Κ. Αθανασιάδης

Γυναίκες και βιβλία

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, 00:02
Όλοι οι εκδοτικοί οίκοι, σε όλο τον κόσμο, απασχολούν πολύ περισσότερες γυναίκες από ό,τι άντρες, σε όλες τις θέσεις: από τους «αναγνώστες» (αυτούς που επιλέγουν τα βιβλία που θα εκδώσει ο οίκος) μέχρι τα μεγαλοστελέχη, και σε κάθε ενδιάμεση θέση. Διαφορετικά, τα βιβλία δεν θα ήταν όπως τα ξέρουμε. Και οι εκδοτικοί είναι επιχειρήσεις, χρειάζονται κέρδη, δεν υπάρχουν από χόμπι. Χρειάζονται ένα καλό προϊόν. Χρειάζονται βιβλία.
Γυναίκες και βιβλία

Πόσο περισσότερο «εργάζεσαι» έχοντας ένα σκύλο στο σπίτι;

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, 00:02
Τι δουλειά μπορεί να έχει ένα κείμενο για σκυλιά σε ένα πολιτικο-οικονομικό σάιτ; Την εξής: η κυνοφιλία είναι ένας από τους μη τυπικούς δείκτες ευμάρειας ενός κράτους. Όχι γιατί ισχύει ότι, όσο πιο ανεπτυγμένη είναι μία χώρα, τόσο πιο πολύ αγαπά και προστατεύει τα σκυλιά. Κάτι τέτοιο μπορεί και να μη μας ενδιέφερε άμεσα. Αλλά ακριβώς επειδή ισχύει το αντίστροφο.
Πόσο περισσότερο «εργάζεσαι» έχοντας ένα σκύλο στο σπίτι;

Αρκάς και ΣΥΡΙΖΑ, ή: Η Θέκλα στην εξουσία

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, 00:02
Σαν καρφί στο μάτι της, τα σκίτσα και οι πολιτικές γελοιογραφίες του Αρκά στοιχίζουν στον ψυχικό εξοπλισμό της κυβερνώσας πουριτανικής Αριστεράς όσο δεκάδες κείμενα πολεμικής. Ο μέγιστος των Ελλήνων καλλιτεχνών του κόμικς έχει γίνει, από αγαπημένος της επαναστατημένης νεολαίας το πάλαι ποτέ, ένας «εχθρός του συστήματος». Και το Αριστερό σύστημα εχθρεύεται τη σάτιρα όσο τίποτε άλλο. Γιατί φανερώνει ποιο είναι στ’ αλήθεια.
Αρκάς και ΣΥΡΙΖΑ, ή: Η Θέκλα στην εξουσία

Ο κύριος στο παγκάκι

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, 00:02
Μικρά δημόσια έργα, χρηματοδοτημένα είτε από ιδιώτες είτε από τον Δήμο είτε από το κράτος, που τείνουν να καλλωπίσουν τη ζωή των πολιτών. Οι πόλεις σαν μέρη όπου μπορείς να υπερασπίσεις την ατομικότητά σου, αλλά και να κοινωνικοποιηθείς παράλληλα. Μέρη, και καταστάσεις, που φαντάζουν —και είναι— έξω από τα όρια της ελληνικής «συνήθειας».
Ο κύριος στο παγκάκι

Τρεις ποιητές, τρία ποιήματα

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, 00:02
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σήμερα, και τρεις ποιητές μας, ο Χάρης Βλαβιανός, ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος και η Μυρσίνη Γκανά, μας προτείνουν από ένα αγαπημένο τους ποίημα, προλογίζοντάς το. Διαβάστε λοιπόν τρία ποιήματα που ξεχωρίζουν το καθένα με τον τρόπο του: του Seamus Heaney («Του Γιώργου Σεφέρη στον Κάτω Κόσμο»), της Βισουάβα Σιμπόρσκα («Γάτα σε άδειο διαμέρισμα») και της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου.
Τρεις ποιητές, τρία ποιήματα

Τα μανικετόκουμπα του Τσίπρα

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, 00:02
Εκατοντάδες χιλιάδες άντρες και γυναίκες που έχουν πλάκες τα ένσημα (τα παράσημα της σταδιοδρομίας τους), που έχουν μοχθήσει επί πολλά χρόνια στα θρανία και στα γραφεία, και που ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά, δεν έχουν πια δουλειά. Γιατί δεν υπάρχουν πια δουλειές. Σίγουρα όχι για την τάξη τους. Γιατί δεν υπάρχει πια μεσαία τάξη, δεν υπάρχει η τάξη που πλούτισε την Ελλάδα: αφανίστηκε.
Τα μανικετόκουμπα του Τσίπρα

Μελοδραματική stand-up comedy — και ο θιασάρχης της

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, 00:02
Υπάρχει ένα κακό με την αρθρογραφία και την επιφυλλιδογραφία: τα θέματα με τα οποία μάς τροφοδοτεί η επικαιρότητα, μολονότι πολλά, παλιώνουν εύκολα. Για την ακρίβεια, όσο πιο πιπεράτο είναι ένα θέμα, και όσο πιο εμπορικό φαίνεται με μια πρώτη ματιά, τόσο πιο γρήγορα σκορπά στον άνεμο και φεύγει, σαν φύλλο που το παρασέρνει ο αέρας. Γιατί; Οι απαντήσεις στο κείμενο.
Μελοδραματική stand-up comedy — και ο θιασάρχης της

Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ υπό απειλή εξαφάνισης

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, 00:02
Καθώς η βεβαιότητα της εκλογικής ήττας τού ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται και μένει μόνο να καταγραφεί το μέγεθος της συντριβής του, οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου πασχίζουν να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί. Έτσι, χωρίζουν τους υπό απειλή εξαφάνισης ψηφοφόρους του κόμματος σε κατηγορίες (όπως οι βιολόγοι τα είδη των ζώων), για να τους προσεγγίσουν όπως θέλει ο καθένας από αυτούς.
Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ υπό απειλή εξαφάνισης

Ο Πέτρος Τατσόπουλος μιλά στο Liberal

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, 00:02
Μία συζήτηση με τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο, με αφορμή την έκδοση του νέου του μυθιστορήματος «Η κυρία που λυπάται» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο πρώην βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, μιλά για τη λογοτεχνία, αλλά φυσικά και για την πολιτική. Και, όπως πάντα, μιλά με ειλικρίνεια και πάθος.
Ο Πέτρος Τατσόπουλος μιλά στο Liberal

Όλα καλά, όλα καλά, μην ανησυχείς…

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, 00:02
Συνηθίζοντας τη φθορά. Και κάνοντας ότι δεν υπάρχει, δεν φαίνεται, δεν «μυρίζει» και —κυρίως— ότι δεν αφορά εμάς. Ότι είναι κάτι ξένο. Από μία ξεφλουδισμένη κολόνα του Ηλεκτρικού, σε βαθμό που να είναι σε κοινή θέα πλέον ο οπλισμός της, μέχρι οτιδήποτε κι αν σκεφτεί κανείς. Συνηθίζοντας τη φθορά και μένοντας απαθείς απέναντί της: το δώρο της πενταετίας, που δεν έχει καν κλείσει ακόμη.
Όλα καλά, όλα καλά, μην ανησυχείς…

Δεν θα είμαστε πια η εξαίρεση

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, 00:02
Όλοι πια ξέρουν καλά ότι η νέα εποχή που ξεκίνησε ήδη θα βγάλει από τη μέση όποιον δεν παίξει το παιχνίδι με όλα του τα όπλα. Τα φαφλατάδικα λόγια και οι κούφιες υποσχέσεις, τα αισχρά ψέματα και ο στόμφος αλά Μουσολίνι, όλος αυτός ο δονκιχωτισμός από την ανάποδη, δεν θα είναι παρά ένα αστείο: ένα χωρατό. Αλλά όχι από αυτά που βγάζουν γέλιο.
Δεν θα είμαστε πια η εξαίρεση

Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν το νέο Φίλιον

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, 00:02
Γιατί άραγε κάποια μέλη της Κεντροαριστεράς θέλουν να βουτήξουν στη λιμνοθάλασσα τού ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ (α΄) έχει αποδειχθεί πως δεν είναι παρά ο ΣΥΡΙΖΑ του Αρκά και (β΄) αφήνει σιγά-σιγά την εξουσία και τείνει είτε προς τη διάλυσή του, είτε προς τη μετεκλογική μετάλλαξή του σε ένα μη ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς;
Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν το νέο Φίλιον

Ο Χάρης Νικολακάκης (Εκδόσεις Bell) μιλά στο Liberal

Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019, 00:02
Μία μεγάλη συζήτηση με τον Χάρη Νικολακάκη, διευθυντή των Εκδόσεων Bell. Για τα βιβλία και την επικοινωνία, για την Κρίση, την οικονομία και την πολιτική, για τους long-seller και τους best-seller τίτλους του οίκου, για τις προτιμήσεις του ελληνικού αναγνωστικού κοινού, για τους ξένους και τους Έλληνες συγγραφείς και για πολλά άλλα. Μαζί, πολλές προτάσεις ανάγνωσης!
Ο Χάρης Νικολακάκης (Εκδόσεις Bell) μιλά στο Liberal

Εβδομάδα βιβλίου στο Liberal: Τι είναι καλό και τι όχι

Πέμπτη 07 Μαρτίου 2019, 00:02
Οι άνθρωποι δεν διαβάζουν βιβλία για τους ίδιους λόγους. Μάλιστα, κανείς δεν διαβάζει καν το ίδιο βιβλίο με έναν άλλον: τα βιβλία πλάθονται και αναδημιουργούνται κάθε φορά που τα διαβάζει οποιοσδήποτε, ακόμη και αν αυτός ο οποιοσδήποτε είμαστε εμείς, στη νεαρή μας ηλικία και σήμερα: καθώς δεν είμαστε πια εμείς ο ίδιος άνθρωπος, δεν είναι πια ούτε αυτό το «ίδιο» βιβλίο.
Εβδομάδα βιβλίου στο Liberal: Τι είναι καλό και τι όχι

Εβδομάδα βιβλίου στο Liberal: Αναγνωστικοί περισπασμοί

Τετάρτη 06 Μαρτίου 2019, 00:02
Ο όγκος των λέξεων που διατίθενται για ανάγνωση σήμερα, 6 Μαρτίου του 2019, είναι υπερδιπλάσιος του όγκου των λέξεων που διετίθεντο για ανάγνωση στις 6 Μαρτίου του 2018. Ο άνθρωπος είναι ένα ζώο που παράγει λέξεις. Είμαστε λέξεις. Λέξεις, και βιβλία. Όσο και να διαβάζεις, ποτέ δεν θα προλάβεις να διαβάσεις ούτε ένα ιώτα από τον όγκο των βιβλίων που «γράφτηκαν για σένα».
Εβδομάδα βιβλίου στο Liberal: Αναγνωστικοί περισπασμοί

Εβδομάδα βιβλίου στο Liberal: Τα αδιάβαστα

Τρίτη 05 Μαρτίου 2019, 00:02
Δεν συλλέγουμε και δεν αγαπάμε μόνο τα βιβλία που έχουμε διαβάσει, αλλά οποιοδήποτε βιβλίο πέσει στα χέρια μας, οποιοδήποτε βιβλίο μάς χαρίσουν, οποιοδήποτε βιβλίο έτυχε να βρούμε ένοχα ριγμένο σε έναν κάδο ανακύκλωσης —σαν ζωντανό κουτάβι που το πέταξαν στα σκουπίδια—, οποιοδήποτε βιβλίο αγοράσουμε για οποιονδήποτε λόγο. Τα αδιάβαστα βιβλία, λένε αυτοί που ξέρουν, είναι έτσι κι αλλιώς πιο σημαντικά από τα διαβασμένα.
Εβδομάδα βιβλίου στο Liberal: Τα αδιάβαστα

Εβδομάδα βιβλίου στο Liberal: Στοιβάζοντας βιβλία

Δευτέρα 04 Μαρτίου 2019, 00:02
Από τη στιγμή που εξαφανίστηκαν ως και οι δεινόσαυροι από προσώπου γης, από τη στιγμή που υπάρχουν αντιεμβολιαστές και οπαδοί της θεωρίας της Επίπεδης Γης, από τη στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες ακόμη δεν έχουν καταλάβει τα αίτια της Κρίσης και της χρεοκοπίας του Δημοσίου, μπορούν να συμβούν τα πάντα. Οπότε καλό είναι να στοιβάζουμε βιβλία. Δεν ξέρεις τι γίνεται αύριο.
Εβδομάδα βιβλίου στο Liberal: Στοιβάζοντας βιβλία

Ο Σωτήρης Σελαβής (Εκδόσεις Περισπωμένη) μιλά στο Liberal

Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019, 00:02
Μία μεγάλη συζήτηση με τον ποιητή, μεταφραστή και εκδότη Σωτήρη Σελαβή, κατά κόσμον Σωτήρη Φασούλα. Για τις εξαίσιες και τυποτεχνικά άψογες Εκδόσεις Περισπωμένη, τη μετάφραση, τον μεταφραστή και τον εκδότη ως δημιουργό, για τον Ρίλκε και τα γερμανικά Γράμματα, για την Κρίση στον χώρο του βιβλίου (και γενικώς), και για την αναγκαιότητα της ανάγνωσης.
Ο Σωτήρης Σελαβής (Εκδόσεις Περισπωμένη) μιλά στο Liberal

Θα σας είχαμε δει

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Στην πρώτη προβολή, εκεί γύρω στις 5 ή στις 6, ανάλογα την αίθουσα, κανείς δεν μασάει πατατάκια και ποπ-κορν. Κανείς δεν γελά από αμηχανία στις «περίεργες» σκηνές. Κανείς δεν χαζεύει στο κινητό του, μαγνητίζοντας το βλέμμα σου στη φωτεινή του οθόνη και τυφλώνοντάς σε. Κανείς δεν κάνει οτιδήποτε άλλο από το να βλέπει και να σκέφτεται την ταινία. Αυτό μόνο.
Θα σας είχαμε δει

Το μετρό πάει πλατεία (ή και όχι)

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Σύμφωνα με τα έως σήμερα υφιστάμενα σχέδια της Αττικό Μετρό, η πλατεία Εξαρχείων επρόκειτο να ανασκαφεί ολόκληρη κατά τη διάρκεια των έργων, ενώ σε αυτήν θα κατασκευάζονταν η είσοδος-έξοδος του σταθμού, το φρέαρ του ανελκυστήρα και φρεάτιο εξαερισμού του σταθμού. Επρόκειτο δηλαδή να αλλάξει εντελώς πρόσωπο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αλλαγή της εικόνας παρακμής που παρουσιάζει.
Το μετρό πάει πλατεία (ή και όχι)

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 26/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα