Κ. Αθανασιάδης

Fake news και εναλλακτικές «αλήθειες»

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μία συζήτηση με τη Δήμητρα Δημητρακοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πλέον επισκέπτρια επίκουρη καθηγήτρια στο MIT Media Lab, στη Βοστόνη, όπου για τα επόμενα τρία χρόνια θα ερευνά τη διάχυση των ψευδών επιστημονικών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εστιάζοντας ειδικά στο άκρως επικίνδυνο «κίνημα» κατά του παιδικού εμβολιασμού.
Fake news και εναλλακτικές «αλήθειες»

Το Μετρό της Βαβέλ

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ένα έργο που πολλοί έκριναν φαραωνικό και άσχετο με την πόλη πολύ πριν δρομολογηθεί, δυσαρεστημένοι, εξοργισμένοι και κουρασμένοι πολίτες, καταστηματάρχες σε χρόνια απόγνωση, ελλιπείς ή λάθος μελέτες, χρονοδιαγράμματα που αμφισβητούνται και ακυρώνονται, χρήματα και χρόνος που σπαταλούνται και χάνονται διά παντός, «εγκαίνια» μουσαμάδων και εκδοτηρίων-μαϊμού, υποσχέσεις επί υποσχέσεων — και αρχαία: το στοιχειωμένο Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Το Μετρό της Βαβέλ

Οι άλλοι

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Οι πρώτοι μήνες της νέας κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολοι για τους αρθρογράφους, καθώς όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς —έστω: με τις «απαραίτητες» παραφωνίες— και έτσι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ουσιαστικής κριτικής — είτε από τη μεριά του αντιπολιτευόμενου Τύπου, είτε από τη μεριά του συμπολιτευόμενου. Όμως υπάρχουν πολλά θέματα που δεν θα βρουν ποτέ τον αρθρογράφο τους.
Οι άλλοι

Εθνική συνείδηση (και Ιστορία)

Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Υπάρχουν τόσες «Ιστορίες» όσες και άνθρωποι που σκαλίζουν τα γεγονότα, που ανακαλύπτουν νέα, που τα συσχετίζουν, που μελετούν τα αρχεία και που αναδεικνύουν την αξία άλλων. Δεν μπορεί να υπάρξει «μία» Ιστορία, τέτοια που να τη δέχονταν όλοι οι λαοί, ή έστω όλοι οι λαοί μιας περιοχής. Αλλά μήπως θα μπορούσε να προτείνει η Ελλάδα κάτι τέτοιο;
Εθνική συνείδηση (και Ιστορία)

Τα μωρά που διαβάζουν

Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μία συζήτηση με δύο νεαρές μητέρες για το βιβλίο και για το πώς μεγαλώνει, πώς «δημιουργείται», ένας νέος αναγνώστης. Η Βίκη Ελευθεριάδου και η Λένα Τσιούρδα, μητέρες δύο αγοριών που έχουν ακριβώς την ίδια ηλικία, μιλούν για το πώς διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους από την πρώτη κιόλας ημέρα της ζωής τους.
Τα μωρά που διαβάζουν

Με καμία κυβέρνηση

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Για ακόμη μία φορά, ο ισχύων αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, παρά μόνο σε όποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν το «φιλότιμο» να τον εφαρμόσουν, χάνοντας μάλιστα έτσι το πλεονέκτημα της ισονομίας απέναντι σε όλα τα άλλα, αυτά όπου μπορεί κανείς ακόμα και τώρα να καπνίζει ανενόχλητος. Μία κλασική πτυχή της «ελληνικής ιδιαιτερότητας».
Με καμία κυβέρνηση

Οι δεξιές τάσεις της Δεξιάς

Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Εκκινώντας από αντίδραση στην καταστροφική διακυβέρνηση των προηγούμενων χρόνων, ένα όχι μικρό ποσοστό ανθρώπων με φιλελεύθερη φωνή απέκτησαν αντιφιλελεύθερα και αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Κι αυτό δεν θα είχε μεγάλη σημασία αν δεν ζούσαμε σε μία εποχή κρίσιμη όσο καμιά άλλη στη μεταπολεμική παγκόσμια ιστορία: μια εποχή που θα καθορίσει τα πάντα για τον επόμενο μισό αιώνα τουλάχιστον.
Οι δεξιές τάσεις της Δεξιάς

Στη φοιτητριούλα που δεν σ’ έχει ερωτευτεί

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η περίπτωση Γαβρά δεν είναι μεμονωμένη ή περιθωριακή. Και δεν είναι καινούργια. Ανέκαθεν οι διανοητές της Αριστεράς έπαιρναν το μέρος εκείνης της φαντασιακής μερίδας του λαού που πίστευαν ότι ονειρευόταν να υπηρετήσει μία αριστερή ή επαναστατική εξουσία. Και πάντα, βέβαια, ήταν εναντίον εκείνης της μερίδας του λαού που έδειχνε «αντεπαναστατική συμπεριφορά».
Στη φοιτητριούλα που δεν σ’ έχει ερωτευτεί

Ο βασιλιάς είναι φαλακρός

Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Τρεις λόγοι για τους οποίους δεν είναι απαραίτητο να δει κανείς την τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά, με τον κυριότερο να είναι η υποβαθμισμένη παρουσία από αυτήν τού κυρίως (ιστορικού) πρωταγωνιστή της υπόθεσης που υποτίθεται ότι παρουσιάζει, του Αλέξη Τσίπρα, επιλέγοντας να μην είναι τίποτε παραπάνω από ένα βίντεο με τα highlights του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο βασιλιάς είναι φαλακρός

Βιβλιοπωλεία: Συμβουλές επιχειρηματικότητας

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, 00:02
Συμβουλές, προτάσεις και ιδέες για τα μικρά, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, μακριά από την ομοιομορφία που οδηγεί στις χαμηλές εισπράξεις και τελικά, δυστυχώς, στο κλείσιμο. Πέρα από τις μεγάλες αλυσίδες των βιβλιοπωλείων, που παρέχουν τα πάντα στους πελάτες τους, τα μικρά βιβλιοπωλεία πρέπει επίσης να συνεχίσουν να υπάρχουν: είναι νησίδες πολιτισμού και είναι όλα τους απαραίτητα.
Βιβλιοπωλεία: Συμβουλές επιχειρηματικότητας

Για το κρασί

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, 00:02
Μία συνέντευξη με τη Μαρία Νέτσικα, για το κρασί. Η Μαρία Νέτσικα είναι χημικός-οινολόγος, δημοσιογράφος, συγγραφέας οίνου και η δημιουργός της λέσχης Wine Plus. Διαβάστε ειδήσεις για τον τρύγο της χρονιάς, τις τάσεις των καταναλωτών στη χώρα μας, και βέβαια σχόλια για το κρασί και τον οινοτουρισμό σαν ένα από τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.
Για το κρασί

Εξομολόγηση, ή: Η δική μου κανονικότητα

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019, 00:02
Η διαρκής ενασχόληση όλων με τα πολιτικά επί μία δεκαετία, σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια ένταση που όμοιά τους δεν είχαμε ξαναζήσει τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια, έχει κουράσει τους πολίτες. Αλλά η ελπίδα όλων ότι τα πράγματα μπήκαν ήδη σε κάποιες ράγες, σε μια «κανονικότητα», προσφέρει ένα αποκούμπι: είναι μια παρηγοριά.
Εξομολόγηση, ή: Η δική μου κανονικότητα

Αριστερά, Κέντρο και Οικολογία

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019, 00:02
Πόση σχέση έχει η Αριστερά με την Οικολογία; Ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του υπαρκτού σοσιαλισμού; Ποια είναι η κληρονομιά και τα μαθήματα που πήραμε —ή που δεν πήραμε…— από τις χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε η κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία; Και, τέλος, ποιου χώρου πρόταγμα είναι στ’ αλήθεια οι σύγχρονες πράσινες πολιτικές ανάπτυξης;
Αριστερά, Κέντρο και Οικολογία

Η πρόοδος σαν νομοτέλεια

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, 00:02
Η ανθρωπότητα προοδεύει, και προοδεύει συνεχώς: γραμμικά. Και, μάλιστα, θα συνεχίσει να προοδεύει. Αυτή η τάση της ανθρωπότητας —της κοινής της συνισταμένης— είναι ακριβώς εγγεγραμμένη στο DNA μας, είναι δηλαδή κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό. Η δε σύγκριση με παλαιότερες εποχές είναι καταδικαστική για οποιαδήποτε από αυτές τις άλλες εποχές.
Η πρόοδος σαν νομοτέλεια

