες [1]

Αμμόχωστος: SOS

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Περιτρέχοντας μόνο βιαστικά τις εξελίξεις —όποτε υπάρχουν τέτοιες— γύρω από το Κυπριακό, δεν έχουμε δώσει την απαιτούμενη προσοχή σε όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό στην Αμμόχωστο, αυτή την πόλη-φάντασμα. Διαβάστε, μεταξύ άλλων, στο φιλοξενούμενο κείμενο της Κύπριας συγγραφέως Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη για την επιχειρούμενη μετατροπή της σε «Λας Βέγκας της Ευρώπης». Και για την οριστική της απώλεια.
Αμμόχωστος: SOS

Σχολικά: Ο επί γης Παράδεισος

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας των σχολικών: οι γονείς προμηθεύονται από τα βιβλιοπωλεία τα απαραίτητα σχολικά είδη για τη χρονιά, τα παιδιά το απολαμβάνουν, η αγορά τονώνεται. Τι γίνεται όμως με όποιους δεν έχουν παιδιά; Υπάρχουν λύσεις; Ναι. Όπως επίσης υπάρχουν παιδιά που κανείς δεν μπορεί να τα εφοδιάσει με τα σχολικά που έχουν ανάγκη.
Σχολικά: Ο επί γης Παράδεισος

Fake news και εναλλακτικές «αλήθειες»

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μία συζήτηση με τη Δήμητρα Δημητρακοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πλέον επισκέπτρια επίκουρη καθηγήτρια στο MIT Media Lab, στη Βοστόνη, όπου για τα επόμενα τρία χρόνια θα ερευνά τη διάχυση των ψευδών επιστημονικών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εστιάζοντας ειδικά στο άκρως επικίνδυνο «κίνημα» κατά του παιδικού εμβολιασμού.
Fake news και εναλλακτικές «αλήθειες»

Το Μετρό της Βαβέλ

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ένα έργο που πολλοί έκριναν φαραωνικό και άσχετο με την πόλη πολύ πριν δρομολογηθεί, δυσαρεστημένοι, εξοργισμένοι και κουρασμένοι πολίτες, καταστηματάρχες σε χρόνια απόγνωση, ελλιπείς ή λάθος μελέτες, χρονοδιαγράμματα που αμφισβητούνται και ακυρώνονται, χρήματα και χρόνος που σπαταλούνται και χάνονται διά παντός, «εγκαίνια» μουσαμάδων και εκδοτηρίων-μαϊμού, υποσχέσεις επί υποσχέσεων — και αρχαία: το στοιχειωμένο Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Το Μετρό της Βαβέλ

Οι άλλοι

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Οι πρώτοι μήνες της νέας κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολοι για τους αρθρογράφους, καθώς όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς —έστω: με τις «απαραίτητες» παραφωνίες— και έτσι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ουσιαστικής κριτικής — είτε από τη μεριά του αντιπολιτευόμενου Τύπου, είτε από τη μεριά του συμπολιτευόμενου. Όμως υπάρχουν πολλά θέματα που δεν θα βρουν ποτέ τον αρθρογράφο τους.
Οι άλλοι

Εθνική συνείδηση (και Ιστορία)

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Υπάρχουν τόσες «Ιστορίες» όσες και άνθρωποι που σκαλίζουν τα γεγονότα, που ανακαλύπτουν νέα, που τα συσχετίζουν, που μελετούν τα αρχεία και που αναδεικνύουν την αξία άλλων. Δεν μπορεί να υπάρξει «μία» Ιστορία, τέτοια που να τη δέχονταν όλοι οι λαοί, ή έστω όλοι οι λαοί μιας περιοχής. Αλλά μήπως θα μπορούσε να προτείνει η Ελλάδα κάτι τέτοιο;
Εθνική συνείδηση (και Ιστορία)

Τα μωρά που διαβάζουν

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μία συζήτηση με δύο νεαρές μητέρες για το βιβλίο και για το πώς μεγαλώνει, πώς «δημιουργείται», ένας νέος αναγνώστης. Η Βίκη Ελευθεριάδου και η Λένα Τσιούρδα, μητέρες δύο αγοριών που έχουν ακριβώς την ίδια ηλικία, μιλούν για το πώς διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους από την πρώτη κιόλας ημέρα της ζωής τους.
Τα μωρά που διαβάζουν

Με καμία κυβέρνηση

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Για ακόμη μία φορά, ο ισχύων αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, παρά μόνο σε όποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν το «φιλότιμο» να τον εφαρμόσουν, χάνοντας μάλιστα έτσι το πλεονέκτημα της ισονομίας απέναντι σε όλα τα άλλα, αυτά όπου μπορεί κανείς ακόμα και τώρα να καπνίζει ανενόχλητος. Μία κλασική πτυχή της «ελληνικής ιδιαιτερότητας».
Με καμία κυβέρνηση

Οι δεξιές τάσεις της Δεξιάς

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Εκκινώντας από αντίδραση στην καταστροφική διακυβέρνηση των προηγούμενων χρόνων, ένα όχι μικρό ποσοστό ανθρώπων με φιλελεύθερη φωνή απέκτησαν αντιφιλελεύθερα και αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Κι αυτό δεν θα είχε μεγάλη σημασία αν δεν ζούσαμε σε μία εποχή κρίσιμη όσο καμιά άλλη στη μεταπολεμική παγκόσμια ιστορία: μια εποχή που θα καθορίσει τα πάντα για τον επόμενο μισό αιώνα τουλάχιστον.
Οι δεξιές τάσεις της Δεξιάς

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα