Κ. Αθανασιάδης

300

Τρίτη 09 Ιουλίου 2019, 00:02
Η εμπέδωση ενός φιλελεύθερου λόγου από μεγάλα ακροατήρια δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Η ψήφος αντίδρασης βολεύει μεν τα κόμματα που την εισπράττουν, αλλά είναι δανεική. Είναι στο χέρι του Μητσοτάκη να φέρει κοντά του όσους δεν τον εμπιστεύονται σήμερα όταν θα έχει επιδείξει μετρήσιμο, χειροπιαστό έργο.
300

Ευχαριστίες

Δευτέρα 08 Ιουλίου 2019, 00:02
Κάποιοι ξεχώρισαν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή τη μαύρη, κατηφή, σκληρή περίοδο. Είναι αυτοί που δεν το ’βαλαν κάτω, αυτοί που βγήκαν και μίλησαν με το όνομά τους, αυτοί που προέταξαν τα στήθη τους, αυτοί που δεν φοβήθηκαν — κι ας φοβούνταν πολύ από μέσα τους: δεν το ’δειξαν, για να παραδειγματίσουν τους άλλους.
Ευχαριστίες

1.625 παραστάσεις: Επιτέλους, αυλαία

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2019, 00:02
Την Κυριακή, συμπληρώνουμε 1.625 ημέρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στην εξουσία. Τέσσερα χρόνια, 5 μήνες και 13 ημέρες. Τόσο κράτησε η αριστερή παρένθεση: 1.625 εικοσιτετράωρα. Ήταν λίγο; Ήταν πολύ; Ήταν αρκετό; Κοιτώντας σήμερα πίσω μας, μας φαίνεται πως κράτησε μια στιγμή, γιατί πάει: πέρασε. Αλλά αυτή η στιγμή βάστηξε μια ολόκληρη ζωή.
1.625 παραστάσεις: Επιτέλους, αυλαία

Εκλογές: Τέσσερα πρόσωπα, τέσσερις σταυροί

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2019, 00:02
Η πανάκριβη υποχρέωση της ψήφου για τους κατοίκους εξωτερικού. Για πολλούς Έλληνες, το δικαίωμα να ρίξουν τον φάκελό τους στην κάλπη την Κυριακή κοστίζει από 300 μέχρι και 1.000 ευρώ. Τουλάχιστον, αυτή θα είναι η τελευταία φορά… Και, ταυτόχρονα, τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές με πολύ διαφορετικό μπακγκράουντ μεταξύ τους, που όμως αξίζουν την προσοχή σας.
Εκλογές: Τέσσερα πρόσωπα, τέσσερις σταυροί

Η Ακροδεξιά τού ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2019, 00:02
Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση συνυπάρχουν πολλές αντιθετικές «δυναμικές», ακριβώς χάριν της εξουσίας. Η απώλειά της θα λειτουργήσει διαλυτικά, και το φαινόμενο των πάλαι ποτέ συνιστωσών θα ανακινηθεί, αλλά με αντίστροφη φορά πλέον. Όμως δεν θα ξαναγεννηθούν μόνο η «Ρόζα» ή ομάδες της οικολογίας. Αυτό που επίσης κυοφορείται είναι μία νέα, μεγάλη Ακροδεξιά.
Η Ακροδεξιά τού ΣΥΡΙΖΑ

Στο ρελαντί (γιατί δεν γίνεται αλλιώς)

Τρίτη 02 Ιουλίου 2019, 00:02
Μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, επαγγελματιών που χάνουν τον αυτοσεβασμό τους. Και τον χάνουν περιφρουρώντας τον. Χρήματα που χάθηκαν, θέσεις εργασίας που μειώθηκαν, δουλειά που πρέπει να εντατικοποιηθεί, αποφάσεις που αλλάζουν ολόκληρες ζωές, και η διαρκής προσπάθεια για να διασωθείς. Και, όλα αυτά, σε μια χώρα που εδώ και καιρό δουλεύει στο ρελαντί.
Στο ρελαντί (γιατί δεν γίνεται αλλιώς)

Δυο χρόνια μοναξιά

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2019, 00:02
Αν κερδίσαμε κάτι από αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια είναι η συνειδητοποίηση από τους πάντες του μικρού μεγέθους των μελών της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της συντρόφισσάς της, της εθνικιστικής Ακροδεξιάς: μία παρέα ευνοημένοι από την τύχη αστοί που πολέμησαν με κάθε τρόπο να πάρουν την εξουσία για να φάνε κι άλλο. Τιμωρήθηκαν ακριβώς γι’ αυτό.
Δυο χρόνια μοναξιά

Τα βιβλία της άμμου

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, 00:02
Οι διακοπές δεν είναι παλιά επινόηση. Μέχρι πριν έναν αιώνα, μόνο ένα στατιστικώς ασήμαντο ποσοστό ανθρώπων ήταν σε θέση να σκεφτεί, καν, την έννοια διακοπές. Πλέον, είναι απαίτηση όλων. Στο διάστημα που μεσολάβησε αφότου εμφανίστηκαν οι πρώτοι θερινοί δραπέτες μέχρι σήμερα, μία ήταν η συγκολλητική ουσία όλων τους: το βιβλίο για την παραλία.
Τα βιβλία της άμμου

Ικέτες, κλέφτες και Δικαιοσύνη

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, 00:02
Μολονότι η ιδεολογία που δεν νοιάζεται για τον άνθρωπο μπροστά στην ευόδωση των στόχων της δεν διώκεται, όπως άλλωστε δεν διώκεται η εργαλειοποίηση των προσφύγων κατά την περίοδο των άθλιων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, η καταγγελθείσα κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που οδήγησε σε θανάτους και εξαθλίωση στη Μόρια και αλλού — αυτή, ναι, διώκεται.
Ικέτες, κλέφτες και Δικαιοσύνη

Ο φερετζές της Ζαν ντ’ Αρκ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, 00:02
Αν έπρεπε κανείς να διαλέξει ανάμεσα σε κάποιον που βρίσκεται σε «αποστολή» σωτηρίας του κόσμου και σε κάποιον που απλώς αφήνει τη βολή του για να κλείσει μια τρύπα που χάσκει στον δρόμο, ασφαλώς θα επέλεγε τον πρώτο. Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Γιατί οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και χαίρονται να ακολουθούν μεσσίες.
Ο φερετζές της Ζαν ντ’ Αρκ

Ο σταλεγάκιας (πέθανε)

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, 00:02
Μέχρι πριν δυο-τρία χρόνια, βλέποντας, σαν άλλες Κασσάνδρες, να γίνονται θλιβερή πραγματικότητα πολλές από τις προβλέψεις τους, και δη στο ακέραιο, κάποιοι σχολιαστές συνήθιζαν να λένε με μία μικρή, μελαγχολική έπαρση, αναφερόμενοι στα διάφορα παθήματα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας της: «Σας τα λέγαμε». Ήταν οι λεγόμενοι σταλεγάκηδες. Όμως πλέον έχουν χαθεί. Τι συνέβη;
Ο σταλεγάκιας (πέθανε)

Words, words, words

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, 00:02
Μεγάλα θύματα της Κρίσης για τα οποία ποτέ κανείς δεν θα χύσει ένα δάκρυ, οι χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν πέσει με το κεφάλι μέσα στην κινούμενη άμμο της κατανάλωσης πολεμικών κειμένων, εμπλεκόμενοι σε διαξιφισμούς που ποτέ δεν οδηγούν πουθενά. Η σωτηρία τους είναι ένα από τα στοιχήματα της νίκης στις 7 Ιουλίου.
Words, words, words

Ιοί, επιδημίες, πανδημίες: Μια συζήτηση με έναν ειδικό

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, 00:02
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον γιατρό Γιώργο Παππά, με αφορμή τη σειρά του National Geographic, «The Hot Zone» και την πρόσκληση που ο ίδιος έλαβε από το «Lancet», το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό λοιμώξεων στον κόσμο, να αναλύσει τη σημασία και την πιστότητα της σειράς για το ευρύ κοινό και την επιστημονική κοινότητα.
Ιοί, επιδημίες, πανδημίες: Μια συζήτηση με έναν ειδικό

Η φτώχεια και τα επιδόματα

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, 00:02
Η επιδοματική πολιτική είναι μια κακιά πολιτική. Αλλά τα επιδόματα δεν είναι κακά. Είναι κάτι που μετριέται, που κλείνει τρύπες. Ποτέ ένα χρηματικό ποσό, οσοδήποτε μικρό ή από όποια πηγή και αν αντλήθηκε, δεν υπήρξε κακό. Κι αν θέλουμε μία φιλελεύθερη κυβέρνηση, είναι ακριβώς για να πάψει η υπαρκτή ανάγκη για επιδόματα.
Η φτώχεια και τα επιδόματα

«Η τελευταία μπλόφα»: ένα θρίλερ — και, ταυτόχρονα, μια τραγωδία

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, 00:02
Το βιβλίο της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτωρίας Δενδρινού, «Η τελευταία μπλόφα» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) που βασίζεται σε πάνω από 230 ώρες off the record συνεντεύξεις με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015, είναι το απαραίτητο ανάγνωσμα του φετινού καλοκαιριού. Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο-σταθμός.
«Η τελευταία μπλόφα»: ένα θρίλερ — και, ταυτόχρονα, μια τραγωδία

Μάτι: Το ελληνικό Τσερνομπίλ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, 00:02
Έπεσε πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ από τον τρόπο που επέλεξε να διαχειριστεί την εθνική καταστροφή στο Μάτι; Θα μπορούσε άραγε να κάνει κάτι διαφορετικό; Ή όχι; Και ποια ιστορικά προηγούμενα σε ανάλογες καταστροφές —αν και πολύ μεγαλύτερης κλίμακας— είχαν τα ίδια αποτελέσματα στους εξουσιαστικούς μηχανισμούς που τα διαχειρίστηκαν τότε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο;
Μάτι: Το ελληνικό Τσερνομπίλ

Βιβλίων Δεκάλογος

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, 00:02
Η αγορά του βιβλίου είναι αγορά, κανονική αγορά, όπως κάθε άλλη. Με τους κανόνες της αγοράς, με τα κέρδη και τις ζημίες της αγοράς. Μόνο που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Και, σε χώρες όπως η δική μας, αφόρητα μικρή. Χρειάζεται, έτσι, ειδική μεταχείριση –όχι απαραίτητα, ή όχι μόνο, από το κράτος: αλλά από όλους μας.
Βιβλίων Δεκάλογος

Game over ή: Παίζοντας με τη γάτα

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, 00:02
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο από το οποίο ξεκινούν δύο δρόμοι. Ο ένας λέγεται Ανάπτυξη. Ο άλλος είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η μόνη στην ιστορία που δεν θα έχει την πολυτέλεια να πει, «Παραλάβαμε καμένη γη». Θα ψηφιστεί με πάθος ακριβώς επειδή όλοι ξέρουμε πως η γη κάηκε.
Game over ή: Παίζοντας με τη γάτα

Το Μάτι εκπέμπει SOS

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, 00:02
Η κατάσταση στους πυρόπληκτους οικισμούς του Μαραθώνα είναι επικίνδυνη –για να μην πούμε εκρηκτική. Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Μολονότι όλοι μας βρισκόμαστε σε μία κατάσταση χαρούμενης ανυπομονησίας ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, οφείλουμε να ξέρουμε ότι οι πυρκαγιές δεν παίρνουν μέρος στις εκλογές. Ο υπαρκτός κίνδυνος δεν συμμερίζεται τη χαρά μας.
Το Μάτι εκπέμπει SOS

Τελικά ποια είναι αυτή η Ευρώπη; Θυμάται κανείς;

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, 00:02
Μετά από όσα υπέστησαν οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά το διπλό φιάσκο του αντι-ευρωπαϊσμού από τη μία και του «Μάλιστα, κύριε» από την άλλη, η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να φτιάξει τις σχέσεις μας με τους φυσικούς μας συμμάχους από την αρχή. Ισότιμα, δίκαια και ρωμαλέα.
Τελικά ποια είναι αυτή η Ευρώπη; Θυμάται κανείς;

Δημοφιλέστερα Άρθρα