Πώς να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες [2]

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019, 00:02
Τρόποι για να γίνει ο καθένας από εμάς καλύτερος αναγνώστης βιβλίων. Συμβουλές που αποδεδειγμένα βοηθούν οποιονδήποτε θέλει αλλά (νομίζει ότι) δεν μπορεί να αφιερώσει λίγο από τον υπερπολύτιμο χρόνο του στο διάβασμα. Ένας εύχρηστος μίνι οδηγός με απλά «τιπ» για μία ζωή που, με επίσης πολύ απλό τρόπο, μπορεί να γίνει πολύ πιο πλούσια.
Πώς να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες [2]

Πώς να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες [1]

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019, 00:02
Τρόποι για να γίνει ο καθένας από εμάς καλύτερος αναγνώστης βιβλίων. Συμβουλές που αποδεδειγμένα βοηθούν οποιονδήποτε θέλει αλλά (νομίζει ότι) δεν μπορεί να αφιερώσει λίγο από τον υπερπολύτιμο χρόνο του στο διάβασμα. Ένας εύχρηστος μίνι οδηγός με απλά «τιπ» για μία ζωή που, με επίσης πολύ απλό τρόπο, μπορεί να γίνει πολύ πιο πλούσια.
Πώς να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες [1]

Για το σκάκι

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019, 00:02
Μια μεγάλη, χορταστική συζήτηση με τον Τάκη Δρεπανιώτη για το σκάκι. Η ιστορία, η ετυμολογία, η παράδοση, η διάδοσή του, ο ερχομός του στην Ελλάδα. Και βέβαια η αθλητική του ιστορία, τα πρωταθλήματα, οι αγώνες, οι νίκες και οι ήττες, εντός και εκτός συνόρων. Λεπτομέρειες, ανέκδοτα και λόγοι που το καθιστούν το #1 παιχνίδι παγκοσμίως.
Για το σκάκι

Οι ψυχοπονιάρηδες

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019, 00:02
Καθώς οι άδειες τελειώνουν και λίγο-λίγο μπαίνουμε στο ευθύ μονοπάτι της ζωής μας, το κανονικό —οι διακοπές συνιστούν ούτως ή άλλως παρέκκλιση των μοντέρνων καιρών—, επιστρέφουν διψασμένοι για επικοινωνία όλοι οι εκπρόσωποι των διαφόρων «φυλών» του διαδικτύου, που εσίγησαν τις τελευταίες εβδομάδες γιατί ήταν στα νησιά. Πρώτοι και καλύτεροι, αυτοί που λυπούνται: οι ψυχοπονιάρηδες.
Οι ψυχοπονιάρηδες

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει δίκιο

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019, 00:02
Ένα χρόνο τώρα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ο άνθρωπος που δέχεται το μεγαλύτερο διαδικτυακό μπούλινγκ παγκοσμίως. Όμως δεν νοιάζεται γι’ αυτό. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πάσχει από το Σύνδρομο Άσπεργκερ και, εν μέρει και εξ αυτού, είναι απορροφημένη τόσο απόλυτα στον σκοπό της, που δεν μπορεί να σκύψει πάνω από τα δικά μας ψυχολογικά προβλήματα.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει δίκιο

Science Fiction: Όλο το μέλλον, σήμερα

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, 00:02
Μία μεγάλη, χορταστική συζήτηση με τον μεταφραστή και ανθολόγο Χριστόδουλο Λιθαρή, έναν από τους ελάχιστους, σε τόσο υψηλό επίπεδο, ειδήμονες περί την Επιστημονική Φαντασία στην Ελλάδα, με αφορμή την επανέκδοση ενός θρυλικού έργου από τις Εκδόσεις Εξάντας και τη θριαμβευτική συμπλήρωσή του με έναν ακόμη τόμο. Μία μεγάλη στιγμή για την ελληνική βιβλιογραφία.
Science Fiction: Όλο το μέλλον, σήμερα

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 08/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα