Κ. Αθανασιάδης

Η πρόοδος σαν νομοτέλεια

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, 00:02
Η ανθρωπότητα προοδεύει, και προοδεύει συνεχώς: γραμμικά. Και, μάλιστα, θα συνεχίσει να προοδεύει. Αυτή η τάση της ανθρωπότητας —της κοινής της συνισταμένης— είναι ακριβώς εγγεγραμμένη στο DNA μας, είναι δηλαδή κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό. Η δε σύγκριση με παλαιότερες εποχές είναι καταδικαστική για οποιαδήποτε από αυτές τις άλλες εποχές.
Η πρόοδος σαν νομοτέλεια

Πώς να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες [2]

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019, 00:02
Τρόποι για να γίνει ο καθένας από εμάς καλύτερος αναγνώστης βιβλίων. Συμβουλές που αποδεδειγμένα βοηθούν οποιονδήποτε θέλει αλλά (νομίζει ότι) δεν μπορεί να αφιερώσει λίγο από τον υπερπολύτιμο χρόνο του στο διάβασμα. Ένας εύχρηστος μίνι οδηγός με απλά «τιπ» για μία ζωή που, με επίσης πολύ απλό τρόπο, μπορεί να γίνει πολύ πιο πλούσια.
Πώς να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες [2]

Πώς να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες [1]

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019, 00:02
Τρόποι για να γίνει ο καθένας από εμάς καλύτερος αναγνώστης βιβλίων. Συμβουλές που αποδεδειγμένα βοηθούν οποιονδήποτε θέλει αλλά (νομίζει ότι) δεν μπορεί να αφιερώσει λίγο από τον υπερπολύτιμο χρόνο του στο διάβασμα. Ένας εύχρηστος μίνι οδηγός με απλά «τιπ» για μία ζωή που, με επίσης πολύ απλό τρόπο, μπορεί να γίνει πολύ πιο πλούσια.
Πώς να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες [1]

Για το σκάκι

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019, 00:02
Μια μεγάλη, χορταστική συζήτηση με τον Τάκη Δρεπανιώτη για το σκάκι. Η ιστορία, η ετυμολογία, η παράδοση, η διάδοσή του, ο ερχομός του στην Ελλάδα. Και βέβαια η αθλητική του ιστορία, τα πρωταθλήματα, οι αγώνες, οι νίκες και οι ήττες, εντός και εκτός συνόρων. Λεπτομέρειες, ανέκδοτα και λόγοι που το καθιστούν το #1 παιχνίδι παγκοσμίως.
Για το σκάκι

Οι ψυχοπονιάρηδες

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019, 00:02
Καθώς οι άδειες τελειώνουν και λίγο-λίγο μπαίνουμε στο ευθύ μονοπάτι της ζωής μας, το κανονικό —οι διακοπές συνιστούν ούτως ή άλλως παρέκκλιση των μοντέρνων καιρών—, επιστρέφουν διψασμένοι για επικοινωνία όλοι οι εκπρόσωποι των διαφόρων «φυλών» του διαδικτύου, που εσίγησαν τις τελευταίες εβδομάδες γιατί ήταν στα νησιά. Πρώτοι και καλύτεροι, αυτοί που λυπούνται: οι ψυχοπονιάρηδες.
Οι ψυχοπονιάρηδες

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει δίκιο

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019, 00:02
Ένα χρόνο τώρα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ο άνθρωπος που δέχεται το μεγαλύτερο διαδικτυακό μπούλινγκ παγκοσμίως. Όμως δεν νοιάζεται γι’ αυτό. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πάσχει από το Σύνδρομο Άσπεργκερ και, εν μέρει και εξ αυτού, είναι απορροφημένη τόσο απόλυτα στον σκοπό της, που δεν μπορεί να σκύψει πάνω από τα δικά μας ψυχολογικά προβλήματα.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει δίκιο

Science Fiction: Όλο το μέλλον, σήμερα

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, 00:02
Μία μεγάλη, χορταστική συζήτηση με τον μεταφραστή και ανθολόγο Χριστόδουλο Λιθαρή, έναν από τους ελάχιστους, σε τόσο υψηλό επίπεδο, ειδήμονες περί την Επιστημονική Φαντασία στην Ελλάδα, με αφορμή την επανέκδοση ενός θρυλικού έργου από τις Εκδόσεις Εξάντας και τη θριαμβευτική συμπλήρωσή του με έναν ακόμη τόμο. Μία μεγάλη στιγμή για την ελληνική βιβλιογραφία.
Science Fiction: Όλο το μέλλον, σήμερα

Απαγορεύεται το πτύειν

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019, 00:02
Κανείς νέος κάτω των τριάντα ετών δεν μπορεί να πιστέψει πού μπορούσαν να καπνίζουν οι άνθρωποι, όχι στο απώτατο παρελθόν, και όχι μόνο στις νουάρ ταινίες που βλέπουμε στην τηλεόραση, αλλά μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια στην Ελλάδα. Οι τέτοιου είδους απαγορεύσεις αργούν να παγιωθούν, άπαξ όμως και γίνουν κτήμα πολλών παραμένουν αμετακίνητες, για πάντα.
Απαγορεύεται το πτύειν

Οι εφημερίδες και οι διορθωτές

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, 00:02
Εδώ και πολλά χρόνια, οι διορθωτές των εφημερίδων μειώθηκαν δραστικά. Πλέον, τη δουλειά κάνουν ένας ή δύο επαγγελματίες διορθωτές, και αυτό όταν πράγματι υπάρχουν — συχνά, οι εκδότες δεν προσλαμβάνουν κανέναν. Από την άλλη, ο ίδιος ο Τύπος αλλάζει, και αλλάζει διαρκώς και αλματωδώς: μεταμορφώνεται. Μήπως δεν είναι πια λογικό να «γκρινιάζουμε» για την έλλειψη διορθωτών;
Οι εφημερίδες και οι διορθωτές

Γραφείου Θεσσαλονίκης συνέχεια

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, 00:02
Είναι άραγε η υπόθεση με τη διατήρηση του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη κάτι που πρέπει να μπει στην πάντα και να ξεχαστεί; Είναι τάχα κάτι που δεν έχει στην πραγματικότητα τη σημασία που του δίνουν κάποιοι; Υπάρχει μήπως περίπτωση να ξεπερνά τα στενά όρια της συμπρωτεύουσας και να μην αγγίζει καθόλου την Ελλάδα σαν σύνολο;
Γραφείου Θεσσαλονίκης συνέχεια

Ένα τείχος Ελευθερίας

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2019, 00:02
Βιβλίο: το μόνο καταναλωτικό αγαθό που προμηθεύεται κανείς ακόμη και αν ξέρει πως δεν θα το χρησιμοποιήσει, δεν θα το καταναλώσει. Κι αυτό δεν αφορά τους περιστασιακούς αναγνώστες, όπως θα πίστευε κανείς, αλλά τους βιβλιόφιλους. Αν μάλιστα κάτι ξεχωρίζει τους βιβλιόφιλους, που είναι πάντα και φιλαναγνώστες, από τους σκέτους φιλαναγνώστες, είναι ακριβώς αυτό: η λαχτάρα της ποσότητας.
Ένα τείχος Ελευθερίας

Μεγαλώνοντας ένα αυτιστικό παιδί

Πέμπτη 08 Αυγούστου 2019, 00:02
Μία εκ βαθέων συζήτηση με την Άδα Σταματάτου, αθλήτρια και μαραθωνοδρόμο, που ίδρυσε στο Facebook τη Σελίδα «Η ζωή μου με τον Γιάννη», μία Σελίδα που ακολουθούν και διαβάζουν καθημερινά πάνω από 60.000 άνθρωποι. Πώς είναι να μεγαλώνεις ένα αυτιστικό παιδί; Τι πρέπει να κάνεις; Τι να προσέξεις; Πού να απευθυνθείς; Και τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία;
Μεγαλώνοντας ένα αυτιστικό παιδί

Ποδήλατο στην πόλη: Η λογική επιλογή

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2019, 00:02
Ένα κείμενο, όχι μόνο για το ποδήλατο, αλλά για όλους τους τρόπους μετακίνησης: Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά για τον καθένα; Τι πλεονεκτήματα έχουν τα μεν έναντι των δε; Ποιες είναι οι πιο ενδεδειγμένες λύσεις; Απαντήσεις, σε αυτά και άλλα, από τον πλέον ειδικό: μιλά στο Liberal ο Σπύρος Παπαγεωργίου τού MBike και του Cities for Cycling.
Ποδήλατο στην πόλη: Η λογική επιλογή

Για την ΕΡΤ (ξανά)

Τρίτη 06 Αυγούστου 2019, 00:02
Ενώ οι κραυγές περί… «ισοπεδώσεως» της ΕΡΤ έπαψαν μετά τις εκλογές, μέγα ζητούμενο εξακολουθεί να είναι το παρόν και το μέλλον της κρατικής τηλεόρασης, και της μετατροπής της σε δημόσιας. Μπορεί άραγε η νέα κυβέρνηση να αλλάξει την ΕΡΤ; Και τι πρέπει, παράλληλα, να κάνουν οι ιδιωτικοί σταθμοί, αφουγκραζόμενοι το πνεύμα των καιρών;
Για την ΕΡΤ (ξανά)

Τι το φοράς αφού σε κόβει;

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2019, 00:02
Πταίσματα και πλημμελήματα ορισμένων μελών της κυβέρνησης που μοιάζει είτε να μην είχαν πληροφορηθεί ή να μην έχουν ακόμη καταλάβει τον βαθμό επικινδυνότητας της δουλειάς τους, είτε το πόσο κανείς πολίτης δεν ενδιαφέρεται για το πόσο λίγο ή πολύ καμένη γη παρέλαβαν, είτε που απλώς συνεχίζουν ή μιμούνται επιλογές των προηγουμένων — αυτών που οδηγήθηκαν στην έξοδο.
Τι το φοράς αφού σε κόβει;

Για να μοιράζονται το θαύμα

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2019, 00:02
Μια μέρα από τη ζωή ενός παραθεριστή σε ένα νησί. Η παραλία, το κολύμπι, η επανάληψη, οι σκέψεις για τους γύρω του, η νωθρή επιστροφή στο δωμάτιο, η μεσημεριανή ξεκούραση, οι ετοιμασίες για το φαγητό και την απογευματινή βόλτα, η νυχτερινή έξοδος και τα απρόοπτά της. Και βέβαια μια συγκεκριμένη παρέα που δεν λείπει ποτέ από κοντά του.
Για να μοιράζονται το θαύμα

Η Γιάννα και το ’21

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2019, 00:02
Το διπλό καλό από την ανάθεση στη Γιάννα Αγγελοπούλου της θέσης τής επικεφαλής για την επιτροπή Ελλάδα 2021. Το know how που έχει από την Αθήνα 2004, και η στήριξη κατά τη διάρκεια της Κρίσης στον Αλέξη Τσίπρα. Και τι σημαίνει αυτό το τελευταίο για την επανεκκίνηση της χώρας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η Γιάννα και το ’21

Βιασμός και αυτοάμυνα

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, 00:02
Μόνο ένα ισχνό ποσοστό του συνόλου καταγγέλλεται στις Αρχές, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ελλάδα γίνονται 5.000 βιασμοί ετησίως. Το φαινόμενο προφανώς δεν είναι ελληνικό· και χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο, παντού. Εκτιμάται ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία στις είκοσι γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιαστεί. Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει μία γυναίκα έναν βιαστή;
Βιασμός και αυτοάμυνα

Καπνιστής υπέρ του αντικαπνιστικού

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, 00:02
Ο αντικαπνιστικός νόμος —ένας νόμος που υπάρχει, ασχέτως τού αν δεν τηρείται σχεδόν από κανέναν στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες— πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά και χωρίς «παράθυρα» και υπεκφυγές. Δεν είναι ζήτημα μόνο δημόσιας υγείας ή δικαιωμάτων των ανθρώπων που δεν καπνίζουν, αλλά το εφαλτήριο για να μάθουμε να τηρούμε τους νόμους γενικώς.
Καπνιστής υπέρ του αντικαπνιστικού

Θέμα από τα Lidl

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, 00:02
Από το καθημερινό δημοσιογραφικό άγχος εύρεσης ενός καινούργιου, πρωτότυπου θέματος σε μια εποχή κατά την οποία δεν υπάρχουν καινούργια, πόσο δε μάλλον πρωτότυπα, θέματα, ως την ισότητα των φύλων μπορεί να μη μεσολαβεί παρά ένα ολιγόλεπτο μόνο σερφάρισμα στο ίντερνετ, και η σοφή διαφημιστική επιλογή μίας σοβαρής μεγάλης εταιρίας. Ή: όταν η Αγορά διδάσκει.
Θέμα από τα Lidl

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 21/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα